Skocz do zawartości

[korba] do max 150zł

Con

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ta Suntourka to się gnie jak masło .

Pytanie tylko czy aby na pewno? Suntour ma kilka modeli korb i negatywne opinie były głównie w przypadku tego tańszego modelu (to chyba o tej mówili że gnie się jak masło http://www.allegro.pl/item342606319__korba...ikeserwis_.html )

A co do korb to na pewno dobrym zakupem będą:

http://www.allegro.pl/item345972860_korby_...bikestacja.html

http://www.allegro.pl/item346853188_korba_..._xc_super_.html

• Mod Team
Napisano

Tak, ja bym celował w Shimano Alivio.

Najlepiej jeszcze wersję na Octalink,

która powinna w połączeniu z suportem być jeszcze sztywniejsza.

Tylko nie wiem czy się zmieścisz w budżecie. :)

Napisano

Tylko że słycsałem że octalink jest włąsnie niepewny ponoć na kwadrat są sztywniejsze. Co do modelu suntour pff to właśnie mam teraz... nie polecam.

polecacie alivio czyli rozumiem że jest to w miarę mocny sprzęt( i nawet cena spoko), bo truvativ jak piszą wersja turystyczna.

Napisano
Najlepiej jeszcze wersję na Octalink,

która powinna w połączeniu z suportem być jeszcze sztywniejsza.

Tą sztywnością to nie ma co zbytnio się podniecać - wszystko zależy jaką ma się wagę i ile sił w nogach. Dla mnie przesiadka z kwadratu na octalink to było w sumie nic specjalnego - nadal rower jeździ tak jak jeździł na kwadracie :)

Ale w kwocie 150 zł zmieścisz się bez problemu z zakupem korby i suportu pod Octalink.

Ten komplet co ma fallout nie bardzo bym brał, gdyż z tego co robiłem kiedyś rozeznanie to suporty na miniISIS nie są zbyt rozpowszechnione i są dosyć trudno dostępne. A co do rozbieralności X-Flow'a to można chyba ściągnąć tylko najmniejszą tarczę.

Tylko że słycsałem że octalink jest włąsnie niepewny

Niepewny jest system ISIS.

polecacie alivio czyli rozumiem że jest to w miarę mocny sprzęt( i nawet cena spoko), bo truvativ jak piszą wersja turystyczna.

Truvativ do XC będzie tak samo dobry jak Alivio.

• Mod Team
Napisano

Sam mam korbę Deore na Octalink i jest bardzo sztywna.

Alivio powinna być trochę mniej sztywna.

Octalink to pewne połączenie. :D

P.S. Też przesiadałem się z kwadratu i zauważyłem sporą różnicę.

Napisano

Teraz juz ich nie ma, ale jak kupowalem rok temu, to byly korby STX'a nowki i wlasnie taka zakupilem. Dalem 127zl i dalbym jeszcze raz za nia tyle. Korba sztywna i wytrzymala. Przejechalem juz na niej prawie 10tys km i praktcznie bez oznak zuzycia. Scigam sie na niej i korba nie ma latwego zywota ze mna, a mimo to tak swietnie sie spisuje. Jesli znajdziesz taka nowa watro brac.

Napisano

Co prawda szukasz korby na kwadrat, ale mam na zbyciu Deore 2007 na Octalink (korba + suport + tarcze 22 i 32 nowe, 44 po 600km przebiegu) - z tym, że długość 170mm. Stan idealny, dołączam paragon zakupu (lipiec 2007), szczegóły w linku w sygnaturze :D

Jak się spodoba lub chcesz policytować, pisz na PRV. Przesyłka za probraniem (mnie to zbytnio nie szkodzi, byś płacił przy odbiorze) przez PP to ok. 20PLN w tej wadze.

Napisano

Padło pytanie o rozbieralność x-flow'a, i chciałbym napisać, że te niby imbusy to tak naprawdę nity, które można tylko i jedynie rozwiercić i wtedy ściągnąć. Korba ma za to ściągalny blat, który przy okazji robi za pająk dla pozostałych zębatek, które jak już pisałem są do niego przynitowane. Jest to tak rozwiązane jak pewne stare korby xt i lx tyle, że tam można było w normalny sposób odkręcić zębatki.

Gość R3surrection
Napisano

jutro idę reklamować pękniętą ramę więc ściągam race face ride xc i ten suport race face isis

bierzesz za 200zł?

