Skocz do zawartości

[gripy] x7 i x9

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jak jest z trwałością u Was. Chcę je kupić ale jest napisane że to sam plastik. Proszę o sensowne opinie

Napisano

gripy x-7 i x-9 to rzeczywiscie prawie sam plastik. metalowe sa: obejma do mocowania gripa do kierownicy, sruba przykrecajaca i blaszka odpowiedzialna za indeksacje biegow.

oba gripy roznia sie rodzajem gumy z jakiej wykonany jest chwyt gripa. x7 ma slabszej jakosci gume (czytaj: bardziej miękką) niz x-9, ktorego guma jest duzo twardsza. roznica miedzy oboma gripami jest wlasnie w trwalosci gumy. zuzycie gumy x7 duzo szybsze niz w x9. jesli jezdzisz w ciezszych warunkach (np deszcz) to z reguly potrzeba wiekszej sily do obrocenia gripa. wplywa to na jego zuzycie. podobnie jesli masz brudne np od smaru ręce lub rękawiczki - smary reagują z gumą gripa powodując jej rozpuszczanie sie i kruszenie.

z tych dwoch gripow wybralbym x9 jesli mozesz wydac wiecej.

o trwalosc gripow nie musisz sie obawiac. mimo iz są plastikowe jest je bardzo trudno zepsuc. gripy maja bardzo prostą konstrukcje i dzieki temu są praktycznie bezawaryjne. w ich wnetrzu nie ma tarcia metal o metal tak wiec woda nie powoduje spustoszenia w srodku nawet jesli by sie tam dostala.

Napisano

Mialem co prawda gripy Rocket ale etraz mam z identyczna guma X9. Tak naprawde nie wiem czy tu ma sie co zepsuc. Poza klamki hamulcowe raczej nic nie wystaje. Wydaje sie to dosc szczelne. A waga wskazuje ze w srodku nic nie ma :).

Z X9 jest tylko ta lipa ze brakuje mi pol-biegow ktore byly w Rocketach. Pomocne byly w przypadku zle wyregulowanej przerzutki.

Napisano

polbiegow? z tylu z przodu?

jesli chodzi o przod to kupiles widocznie gripa prawego bez mikroindeksacji, czyli do dowolnego ustawienia przerzutki przedniej pomiedzy biegami.

Napisano

Jak już koledzy napisali, w gripach zużyć się może chyba jedynie gumowy chwyt. Spotkałem się też z pojedynczymi przypadkami złamania wskazówki w środku, ja sam nie miałem takich problemów, mimo że na gripach przejeździłem kilka lat.

To, że całość jest z tworzywa, w obecnych gripach nie ma żadnego wpływu na trwałość. Piszę w obecnych, ponieważ w starszych tworzywo było słabsze i łatwo było złamać wyjście linki - wystarczył przykrótki pancerz i solidna gleba, przy której obracała się kierownica.

Napisano

uzywam gripow od poczatku jazdy na rowerze tj od 1997 roku. eksploatowalem srt 400 do shimano, 7.0 do srama, attacki na dlugich chwytach, mrxy, rockety, 7.0 na dlugich chwytach i na krotkich. nigdy nie mialem zadnych problemow technicznych. grip chodzil tak samo czy mial miesiac czy 2 lata, nie byly nigdy przeze mnie serwisowane, nawet po usunieciu oryginalnego smaru (o dosc specyficznej konsystencji i wlasciwosciach fizycznych) grip obracal sie moze ciut glosniej ale to byla jedyna dostrzegalna roznica w pracy.

najslabiej pracowaly mrx'y z przerzutka xtr rapid rise - ich sprzezyna jest za slaba i nie byla w stanie utrzymac przerzutki w odpowiednim miejscu w stosunku do zebatek kasety, co powodowalo brak precyzji przerzucania i mylenie sie przerzutki, zalozenie rocketow zmienilo ta sytuacje calkowicie (mimo iz oba gripy maja sprezyne wspomagająca)

gdyby nie wytarcie sie gumy to z pewnoscia nie szukalbym nowych gripow. to jedyny moim zdaniem minus.

Napisano

Ja też mam gripy X7 (i takożsamą przerzutkę na tyle) i poza w/w wycieraniem się gumy, jak na razie nie dostrzegam w niej żadnych wad. Choć tak naprawdę do "odczuwalnego" wyrtarcia jeszcze mi zostało... na razie to tylko estetytka - lekkie przetarcie się wypukłego napisu "AMY" na końcach gripów.

Ale do dzialania nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń i... nawet, gdybym miał zmi9eniać w przyszłości przerzutkę z tyłu na coś w stylu X9 (choć nie bardzo wiem po co...) to raczej pozostałbym przy manetkach X7... no chyba, że różnica w cenie byłaby minimalna. Ale tak - dla mnie X7 i kwita. :rolleyes:

Napisano

no właśnie chyba kupię w takim krótkie x7 albo x9

Napisano

konstrukcyjnie gripy rocket/attack nie roznia sie od x-7/x-9 - roznica jest jedynie w odstepach pomiedzy biegami (technologia 1:1 w sramie i 1:2 w shimano). jak dla mnie znaczaca roznica przemawiajaca na rzecz kombinacji shimano/grip przeciwko przerzutce/gripowi sram jest mniejszy zakres ruchu nadgarstka przy zmianie biegow na skrajne za jednym pociagnieciem. w przypadku srama jest to raczej niemozliwe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...