Skocz do zawartości

[napęd] wymiana napędu, garść pytań

QWEY564

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

potrzebuje szybkiej informacji, pod korbe 44-46 przerzutka na przod DOWN SWING czy TOP SWING ? wg specyfikacji shimano, widze, iz XT FD-M770, FD-M772 i FD-M773 - obsluguja 44T-> 2 pierwsze to TOP'y, 773 Down, opinie przerozne, a czasu niewiele, co doradzicie ? down/top

Napisano

Do MateuszA:

Co do opinii o 572, to użytkuję taką korbę od końca 2005 roku w swoim wyścigowym rowerku. W tym roku wymieniłem ramę a korbę pozostawiłem. Uważam, że to bardzo mocny i solidny model. Można wymieniać blaty i to też jej plus. Od czasu do czasu wyczyszczę ją z całego syfu, który sie na niej zbiera i śmigam dalej. Nie miałem z nią nigdy żadnych problemów. Jeśli masz na nią kasę to osobiście polecam.

Do dgim:

Nie jestem pewien ale chyba XT model 770 Top Swing (posiadam takiego) jest w stanie obsłużyć nawet 48T. Niestety nie mam wielkiego doświadczenia w użytkowaniu tego sprzętu ponieważ świeżo założyłem, ale z opinii Panów z serwisu to Top Swingi lubią szybko łapać luzy choć pracują znacznie lepiej/szybciej.

Napisano
potrzebuje szybkiej informacji, pod korbe 44-46 przerzutka na przod DOWN SWING czy TOP SWING ? wg specyfikacji shimano, widze, iz XT FD-M770, FD-M772 i FD-M773 - obsluguja 44T-> 2 pierwsze to TOP'y, 773 Down, opinie przerozne, a czasu niewiele, co doradzicie ? down/top

ja wzialbym downswing'a FD-M773, za wzgledu na wieksza trwalosc. top'y szybciej lapia luzy, ogolnie rzecz biorac :).

Napisano

Podepnę się pod topic, żeby nie robić zamieszania.

Piszę bo chcę się upewnić. Mam zamiar jakoś na przełomie lutego/marca wymienić cały napęd. Obecnie jest to (:))

Tył: Alivio,

Przód: Acera,

Kaseta: Alivio K

lamkomanetki: EZ-Fire,

Korby: Truvativ ISOflow.

Zdecydowany jestem na grupę XT/LX. Koła mam na Xt'kach, więc chcę się kręcić na tym poziomie. Do wymiany idzie wszystko oprócz korb (zobaczymy jak z kasą).

Plan jest taki:

Tył: XT Shadow (GS ? SGS ?),

Przód: XT FD-M771 ,

Kaseta: XT CS-M737 ,

Manetki: jakaś LX/XT ale koniecznie 8 rzędowe,

Korby: się zobaczy,

I teraz mam pytanie. Czy jeśli kupię "na raz" kasetę, manetki, obydwie przerzutki to czy korba (ISOflow) obsłuży to wszystko bez problemu ???

Jeśli macie jakieś ciekawe propozycje to słucham, bo nie bardzo się orientuję (jeszcze) w sprawach napędowych. Zastanawiałem się też nad przejściem z 8 na 9 rzędów, ale poczytałem trochę na ten temat i stwierdziłem, że 8 rzędów mi spokojnie wystarczy.

Trochę namarudziłem. Dzięki z góry za pomoc

Napisano

Podobnie jak uchmanek twierdzę, że lepiej od razu przesiąść się na 9 biegów. Niby części na 8 są dostępne, ale jak długo?

Przy wymianie wszystkiego, także łańcucha nie powinno być problemu ze współpracą całości. Jednak zęby na korbach tez się zużywają, więc proponuje sprawdzić ich stan. Osobiście miałem taki przypadek w starej korbie Acera, że po wymianie napędu (łańcuch, kaseta) były problemy z "kręceniem". Niestety korba nie miała wymienialnych blatów i trzeba było kupić nową.

Napisano
Plan jest taki:

Tył: XT Shadow (GS ? SGS ?),

Przód: XT FD-M771 ,

Kaseta: XT CS-M737 ,

Manetki: jakaś LX/XT ale koniecznie 8 rzędowe,

Korby: się zobaczy,

Tył i przód może być. Jak będziesz miał kasetę 11-30 to bierz GSa - jak nie robisz błędów przy zmianach biegów to da radę.

Kasetę XT bym sobie odpuścił i kupił coś znacznie tańszego a to co zostało zainwestował w coś co dłużej posłuży.

A manetki LX/XT 8biegowe to już w ogóle bym sobie odpuścił bo to starocie które ze swoją cenę nic ciekawego nie prezentują. Już lepiej chyba wziąć Sram Trigger Attack lub zrobić jakiegoś mieszańca : manetka na przód - jakiś nowy XT, manetka na tył Alivio.

Napisano

Ok, dzięki chłopaki za konkretne odpowiedzi.

Kurczę, poszperałem po Allegro i po sklepach i wyszło na to, że żeby dostać 8 rzędówki to trzeba będzie się napocić. Dobra to idę w 9 jak w dym :D faktycznie ceny są bardzo podobne, jak nie takie same.

Przerzutki: zostają takie jak pisałem wyzej,

Kaseta: LX,

Manetki: LX, (chyba raczej Rapid Fire Plus nie ??)