(przebieg realny:100km) zero zużycia....mam 2 chętnych więc napisz na gg 6027836 gdyby co. dużo lepsze niż jakieś tam deore albo truvativy :D dam ci też fotki

Napisano

Tylko jak zdjąć chociaż ten blat? Te imbusy kręcą się w nieskończoność bo takie coś z tyłu kręci się razem z nimi i to wygląda niestety na nity.

Napisano

Przepraszam czy masz problemy ze wzrokiem ? Przecież na tle czarnej korby chromowana nakrętka (coś jak kontra od suportu) od wewnętrznej strony korby jest tak oczo######na, że ... nie da sie jej nie zauważyć.

Napisano
jutro idę reklamować pękniętą ramę więc ściągam race face ride xc i ten suport race face isis (...) dużo lepsze niż jakieś tam deore albo truvativy dam ci też fotki

A ja polecam Octalink - system lepszy nawet niż w nowej Deore ze zintegrowaną osią (traci na tym, że nie jest pusta w środku). RaceFace ma jedną główną wadę - ISIS - niestety mało dopracowany system, bo lecą w nim Lożyska i, nie wiedzieć czemu, miski (Tina tak teraz miała i zmienia na HollowtechII).

Swoją DeoreM530 170mm z suportem na Octa i tarczami 22 nową + 32 nową + 44 po 600km sprzedam za 150PLN z przesyłką (płatność przy odbiorze, nie musisz wysyłać na konto!) B)

Gość R3surrection
Napisano

mówisz o x-type a nie o isis.. race face jest super. Zobacz co montują w stanach w rowerach ponad 5-10k tylko rf :)

Napisano

Witam.

Mam problem wiążący się z tą dyskusją...

Mianowicie, nadszedł czas by napęd w mym rowerze wymienić i o ile wybór kasety i łańcucha nie stanowi problemu (budżet ograniczył mnie do deore) to z korbą już tak prosto nie ma... Rower służy mi do aktywniejszej turystyki - czasem szaleństwa z górki a czasem zwykła turystyka wielokilometrowa. Poszukuję korby która zastąpi zajechanego Truvativa Iso Flow (która jakby nie patrzeć bardzo sobie chwalę - wytrzymała bez problemów 6000km) Na celowniku mam 4 kandydatów z różnych kategorii cenowych i chciałbym od Was rady i ewentualnych recenzji.

Pierwszy mechanizm korbowy to Shimano Deore ze zintegrowaną osią - plus za cenę i sztywność rozwiązania. Jednak moje wątpliwości budzi brak technologii HT II - i tu pytanie nr 1: Czy różnica między korbą z HT2 a powyższą deore będzie odczuwalna i czy ta różnica warta jest różnicy cenowej? i pytanie nr 2: Czy ktoś może orientuje się czy korby deore mają stalową oś czy aluminiową?

Drugi kandydat to Shimano Deore LX - plus za technologie HT2 i cenę rocznika 2007 - na allegro za 240 zł- minus- za aluminiową oś - Kilkak razy słyszałem o problemie związanym z nietrwałością osi przy ostrzejszych zastosowaniach

Trzeci kandydat do Shimano Hone - odpowiednik LX do cięższych wyzwań - chwalona za niską wagę - karcona za aluminiową oś w wersji 600 - wersia 601 z osią stalową z drugiej strony jest dorga... 370 zł i tylko z 2 blatami więc trzeba koszt trzeciego doliczyć...

Czwarty i ostatni zarazem to truvativ Firex- plus za cenę i zintegrowaną oś. Problem w tym że nic o nim nie wiem, nie widziałem zadnych recenzji i nie mam pojęcia na ile może konkurować z powyższymi... Dlatego prośba o wszelkie opinie na jego temat.

Bardzo proszę o wszelkie opinie o powyższych i ew porady co najlepiej kupić.

Pozdrawiam!

Napisano

Chyba jednak odstrasza mnie trochę ta aluminiowa oś... Ale w bikestacji tanio mają też 2008 rocznik ze stalową:) Przy tym co obecnie mam to wszystko z wymienionych będzie sztywne jak beton:)

Napisano

czyli w końcowym efekcie jaką korbę na kwadrat polecacie z wszysytkich wymienionych w tym przedziale cenowym jaki podał autor tematu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...