Skocz do zawartości

[naped] cos przeskakuje, tylko co?

nabial

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mam stosunkowo nowy naped w sklad ktorego wchodza:

-kaseta sram 7.0 i lancuch pc-59 z przebiegiem ok 2,5tys

-korba lx h2 przebieg ok 2,5tys

-przerzutka tyl xt 08 praktycznie nowa

problem wyglada tak:

na 5 najwiekszych koronkach nie da sie nigdzie podjechac bo przy mocnym deptaniu, nawet po plaskim lancuch tanczy jak glupi po polowie kasety przy kazdym mocniejszym depnieciu nawet na siedzaco

wskazowki wykluczajace:

-lancuch nie jest rozciagniety - sprawdzane - wskaznik nawet nie wpada

-kaseta nie ma ani 1 zabka zjechanego, a co dopiero calej koronki

-przerzutka zmienia idealnie, nic nie haczy itp

zaobserwowalem luz kasety na bebenku rzedu 2-3mm

pomozcie, bo na takim czyms nie da sie nigdzie wjechac, mozna ew stracic zeby i nerwy :D

Napisano

Byc moze to wina zapadek w bebenku piasty. Ostatnio obserwuje taka sytuacje rowniez u siebie, a naped mam nowy (200km), jedynie piasta ma juz swoje kilometry.

Pozdrawiam

Napisano

Moze skrzywiłeś ogniwo lancucha. Ja tak mialem. Jedno ogniwo skrzywilo sie i łańcuch skakał na kasecie niemal przy kazdym depnieciu.

Napisano

miałem dokładnie to samo co mateunio, hehe w serwisie powiedzieli żebym zmienił cały napęd :P a zmieniłem łańcuch i działało :D pytanie teraz jak to sie stało? złożyłeś napęd siadasz i przeskakuje czy jeździłeś już na nim wcześniej i samo od siebie zaczeło przeskakiwać ?? Przejedź się i zobacz czy łańcuch przeskakuje na zębatce czy może chce przeskoczyć na inna zębatkę. Sprawdź też czy hak masz prosty, i czy przerzutka jest dobrze wyregulowana na tych koronkach co przeskakuje

Napisano

przerzutka jest wyregulowana elegancko, wczesniej, na lx zdarzalo sie ze samoczynnie zeskakiwalo o 1 koronke w dol bez wzgledu na obciazenie ale to bylo tak rzadkie, ze nie przeszkadzalo mi, co do manewrow jakie robi lancuch, to lata po polowie kasety gora-dol :D

z waszych wypowiedzi wnioskuje ze to bedzie zrabane ogniwo w lancuchu, mam cicha nadzieje ze nie beben :/

Napisano
miałem dokładnie to samo co mateunio, hehe w serwisie powiedzieli żebym zmienił cały napęd tongue.gif a zmieniłem łańcuch i działało

Ja to nawet ograniczylem sie do wymiany ogniwa i zalozenia spinki. Szkoda mi bylo wywalac nowy lancuch, ktory mial zaledwie tydzien.

Napisano

myslalem ze to wynika z 1 posta i przebiegow czesci :D

wymienialem przerzutke tyl, ale ona nie ma na to wplywu akurat, reszta stare, dotarte

Napisano

blagam czytajcie uwaznie

pisalem juz ze wczesniej jedynie bardzo rzadko jakby sprezyna spuszczala 1x/3x na wyjazd o 1 bieg w dol, ale to nie przeszkadzalo bo bylo sporadyczne

Napisano

czyli wczesniej skakalo sporadycznie, potem wymieniles przerzutke i teraz lanuch zasuwa przez polowae kasety (jak to obrazowo uales). ja dopatrywalbym sie w tym zwiazku. zrobmy tak:

1. wrzuc kilka fotek calosci

2. sprawdz odleglosc kolka prowadzacego od kasety

Napisano

I czy przypadkiem ta przerzutka nie ma np. krótszego wózka, niż poprzednia?

