Skocz do zawartości

[Manetka]Problem z wyborem

Dark_Reaver

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Miałem klamkomanetki shimano STEF29 (czy jakoś tak...), ogólnie najtańsze co jest chyba^^ niestety hamulec hydrauliczny ma to do siebie, że ma własną klamke o "prawie" takiej samej budowie... dlatego też z klamkomanetki zrobiłem manetke, a brzeszczot mi w tym pomógł^^ niestety to nie zdało egzaminu i jest strasznie niewygodne... dlatego tez postanowiłem poszukać zwyczajnej manetki i trafiłem na Alivio ( http://www.allegro.pl/item293262122_manetk...prawa_8_ka.html ), szkopół w tym, że jak bym to kupił musiał bym tez kupić 8-rzędową kasete... teraz mam 7-ke SRAM'a PG730 i jestem z niej bardzo zadowolony i nie za bardzo chce się jej pozbywać... niepotrzeba mi więcej prze

Napisano

nie musisz kupowac kasety na 8 biegow. po prostu blokujesz przerzutke tylna tak (sruba regulacyjna na przerzutce) by manetka nie wrzucala na nia lancucha. albo nie bedzie ci wrzucac na najwieksza albo na najmniejsza - wybierz ktora koronke kasety bardziej potrzebujesz czy 11tkę czy tą ktora jest najwieksza.

Napisano

W obecnej chwili kupowanie manetek 7rzędowych mija się z celem. Obecny komponenty oferują dobrą jakośc i uniwersalnośc i nie ma co wracać do 7biegowców.

Dla ścisłości - też mam zimówkę, w której siedzi kaseta Pg730 i przerzutkę Srama obsługuje 8biegowa manetka 3.0. Shimano alivio to też dobra półka. Inwestuj śmiało, na pewno będzie to normalnie działało - przy czym o wiele lepiej od kijowatych St-efów.

Napisano

Wiesz ja chętnie bym zrobił napęd na 9 z tyłu ale wiesz... manetka, przerzutka, kaseta, łańcuch... 250zł jak nic idzie i to na tańszy sprzęt... :P za 250zł to wole kupić amorek bo obecny się rozlatuje... a ja go dobijam hamulcem hydraulicznym... ^^

Napisano

Zrob tak jak radzi tobo. Manetki alivio 8sp pracuja z napedem 7sp, poniewasz odleglosc koronek w obu napedach jest taka sama (kaseta 7sp jest o jeden bieg krotsza). Reguluje sie normalnie. Wrzucenie na manetce biegu nr 8 zpowoduje wyrzucenie lanucha poza kasete. Zeby tego uniknac, nalezy ograniczyc ruch przerzutki srobka regulacyjna znajdujaca sie z tylu korpusu przerzutki (gorny marginez oznaczony litera H). Bonusem bedzie to, ze w przyszlosci bedziesz mial ulatwiona migracje na 8sp.

Napisano

Na allegro widziałem komplem manetek alivio za jakięs 70 zł. Poszukaj, z pewnością znajdziesz ta aukcję.

POzdr

Napisano

Sorry, że się wtrącam w temat, ale mam pytanie - czy da się wyregulować gripshift'y sram x-9 lub x-0 + przerzutkę x-7 tak, aby wspólpracowało to z 8-rzędową kasetą shimano + łańcuchem shimano do tej kasety?

Napisano
Sorry, że się wtrącam w temat, ale mam pytanie - czy da się wyregulować gripshift'y sram x-9 lub x-0 + przerzutkę x-7 tak, aby wspólpracowało to z 8-rzędową kasetą shimano + łańcuchem shimano do tej kasety?

Oczywiście że da się wyregulować, ale pod warunkiem że gripshift'y będą na 8 biegów, a jak będą na 9 biegów to niestety nie ma takiej możliwości żeby to ze sobą współpracowało.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi. Tego się obawiałem. A czy są manetki x.9 lub x.0 pod 8-rzędową kasetę? A gdybym chciał przejść na 9-rzędową, to wystarczy zmienić tylko kasetę i łańcuch? (No i oczywiście przerzutke + gripy, ale to jest właśnie powód zmiany na kasetę dziewiątkę).

http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=...;did=9&l=pl - tutaj jest napisane, że kompatybilne z 8/9 - rzędową kasetą. Więc jak to jest? Chodzi o to, że są do wyboru wersje 8 i 9, czy można ustawić? Zna ktoś odpowiedż na to pytanie? Dzięki z góry.

EDIT: I jeszcze jedno. Jeśli jest napisane, że indeks lub microindeks to znaczy, że mam wybrać wersję, czy można to ustawić?

Napisano
Dzięki za odpowiedzi. Tego się obawiałem. A czy są manetki x.9 lub x.0 pod 8-rzędową kasetę? A gdybym chciał przejść na 9-rzędową, to wystarczy zmienić tylko kasetę i łańcuch? (No i oczywiście przerzutke + gripy, ale to jest właśnie powód zmiany na kasetę dziewiątkę).

http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=...;did=9&l=pl - tutaj jest napisane, że kompatybilne z 8/9 - rzędową kasetą. Więc jak to jest? Chodzi o to, że są do wyboru wersje 8 i 9, czy można ustawić? Zna ktoś odpowiedż na to pytanie? Dzięki z góry.

EDIT: I jeszcze jedno. Jeśli jest napisane, że indeks lub microindeks to znaczy, że mam wybrać wersję, czy można to ustawić?

Gripy x.0,x.9 sa dostepne na 9 i na 8 przeloznien. ( 9 jest latwo kupic ale 8 juz gorzej, popularniejsza jest 9 )

Napisano

Są manetki X-0 pod 8sp ale dość trudno jest dostać. X-9 nie wiem ale podejrzewam, że też robią pod 8sp.

Do 9sp potrzebujesz nową kasetę, łańcuch i manetki. Przerzutka tylna jeżeli pracuje pod 8sp to i będzie pasowała do 9sp.

Wyżej masz napisane

Lewa - 3 rzędowa, prawa - 9 rzędowa
i tego się trzymaj. Mikroindeksacja to możliwość ustawienia przerzutki w dowolnym położeniu a nie tylko na 1,2,3 jak to jest u Shimano. Ja kupowałem u nich i mam mikroindeksację i podejrzewam, że każda X-0 ma tak.
Napisano

A czy 9-rzędowa kaseta wejdzie na piaste, na której wcześniej była 8-rzędowa? I czy Waszym zdaniem jest sens zmieniać kasetę + łańcuch na 9-rzędowe, czy lepiej kupić manetki 8-rzędowe?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...