Skocz do zawartości

[prawko] od 16 lat !

arbuz92

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja oczywiście też jestem za...

Ale wątpie by coś z tego wyszło...

BTW:

artykuł z...

poniedziałek 5 lutego 2007
Napisano

Byłem w twoim wieku to na widok takiego tekstu usta podnosiły się samoistnie do góry, a teraz podchodzę do tego troszkę inaczej... I myślę że to jest kolejny krok do tego by na naszych polskich drogach było jeszcze gorzej (a i tak już teraz jest źle). Pamiętam że przez jakiś miesiąc było to chyba wprowadzone i parę osób się załapało.

PS. Ten artykuł już ma pół roku...

Napisano

I tak to nic nie zmieni , no moze tylko liczbe zabitych na drogach . Zmian wymaga sam sposob szkolenia . Ludzie muszą nareszcie zrozumiec , ze nie kazdy ma predyspozycje do jazdy samochodem ...A tymbardziej 16 latkowie , ktorych ponosi młodziencza fantazja

Napisano

a nie ma przypadkiem takiej opcji, że 16latek robi prawko, może jeździć, ale tylko pod nadzorem pełnoletniej osoby z prawem jazdy?

od osiemnastki już normalnie..

edit: dokładnie tomekw, niektórzy by się po prostu napalili, a sądzę, że niejeden 16latek za kierownicą to zerowa odpowiedzialność i dojrzałość...

Napisano

Ja jeszcze słyszałem o tym ze jak by było te przepisy to moglibyśmy sie poruszać samochodami do jakieś tam pojemność czy jakoś tak i nie wiem czy nie z osobą posiadającą prawo jazdy...

Napisano

Malo to jest w tym kraju nieodpowiedzialnych rodziców ? ( z prawem jazdy w rece ) :D Tez kiedys czytalem o tych pojemnosciach ale wychodzilo na to ze moznaby jezdzic tylko skladakami z malym silnikiem lub maltonami.

Zeby nie bylo , ze sie czepiam mlodszych , bo w kazdym przedziale wiekowym są ludzie poprostu glupi.Ale palma odbija przede wszystkim młodziezy . Oczywiscie jestem jeszcze za wprowadzeniem powtorych testów dla emerytów . To jest dopiero zagrozenie...

Napisano

Nie wierzę że coś takiego przejdzie, chociaż w tym absurdalnym państwie wszystko jest możliwe. W każdym bądź razie nie powinno się pozwalać dzieciakom prowadzić samochód.

Napisano

Ja bym już chciał mieć prawko . ale cóż muszę czekać do 18 ale już niedługo...bo samochodem uwielbiam kierować, na razie tylko na działce i jakiś bocznych drogach :D a na to od 16 też coś słyszałem , ale jakoś potem sprawa ucichła. Pozdro

Napisano

yh pamietam juz tak od paru lat ciągle coś próbują w tę stronę ale im nie wychodzi. teraz juz mam od pół roku 18 i nic, kiedyś to gadałem jak tylko będe mógł to idę robić prawko itd. Ale jak to zdrowo przemyślałem to za te 1200zł to mogę tak siebie i bika uzbroić ze i w zime bede jezdził a lać do baku nie trzeba.;]

Napisano

moim zdaniem mogli byc zrobic takie cos ale zeby było bezpieczniej powinny byc pare warunków :

1) obok musi siedziec osoba pełnoletnia posiadajaca prawo jazdy i posiadajaca co namniej dwu letni starz ( chyba tak sie pisze :D ) kierowcy

2) jezeli w tym okresie dostanie chociarz 2 razy mandat, prawko powinno zostac zawieszone az do 18

PZDR

arbuz92

ps. a za testami dla emerytów tez jestem za :D

Napisano

staż. jak już

a dla mnie sprawa 16letnich kierowców to debilizm...

owszem. można by to zrobić ale z pełnymi obostrzeniami. minimum 5 letni staż osoby która siedzi obok, poza tym, kompletne zniesienie marginesu alkoholowego zarówno dla kierowcy jak i pasażera i tego typu sprawy.

a ogólnie to nie wyobrażam sobie większości 16 latków za kierownicą. debilizm. szkoda życia niewinnych ludzi.

poza tym. ten pasażer to po co przepraszam? żeby wspierał na duszy po zderzeniu czy pierwszy zadzwonił po karetkę? przecież nic nie zrobi w sytuacji zagrożenia będąc zapiętym w obowiązkowe pasy bezpieczeństwa. ani nie zwolni ani nie szarpnie za kierownice.

ja chciałem żeby to weszło, ale mam teraz 18 i uważam że bez sensu prawko dla 16 latków.