Notabene, u Mojego Rycerza po zamontowaniu nowego napędu (całość: korba, kaseta, łańcuch i obie przerzutki) przez pierwszych kilkadziesiąt (czy nawet kilkaset?) kilometrów łańcuch zachowywał się podobnie - potrafił ni stąd, ni zowąd nagle przelecieć po całej kasecie w dół i wrócić z powrotem na właściwy bieg, kilka razy pod rząd. Naciąganie linki nie pomagało. Potem jakoś samo przeszło. Do dziś nie wiemy, co tak naprawdę było przyczyną - złożyliśmy to na karb docierania się elementów napędu. Tym niemniej w kontekście tego, co piszesz, odnoszę wrażenie, że i u nas prawdopodobnie miało to jakiś związek z tylną przerzutką - u mnie bowiem taki efekt nie wystąpił, a również wymieniłam wówczas napęd, z tym, że obie przerzutki pozostały stare.

Pozdrówko per analogiam :)

• Mod Team
Napisano

A spróbuj może kółeczka wziąć ze starej przerzutki i wkręcić do nowej. przejeździj na tym systemie aż zjedziesz cały napęd i wtedy przy kupnie nowego załóż ponownie do przerzutki nowe.

U mnie była właśnie taka anomalia, że się łańcuch po kółeczkach ślizgał jak kupiłem nowe do przerzutki. Myślę, że Ecia też może być blisko, żeby to sprawdzić ustaw łańcuch z przody na jedynce a na kasecie na najmniejszym trybie. Wózek musi iść prostopadle do podłoża. Jak jest nie napina łańcucha i wisi on to skróć łańcuch o jedno ogniwo.

Napisano

dzisiaj pucowalem naped, zwrocilem uwage na kazda z waszych sugestii, za ktore serdecznie dziekuje i zdaje sie ze wine za skakanie ponosi koleczko przy kasecie, gdyz na najwiekszych koronkach wrecz lezy/opiera sie o kasete, a na mniejszych juz unosi sie ku gorze i problemu nie ma :D

jeszcze dzis postaram sie wrzucic foty w celu utwierdzenia sie w czym tkwi problem

dodam ze lancuch macalem chyba z 15min dokladnie czyscilem, kaseta, piasta, beben ok

Napisano

problem rozwiazany :) tak jak pisales uchmanek - wystarczylo pobawic sie srubka i po sprawie

jeszcze raz dziekuje za wszelkie sugestie

temat do zamkniecia :D

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam. Mam taki sam problem z tym kółkiem ocierającym o kasete. Chciałbym równiez użyć tej śrubki jednak u mnie krecenie nią nic nie daje. tzn jeżeli dokręce ja czy odkrece na maksa to przestawia sie tylko troche ten pierścien z takim zadziorem. Wydaje mi sie że ten zadzior powinien dotykać wypustki na korpusie, jednak u mnie dzieli te dwie cześci znaczna odległosć. Troche chyba zagmatwałem ale mam nadzieje że wiadomo o co chodzi. Jak to rozwiązać??

Napisano

Śrubka opiera sie na haku ramy. Ma ona za zadanie przestawianie takiego pierścienie przez który przechodzi. Z tym ze u mnie ten pierścień niczego nie dotyka przez co przy dokrecaniu/odkrecaniu śrubki nic nie dzieje sie z przerzutką.

Napisano

Może ja coś mieszam. W każdym bądź razie. ten pierścień numer 16, ma taka wypustke. Poodejrzewam ze ma ona za zadanie odciąganie czegoś. U mnie nie dotyka nieczego.

postaram sie załatwić najlepiej te fotki.

Napisano
...ma taka wypustke. Poodejrzewam ze ma ona za zadanie odciąganie czegoś. U mnie nie dotyka nieczego.

zle podejzewasz. bardzo dobrze, ze nie dotyka, tak ma byc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...