Korba już przy tym zestawie nie pociągnie co ? Truvativ ISOflow.

Dzięki jeszcze raz, teraz wiem jak z tym walczyć :)

Napisano

kasete i lanuch wez xt, nie pozalujesz. na 3 lanuchach mozna na tym zrobic ok 30k, praca duzo lepsza niz lx. jesli masz ograniczenia finansowe, to polecam kasete deore + lanuch xt. manetki lx to dobry wybor, deore chodza duzo gorzej a tegoroczne xt sa sporo drozsze. uzycie sredniego wozka GS dodatkowo poprawi prace calosci (GS bedzie dzialac z kaseta 11-34).

Napisano

Co do manetek: bierz co ci bardziej pasuje, teraz masz Ez - fire i jest im bliżej do rapid fire więc ku nim bym sie skłaniał na twoim miejscu. Sam używam rapidów i żaden inny system mi nie podchodzi ...

A niby dlaczego ta korba ma nie pociągnąć ? Chodzi ci o to, ze będzie czuć jej niższe stanowisko grupowe ? Czy może prace z nowym łańcuchem ? Ja na twoim miejscu nie obawiałbym się niczego, bo ta korba ma stalowe blaty i wątpię aby były zjechane i z tej racji powinna przyjąć nowy łańcuch. W moim mniemaniu to dobra korba, fakt sztywna nie jest ani trochę ale jadąc na rowerze, w którym korby sie w ogóle nie wyginają moje osiągi się nie poprawiają ... niepotrzebne mi sztywniejsze korby ...

Napisano

Jeżeli twoja korba posiada największy blat z 48 zębami to przerzutka przednia XT FD-M771 - może jej nie objąć ponieważ przystosowana jest do max 44 zęby i będziesz miał większy problem z odpowiednim jej ustawieniem

Napisano

ok, bo wrzucając twoją korbę w wyszukiwarkę, na pierwszym miejscu ukazała mi się z 48 ;)

a tak poza waszymi rozważaniami - ciekawi mnie dlaczego nie bierzecie pod uwagę podzespołów Sramowskich, które oprócz przednich przerzutek przez wielu uważane są za lepsze?

Przez długi czas śmigałem na lx, od ponad 2 lat śmigam na Sramach i uważam, że to lepszy osprzęt ;)

Napisano

W moim przypadku napęd Srama zużył się szybciej niż Shimano, w porównywalnej cenie oczywiście, ale osobiście nie przekreślam napędu firmy SRAM. Pisałem już wcześniej w wątku, że polecam stosowanie zestawu łańcuch-kaseta tego samego producenta. To też wynika z mojego doświadczenia, ponieważ miałem problemy ze współpracą Sram-Sh. Co do przerzutek to nie mam porównania. A co do doświadczeń i porównań Sram-Sh to myślę, że w większości są to odczucia bardzo subiektywne. Raczej sprawa preferencji, przyzwyczajeń niż rzeczywistych różnic. Każdy element, każdego producenta ma swoje plusy i minusy. Poza tym autor wątek rozpoczął od pytań dotyczących Shimano i tak już zostało.

Napisano

Witam. Mam pytanie poniewaz takze chce wymienic osprzet przy rowerze. Myslalem nad zmiana suportu na ES51 i korbe na M530. No niby jest to polecana konfiguracja, aczkolwiek spotkalem sie z inf iz korba ta dedykowana jest suportowi o dlugosci 113 mm, ba i tu zonk bo ja mam 118mm, czy jest to jakis duzy problem czy poprostu chlyt malketyngowy :devil: ??

Napisano

Jak pytałem się sprzedawcy przy zakupie korby M530 to mówił że poleca do tego suporty 113mm lub 118 mm, czyli na 118 mm będzie chyba chodzić w miarę poprawnie :devil: Ja w każdym razie wziąłem do tej korby suport ES51 113 mm.

Napisano

Ja mam korbę 540 i musiałem zmienić suport 113 na 118. Sądze że spokojnie pociągnie ci korba 530 na suporcie 118. Jeżeli masz inne zdanie to możesz wziąc ode mnie za 15zł suport BB-es30 113mm i porównac oba :devil:

Napisano

sebekfireman

Odnośnie tego co napisałeś na początku tematu o pancerzach. (zaciekawiło mnie bo będę niebawem musiał kupić) Mówisz, że lepszym rozwiązaniem jest zakup tych pancerzy np. http://allegro.pl/item315133084_pancerz_sn...0_koncowek.html I użyciu ich do hamulców i przerzutek ? Chodzi mi tylko o działanie, nie o masę. Czy ja źle zrozumiałem :thumbsup:

I kolejne pytanie przy okazji, lepiej pociąć odpowiednio pancerze, czy puścić całą linkę manetka -> przerzutka w pancerzu?

Pozdrawiam

Napisano

Przy okazji ma ktoś u siebie w rowerze takie "carbonowe" pancerze??

Tak z ciekawości chciałbym zobaczyć zdjęcia rowerów z takimi pancerzami, jak to wygląda z daleka... nie jest zbyt hmn... lipne?

Ten "kolor carbonu" się nie ściera? a i jeszcze jak to jest z tym teflonem? Rzeczywiście nie trzeba smarować linek?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...