btw - teraz robie prawko :blink: 10 godzin wyjeżdżone :D

Napisano

Jestem przeciw takim ustawom. Nie obraźcie się młodzi (sam jestem jeszcze gówniarz) ale w wieku 16 lat siadać za kółkiem to trochę nie porozumienie. Samochodem raczej powinny kierować osoby odpowiedzialne a czy taki 16latek jest odpowiedzialny - według prawa nie bo pełnoletność osiąga w wieku 18 lat. No i co z tego, że 16latek będzie miał zielony listek przyklejony do szyby jak się takich rzeczy nie zauważa w zgiełku na drodze, chyba że w korku. Jak było napisane w artykule, że będą nakładane surowe sankcje którymi jest skierowanie na szkoleni... Co to za bzdura. Takiej osobie powinno się dać mandat 2 -3 000zł to może wtedy by się zastanowił. A w ogóle żeby cały system egzekwowania prawa drogowego jakoś, sprawiedliwie, uczciwie funkcjonował powinno się wprowadzić mandaty liniowe. Polega to na tym, że za przekroczenie prędkości mandat wysokości 10%-20% miesięcznego zarobku. Osoba która zarabia 1000zł zapłaciła by 100zł i zabolało by ją to. Natomiast prezes banku który zarabia 200 000zł miesięcznie dostał by mandat 20 000zł za te same wykroczenie, bo inaczej by tego nie odczuł (w Szwecji tak jest i tam tez padł rekord świata za mandat drogowy, zapłacił go Prezes rafinerii). Dzięki takiemu systemowi wszyscy byli by karani w miarę równo a policja i państwo zarobiło by więcej. Może trochę zboczyłem z tematu ale uważam, że jest to sprawa warta poruszenia :blink:

Napisano
A w ogóle żeby cały system egzekwowania prawa drogowego jakoś, sprawiedliwie, uczciwie funkcjonował powinno się wprowadzić mandaty liniowe. Polega to na tym, że za przekroczenie prędkości mandat wysokości 10%-20% miesięcznego zarobku.

Ja proponuje jeszcze zeby chleb kosztowal 2 zł dla zwyklych osob i 200 zł dla tych co duzo zarabiaja. Wtedy bedzie sprawiedliwie!

Napisano
Ja proponuje jeszcze zeby chleb kosztowal 2 zł dla zwyklych osob i 200 zł dla tych co duzo zarabiaja. Wtedy bedzie sprawiedliwie!

Była by to jakaś metoda, ale równie dobrze można było by zrobić jedną wypłatę dla wszystkich obojętnie od tego kto co robi :w00t::(

Napisano

Teraz młodzi to mogą zrobić Kat A1 oraz B1 przy czym Kategoria B1 według Wikipedii jest to:

# kategoria B1 - trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nie przekraczającej 550 kg, z wyjątkiem motocykla.

Ogólnie to na Wikipedii pod hasłem "prawo jazdy" jest wszystko fajnie opisane :w00t:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_jazdy

Napisano

Osobiście jestem przeciwny. Przy odrobinie wyobraźni można sobie wyobrazić co by się działo na polskich drogach. Młodzi i gniewni ścigających się na światłach itd. itd. Po prostu mam wrażenie, że na drogach zrobiło by się o wiele bardziej niebezpiecznie i pobilibyśmy samych siebie pod względem wypadków w Europie.

Napisano

I ja jestem przeciwna.

Młodzi ludzie nie zdają sobie sprawy, że prowadzenie samochodu to również odpowiedzialność. W końcu nie tylko oni są na drogach...

Napisano

witam

jezeli tego by nie wprowadzili to chociarz w kategorii B1 mogli by zwiekrzyc mase do 700 kg zeby chcociarz takim maluszkiem było by mozna pomykac ;)

PZDR

arbuz92

Napisano

Ja jestem zdecydowanie przeciwny.

16latkowie niech sobie jeżdżą na rowerach, albo ostatecznie na moturach 125cc :huh:.

Nie wyobrażam sobie 16 latka wsiadającego do np 300-kilka konnego, starego BMW serii 5 ktore obecnie mozna miec za grosze...

Tzn wyobrażam sobie, ale boję się pomyśleć co by się działo na drogach gdyby tacy "młodzi gniewni" jak ktoś juz ich nazwał, podrozowali po naszych drogach samochodami.

Co więcej, jestem zdecydowanie ZA tym pomysłem z zielonym liściem na szybie dla świezych kierowcow, oraz za tym, żeby tacy nowi drajwerzy nie mogli przekraczać np 80 km/h...

Niektorzy ludzie, zaraz po zrobieniu prawa jazdy, nie mając kompletnie żadnej techniki, jeżdzą takimi złomami, z zawrotnymi (jak na ich warunki) predkościami, ze jak na to patrze to poprostu ręce opadają...

Jak już tak narzekam, to dodam jeszcze ze wg mnie cały system szkolenia kierowców jest do D***. Ludzi uczy jeździć się wolno, natomiast po takim kursie nie mają pojęcia jak jeździć szybko, w związku z czym sami musza się tego nauczyć - i albo im się to uda, albo nie...

Na koniec chciałbym jeszcze coś wyjaśnić - szczegolnie jeśli ktoś z pokolenia 16-18 poczuł się urażony. Nie twierdzę że Wy, czytający to forumowicze, będziecie stwarzać zagrożenie na drogach. Liczę, i wierzę w to, że macie trochę oleju w głowie. Poprostu, niestety wielu jest takich, którzy nie mają...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...