Skocz do zawartości

[Oświetlenie]Jakie na przód i na tył?

Marc1n

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podałeś tylko nazwę diody xm-l a nie podałeś o jaką latarkę chodzi. Tak czy inaczej większość latarek na tej diodzie będzie lepiej świecić od tego Mactronica (400-900 lumenów w zależności jaki maksymalny prąd przechodzi przez diodę). Natomiast możliwe, że Mactronic jest lepiej wykonany i będzie działał dłużej bez awarii. Twój wybór, nie wiem natomiast dlaczego upierasz się tylko przy tych dwóch modelach.

Napisano

Allegro

chodzi mi o ta. upieram sie dlatego, ze nie mam zamiaru wydawac wiecej niz 130-140zl, a mactronica moge miec w tej cenie. z tego co czytalem to sa dwa jedyne rozsadne w tej cenie wyjscia.

edit:

nie, nie doloze 350zl. nawet nie wiem, czy bede jezdzil w nocy czesto. chce miec, zeby moc jezdzic. a mieszkam za miastem i mam spory kawalek jazdy szosa i nie wszedzie jest oswietlona.

edit2:

anyway wzialem za 129 z wliczonym priorytetem mactronica. mysle, ze nie bede narzekal. temat oswietlenia mam zamkniety :P

pozdro

Napisano

Chyba jednak wezmę którąś z tamtych przy okazji, bo w tych czas świecenia mnie zniechęca. 3h? Bez sensu. Wolałbym coś z minimum 50h na jednym komplecie baterii. Ta na akumulator pewnie też z 2h poświeci i kaput.

Napisano

na aku poświeci koło 5h. ;)

a co do Twojego podejścia... sory ale prąd się musi skadś brać, diody Cree mają duuużo większą wydajność jeśli chodzi o ilośc światła/prąd wiec... albo kupisz lampke która świeci 50h (hahaha to musi dawać 10mA :D) i nie daje światła wcale (czytaj, wywalisz kase w błoto), albo kupisz coś co świeci... Twoja sprawa.

Nie mów mi że ładowanie Aku co 3 wyjazdy to taka tragedia... śmieszy mnie takie myślenie... jakbyś jeździł 50h w jednym ciągu:D

Pozatym masz tryb Medium, w którym poświeci z 8h, a na którym będzie więcej światła niz z tych zabawek...

a 7luxów to ta latarka co podalem, daje w odległości... 40m, a z 10-15m daje jakies 500, nie chce mi sie mierzyc dokładnie bo to 3 rzędy wielkości różnicy:)

Napisano

Ostatnio sprawdzałem to moja latarka Ultrafire C8 na najniższym trybie świeci ponad dobe, wiec bardzo dobrze jak na jeden aku

Napisano

Tylko, przez ile cykli będzie świeciła chociażby te 6h na medium? Oto jest pytanie. Nie wiadomo, jakiej jakości jest aku.

Jeśli mówisz, że masz ją i te 5h wytrzymuje, to raczej ją wezmę. Myślałem, że z godzinę wytrzyma, bo o tym na aukcji nie napisali. Będę miał dwie torebki, bo tą trójkątną i podsiodłową, to ew. mogę tam trzymać swoją starą lampkę jako zapas.

Ta C8, to raczej za drogą.

A, Polek, ta latarka, to dziala tylko na aku, czy jak wrzucę paluszka AAA np. duracell, to też śmigać będzie?

Napisano

będzie działało, na lipnych 3x AAA do całkowitej ciemności poswieci dłuuuuugo a bez straty jasności to ze 2h na maxie ;)

Czyli do 70zl wybrac http://allegro.pl/led-latarka-zoom-akumulator-lub-baterie-euro-cree-i2401169433.html ? Sa jakies inne dobre? Widze ze wiecej ludzi wrzuca linki z allegro z pytaniem "czy dobre" a malo jest odpowiedzi konkretnych...

Skad taki duzy wybor latarek <100zl? Czym sie one roznia? Na co patrzec przy wyborze (bo zakladam ze opisy w aukcjach sa raczej przeklamane)?

Napisano

jak chcesz wydać 100 to bym już myslał o czymś większym jednak...

a do 50 wg mnie ta jest najlepsza, zoom się nie przestawia sam, światla jest sporo, nic lepiej świecącego nei dostaniesz.

Napisano
a 7luxów to ta latarka co podalem, daje w odległości... 40m, a z 10-15m daje jakies 500, nie chce mi sie mierzyc dokładnie bo to 3 rzędy wielkości różnicy

500 to jest norma dla pomieszczeń biurowych i to jest naprawdę sporo światła. W lampce, to może będzie 50 na tych kilkunastu metrach. b&m chwalą się w topowych lampkach 40 lub 60 luksami, w pokazówce z palnikiem ksenonowym 160lux.

Napisano

dostalem juz mactronica noise. 129zl z wysylka. na razie nie mam pomieszczenia w ktorym jest na tyle ciemno, zeby testowac, ale moze wieczorem jeszcze wyjde zobaczyc.

Napisano

... W lampce, to może będzie 50 na tych kilkunastu metrach. b&m chwalą się w topowych lampkach 40 lub 60 luksami, w pokazówce z palnikiem ksenonowym 160lux.

z metra ta lampka daje... zmierze jak wróci ojciec z roweru:)

moja C8 w trybie min który jest słabszy od tej na XR-E dale 1000lux z metra, w maksie z 7000lux ;)

Napisano

Mam pytanie do użytkowników lampek, jako że sam nie korzystam z oświetlenia.

Jaka jest mniej więcej minimalna moc lampki żeby nadawało się to do jazdy w nocy poza terenem zabudowanym (np. las) - taka żeby rzeczywiście oświetlała drogę a nie tylko sobie mrugała.

Wiadomo im mocniejsza tym lepsza, ale chodzi mi o mniej więcej dolną granicę mocy.

Napisano

dolną granicę podałem wyżej... i nic słabiej świecącego bym nie wziął do ręki... chociaż do konkretnej jazdy po lesie to minimum wynosi jakieś 400LM moim zdaniem, czyli ze cztery takie jak podałem wyzej, albo coś na XP-G / XM-L sterowane gdzieś 1.5A+

Napisano

Mam pytanie do użytkowników lampek, jako że sam nie korzystam z oświetlenia.

Jaka jest mniej więcej minimalna moc lampki żeby nadawało się to do jazdy w nocy poza terenem zabudowanym (np. las) - taka żeby rzeczywiście oświetlała drogę a nie tylko sobie mrugała.

Wiadomo im mocniejsza tym lepsza, ale chodzi mi o mniej więcej dolną granicę mocy.

Do wolnej jazdy (10-15 km/h) wystarczy spokojnie ok 100-150 lumenów (latarki zoom z allegro na diodzie cree xr-e). Jak chcesz szybciej to powyżej 300 lumenów (diody xp-g, xm-l). Ja posiadam latarkę zoom na xr-e ale używam ją głównie po mieście. Jeśli mam zamiar jechać do lasu biorę solarforce na xm-l (solarforce jest większy i cięższy od zooma).

Napisano

jezdzilem z noisem. w miescie jak to w miescie, sa latarnie. za to poza miastem fajnie, 20-25 kmph na luzaku, wyminie sie kazda dziure. a mialem jeszcze troche za nisko ustawiony snop swiatla. fakt, ze droga znana, ale raczej po nocach bede wracal do domu, a nie zapuszczal sie w nieznane. wykonanie na zdecydowany plus.

probowalem tylko zamalowac bezbarwnym lakierem napisy, bo sa ladne i tylko jeden rozmazalem :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...