Skocz do zawartości

[Oświetlenie]Jakie na przód i na tył?

Marc1n

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Napisano

Kurde. Ja bym nawet tego lampką nie nazwał. Dioda zatopiona w plastiku. :)

Nieźle kroją gadżeciaży z tą ceną. A widać ją chyba co najwyżej z 5m.

Napisano

No właśnie i tu jest jeden plus bo widać ją z daleka bo świeci mocnym światłem (testowane - kolega posiada), w nocy bez problemu widać nas z daleka ...

A co do mocowania? Co sadzicie?

• Mod Team
Napisano

Zdecydowanie wolałbym kupić coś normalnego, co będzie lepiej świeciło więc będzie widoczne z większej odległości i również z boku.

• 2 tygodnie później...
Napisano

To i ja się dołączę do tematu z moimi lampkami których żywot pewnie się skończy. Rok temu postanowiłem nieco oznaczyć swój rower aby nikt się nie czepiał i aby co nieco było mnie na drodze widać, zamiast udać się do sklepu (swoją drogą głupio się czuję w sklepach niesamoobsługowych,) szperałem sobie po aukcjach i zdecydowałem się na Kellys Nightwatch. Tanie więc czego nie spróbować. Lampki podobały mi się dopóki nie zostały zamontowane na rower... Tył w porządku, ot zwykła lampka do oznakowania roweru, ale co ciekawsze chwilę po wyjechaniu na szosę, niedaleko domu lampa odczepiła się od uchwytu i spadła na ziemię, rozleciała się po asfalcie a ja jak głupi zbierałem części jak samochody nie przejeżdżały. Przyczyna prosta, zbyt słaby system mocowania i luzująca się pokrywa baterii, na szczęście pozbierałem wszystko łącznie z akumulatorkami wartymi tyle co lampka. A lampka przeszła tuning, kawałek złożonego papierka włożony pod tą pokrywę i już nic się jej nie działo. A co się tyczy przedniej, niestety na kierownicy 32mm nie da się jej zamontować, zamontowałem ją nieco z boku, obok klamek, kierownica na szczęście się zwęża ku końcom. Ale z oświetleniem drogi mogłem się pożegnać, świeciła z boku... A do tego tylko małe oświetlone kółeczko na ziemi,ale czego wymagać od lampki ostrzegawczej. I kolejny minus to te nieszczęsne sanki, śrubka mocująca (wkręcana bez użycia narzędzi, no po prostu bajer zwiększający wartość lampki dwukrotnie i pozwalający każdemu pożyczyć sobie uchwyty) lubi się luzować, oprócz tego lampka zsuwa się do przodu po saneczkach, bo oczywiście sprytny uchwyt niedokładnie wykonany i jej nie trzyma, więc ze skierowania światła przed koło nici, pochylałem ją lekko w tył aby nie zjeżdżała. Krótko mówiąc, kawał niedokładnie wykonanych chińskich lampeczek, zamknięcie Kellys też sprawiło że musiałem iść parę km do domu po nożyce aby "ukraść" własny rower.

No a jako że w wakacje na rower mam czas po pracy, czyli wieczorem kiedy ulice w mieście puste, pasuje zakupić godnych następców.

Tył niby działa, ale fajnie byłoby mieć kocią lampkę, myślę że CATEYE TL-LD170-R ma dobre mocowanie i świeci przyzwoicie, kiedyś pewnie zakupię.

A sprawa ważniejsza, to musicie mi doradzić co wsadzić na przód, na pewno ma to kosztować w okolicach STU ZłOTYCH, po lasach nie jeżdżę, a jeśli nawet to od tego jest dzień, w lesie wg mnie bezpieczniej w dzień, zwierzyna schowana, a miasto - lepiej w nocy, puszki pochowane... Druga ważna sprawa to mocowanie na kierę 32mm, i nie w formie saneczek, bo nie mam do nich zaufania, a do tego co schody to przyjaciel :)

W pewnym rzeszowskim sklepie który polubiłem ostatnimi czasu, polecono mi 3 lampki:

Author Solaris - 1 dioda - chyba odpada, ma obejmę na cieńszą kierownicę jak poczytałem w sieci,

Cateye HL-EL320 - 1 dioda

Cateye HL-EL 220 - 5 diód

Nie chciałbym żeby światło było skupione, a jeśli już to fajnie by było aby tworzyło spory krąg. Myślę że jest to możliwe w lampce za takie pieniądze, bo 1 dioda w telefonie, SE K770i świeci przyzwoicie, i mogła by posłużyć mi jako lampka, światło rozproszone,

podobnie sprawa się ma z latarką Osram 5x LED za 20zł, szkoda że duża jest i nie przymocuje jej do roweru.

