kopiki Napisano 5 Maja 2007 Napisano 5 Maja 2007 Mam przerzutkę tylną Deore LX 2005 i nadeszła pora na wymianę kółek prowadzącego i napinającego. Rozejrzałem się w temacie i w sumie nie wiem jaki jest optymalny wybór jeśli chodzi o łożyskowanie i jego trwałość. Może ma ktoś jakieś doświadzenia w tej kwestii ? Poza tym zauważyłem, że niektóre przerzutki mają kółka napinające nieco większe niż kółka prowadzące (chyba 15/13 zębów) czy ma to jakiś sens?
Carbon Napisano 5 Maja 2007 Napisano 5 Maja 2007 Ja bym na twoim miejscu kupil zwykle kolka za 15zl. na tulejach, roznicy raczej nie odczujesz (oprocz finansowej) w dzialaniu, wolalbym 3 komplety zwyklych niz 1 na lozyskach.
MarcinN Napisano 5 Maja 2007 Napisano 5 Maja 2007 Co do firm to: KCNC(bikestacja), TACX, Tiso, BBB(nie wiem czy jest jakiś zysk wagowy). Na light-bike masz 1 lub 2 tematy o kółeczkach. Pozdro.
NorieL Napisano 5 Maja 2007 Napisano 5 Maja 2007 Ja na twoim miejscu(oczywiscie jezeli istnije taka mozliwosc) zainwestowalbym w koleczka na lozyskach, przynajmniej to gorne. Sam mam ta sama przerzutke i na tulejach mam juz przeogromne luzy, w dodatku koleczko gorne strasznie piszczy (smaruje je od czasu do czasu) oraz zmiana przelozen nie jest juz tak precyzyjna jak kiedys.
kopiki Napisano 5 Maja 2007 Autor Napisano 5 Maja 2007 Właśnie też mam przedewszystkim problem z górnym kókiem, tam jedna tuleja metalowa tuleja wchodzi w drugą i wygląda to jakby było zatartre. Przerzutka pracuje dość głośno mimo bieżącego czyszczenia i smarowania. Myślę, że kółeczka na łożyskach tocznych są o tyle lepsze, że odchodzi problem z serwisowaniem, choć nie wiem jak np. wygląda kwestia łapania luzów. Niestety oferta tego typu podzespołów na rynku jest dość mizerna... Ostatnio w sklepie sprzedawca przekonywał mnie do kółek aluminiowych na łożyskach ślizgowych (chyba tulejki mosiężne), ale jakoś mnie nie przekonał
radomir82 Napisano 6 Maja 2007 Napisano 6 Maja 2007 A ja na Twoim miejscu założył bym kółeczka od Deore XT na łożyskch ceramicznych, koszt to coś koło 60zł za komplet:-)
Robert Napisano 6 Maja 2007 Napisano 6 Maja 2007 Ja mam u siebie BBB RollerBoys i nie ma co narzekać, trzymają się nieźle, raz były zatarte od rdzy (jakieś 300km na dachu samochodu w czasie deszczu i moje niedopatrzenie z zostawieniem tak mokrego roweru na noc) , ale wystarczyło otworzyć łożyska odrdzewić i nasmarować.
kopiki Napisano 6 Maja 2007 Autor Napisano 6 Maja 2007 Ja właśnie myślałem o BBB RollerBoys, ale myślałem że mają łożyska uszczelniane... A jeśli chodzi o łożyska ceramiczne słyszałem, że są nietrwałe, tak więc wdzięczny będę za jakieś dalsze sugestie...
radomir82 Napisano 6 Maja 2007 Napisano 6 Maja 2007 No właśnie według mnie są trwalsze niż zwykłe ślizgowe, prędzej zjadą Ci się ząbki na kółeczku niż łożysko ceramiczne zatrze, poza tym Sram w X.0 stosuje łożyska ceramiczne, a to chyba o czymś świadczy?
marcin1212 Napisano 6 Maja 2007 Napisano 6 Maja 2007 A ja na Twoim miejscu założył bym kółeczka od Deore XT na łożyskch ceramicznych, koszt to coś koło 60zł za komplet:-) to już chyba lepiej dołożyć drugie tyle i mieć nową przerzutke XT
kopiki Napisano 6 Maja 2007 Autor Napisano 6 Maja 2007 to już chyba lepiej dołożyć drugie tyle i mieć nową przerzutke XT No właśnie dlatego ograniczyłem cenę do ok. 50, na kółka można wydać nawet pond 100 zł, tylko za takie pieniądze mam nową przerzutkę W sumie szukam na necie oferty kółek napinających i niewiele mogę znaleźć, gdzieś widziłem kóło (jedno !) chyba XTR, za jakieś 90 zł , jakby ktoś miał jakieś ciekawe linki to chętnie skorzystam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.