Ewentualnie czekam na inne propozycje lampek, za mniej niż 100pln.

Opinia o tych lampkach też pewnie wielu by się przydała

Cat Eye HL-EL010 UNO

Cat Eye Lampa HL-EL200 (to chyba poprzednik EL-220)

Pozdrówka poranna!

Napisano

Tiger 3W na przód. Mocowanie pasuje w zasadzie TYLKO na 31.8mm kierownice, na mniejszych nie trzyma. Bez większych zastrzeżeń. Jest niby na sankach, ale wsuwanych od strony kierowcy plus zatrzask, nic się nie dzieje. Polecam

• 2 tygodnie później...
Napisano

Koledzy, pomóżcie wybrać mi lampkę do tyłu. Szukam czegoś 2-3 diody. Nie zależy mi na oszczędności baterii bo zawsze wożę ze sobą akumulatorki, ale na mocne trzymanie. Najlepiej jak by była mała, ale dobrze wykonana z masywnym mocowaniem. Cena do 50 zł.

Napisano

Zastanawiam się nad kupnem tylniej lampki, co o niej sądzicie, może ktoś ma??:

7-LEDOWA LAMPKA SMART WIDOCZNOŚĆ 600 METRÓW.

http://www.rowery.redcart.pl/p/24/204/7-ledowa_lampka_smart.widoczność_600_metrów.-oświetlenie-akcesoria.html

• 3 tygodnie później...
Napisano

Widzę tutaj różne wynalazki na tył i o ile ktoś nie jeździ z obładowanym wysoko bagażnikiem to polecam coś takiego:

http://allegro.pl/item1161649756_mactronic_lampa_rowerowa_tylna_tl_5.html

Używam od dłuższego czasu, zaliczyłem trochę gleb i w mieście i poza i w górach - po prostu działa. Świeci mocno i również na boki. Do tego najwygodniejsze mocowanie jakie może być - mam kilka rowerów i nie widzę potrzeby, żeby kupować więcej tylnych lampek, bo przekładanie tej nie stanowi absolutnie żadnej niewygody. Do tego mocowanie amortyzuje wstrząsy, więc poza bezpośrednim kontaktem nic nie uszkodzi plastikowej części mocowania.

Napisano

Ja sobie Kupiłem Ostatnio zestaw Firmu THORN w Cerffourze:D Jestem bardzo zadowolony:) Przednia lampka mała ale świeci bardzo dobrze a tylna jak to tylna:) Ale łatwa w regulacji i zamontowaniu koszt:

-Zestaw 20zł

-baterie 7zł

Pozdrawiam:)

Napisano

Ja mam zestaw z sigmy z przodu mam supraled(prezent sam bym tyle za lampkę nie dał) a z tyłu cuberider II.

Przód świeci super a tył widać z ok. 150-200m(w lesie po zmierzchu)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Osobiście, używam dwóch systemów: Oświetlenie na dynamo, jako zasadnicze i dodatkowo bateryjne, wówczas, gdy np. rolka dynama ślizga się na oponie.

co do oświetlenia bateryjnego:

Przeciętna chińska lampka, czerwona - na tył - z 5-ma LEDami, na baterie AA (paluszki) zdaje się być w warunkach drogowych wystarczająca. No bo tak: na świetle pulsującym zużycie baterii jest niewielkie, widoczoność swobodnie 150-200 m. nocą, no i co najwazniejsze - cena niewielka.

Gorzej jest z oświetleniem na przód. Tutaj chińskie lampki okazują się być pomocne na jedynie krótkie dystanse, ponieważ zasilanie 5 i/lub więcej LEDów lub jednego Luxeona 1W - trzema paluszkami, powoduje szybkie ich wyczerpanie. Powodem takiego stanu rzeczy jest prostota tych lampek - pozbawione są one elementów elektronicznych, które pozwoliłyby na podanie wyższego napięcia i zastosowaniu pojemniejszych akumulatorów. Moim zdaniem, przednie oświetlenie wymaga pewnych inwestycji.

Ja bazuję na 5 watowej lampie na dynamo, więc nie mam właściwie takiego problemu.

Napisano
Napisano

Witam

Aby oczywiście nie zakładać nowgo tematu proszę o pomoc w wyborze przedniej lampki rowerowej.

Moje propozycje to:

Sigma Smilux

Author A-X-Guard 5 Led

Sigma Quadro X

Cat Eye Hl-El010 Uno

Z tych podanych wiem tylko jak świeci Cat Eye i było by ok gdyby strumień światła był szerszy.

Najbardziej z tych interesuje mnie Sigma Quadro X ale nigdzie nie mogę znaleźć opisów jak świeci.

Oraz ew myślałem nad Mactronic mlf-1w

lub Mactronic Bike Pro Scream

Tyle ze ten 2 mactronic już trochę za drogi.

Proszę o pomoc i pozdrawiam

Napisano

Witam

Aby oczywiście nie zakładać nowgo tematu proszę o pomoc w wyborze przedniej lampki rowerowej.

Moje propozycje to:

Sigma Smilux

Author A-X-Guard 5 Led

Sigma Quadro X

Cat Eye Hl-El010 Uno

Z tych podanych wiem tylko jak świeci Cat Eye i było by ok gdyby strumień światła był szerszy.

Najbardziej z tych interesuje mnie Sigma Quadro X ale nigdzie nie mogę znaleźć opisów jak świeci.

Sonienko to ile trzeba wyłożyć na przednią lampę żeby było w miarę? do 40 zł starczy? (nie znam się)

lepsze jest to http://allegro.pl/it..._dioda_lux.html

czy to:

http://allegro.pl/it...atarka_led.html

a może to.. http://allegro.pl/it...ch_kelly_s.html

w miarę ma świecić czy w miarę masz być widoczny?

około 100zł za wystarczającą

allegro lampka

230zł świeci świetnie

allegro latarka bocialarka

Witam

Moje propozycje to:

Sigma Smilux

Author A-X-Guard 5 Led

Sigma Quadro X

Cat Eye Hl-El010 Uno

wszystkie z nich świecą kiszkowato

tu masz porównanie lampek

porównanie

• 4 tygodnie później...
Napisano

Znalazłem tam lampkę MAGIC SHINE, która została oceniona za najlepszą w swojej klasie cenowej! Świeci jak lampki za 500$ a kosztuje mniej jak 100$

Kupiłem taką i oto fota jak świeci!

foto 1 pokazuje testowe zdjęcie ze strony internetowej

foto 2 to moje zdjęcie jakie zrobiłem jadąc w nocy na poznańskiej cytadeli. na foteczce nr2 miałem dwie takie lampki jedną na czole a drugą na kierownicy. efekt oślepiający niczym samochód!

Film pokazujący działanie tej lampki wykonany jako recenzja przez gości z MountainBikeReview

http://reviews.mtbr.com/blog/magicshine-mj-808/

Też zamierzam kupić taką lampkę. Czy mógłbym wiedzieć gdzie ją kupowałeś? Czy bezpieczne jest kupowanie na stronie www.dealextreme.com?

Napisano

DX jest bezpieczne - jedyny mankament to czas oczekiwania i konieczność posiadania konta paypal / odpowiedniej karty płatniczej.

No i czasami to co przychodzi w paczce niekoniecznie nadaje się do natychmiastowego użytku - bez interwencji kogoś z lutownicą i zakresem wiedzy "dlaczego tu prąd nie płynie". :)

Napisano

No i czasami to co przychodzi w paczce niekoniecznie nadaje się do natychmiastowego użytku - bez interwencji kogoś z lutownicą i zakresem wiedzy "dlaczego tu prąd nie płynie". :(

Dokładnie - tania elektronika z chin nie jest dobrze kontrolowana. Ostatni mój zakup na ebayu dotarł z oderwanym wewnątrz kwarcem i wymaga lutowania.

Zamówiłem jedną lampę MJ-808 na dealextreme.com. Zdam później relację z jej działania.

Napisano

Pytanie do prof. Dominik-aM i do innych swiatelkowych specjalistow.

W tym temacie chce pozostac uzytkownikiem nie ekspertem wiec wybaczcie moje pytania :whistling:

Exposure Six Pack i MaXx-D Mk.3 to cos co mnie zainteresowalo, szczegolnie ta druga (cena).

Zalezy mi zeby lampka byla w 1 'kupie' bez zew. aku. takie cos co klik na mocowanie i w droge.

Z czym ewentualnie mozna te lampki porownac, czy to dobry wybor, ewentualne alternatywy?

Six Pack deklarowane 50% wiecej lumenow, czy to faktycznie oznacza 50% wiecej swiatla, tzn jak przy 1200lm jest wystarczajaco jasno to co sie dzieje przy 1800?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...