Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, syn uparł się na korbę Sram SX Eagle 32T, suport DUB BSA73. Rower to Dartmoor gamer 26. Z tył jest zębatka oryginalna bodajże 1/8 i chce zmienić korbę i suport. Doczytałem że ta korba jest 1x12 i łańcuch 1/8 będzie za gruby do tej korby. Czy jest jakaś zębatka na DM żeby dopasować napęd, ewentualnie czy da się założyć jakiś inny łańcuch żeby współpracował z tym zestawem? Bo szukam wszędzie i nie ma zębatki, jak są na DM to i tak na przełożenia x10 czy x12. Proszę o poradę. Pozdrawiam 

Screenshot_20260921_094406_Allegro.jpg

Napisano

Tego nie wiem, mówił że podobno dobra ta korba ale przeznaczenie jest inne, w rowerze jest uszkodzona, łańcuch aż się owinął o rame, może doradzicie co kupić i wtedy poprostu nie będzie takiego problemu z doborem. 

Napisano

Dziękuję za odpowiedź, zaraz sobie zerknę i młodemu wybije z głowy coś co nie pasuje 😀 

Patrząc na to to dalej ta korba jest pod 12 rzędowe przełożenie, da się to zgrać z zebatką singlespeed 10T?

Napisano

Kupujesz korbę i blat do tego sram szukaj pod hasłem direct mount sram, a shimano bcd odpowiedniego dla tej korby shimano to chyba bcd96 asymetryczne 

Napisano

Rozumiem, tylko nie mogę znaleźć zębatki DM żeby pasowała na singlespeed z tyłem. Jak są DM pod korbę Sram to są w sumie takie same jak ta od korby, na 12rzedowy napęd, chyba że jakiś łańcuch dopasuje, albo poradzicie zestaw nawet taki jaki był Ori na zębatke BMX 25T 

Napisano

Do Shimano nie dokupi się blatu DM dedykowanego pod 9-11s, do tego jeszcze z linią 49mm i o wielkości <30T. A pod niesymetryczne BCD96 (M5100) min. blat to 30T i linia będzie 52mm (można przyrzeźbić podkładkami i dłuższymi kominami).

Co do wymiany korby to zwróć uwagę, że rower to dirtówka. Z tego powodu ramiona korby są krótkie i blacik ekstremalnie mały. 

Napisano
12 minut temu, Dokumosa napisał:

Do Shimano nie dokupi się blatu DM dedykowanego pod 9-11s, do tego jeszcze z linią 49mm i o wielkości <30T. A pod niesymetryczne BCD96 (M5100) min. blat to 30T i linia będzie 52mm (można przyrzeźbić podkładkami i dłuższymi kominami).

Co do wymiany korby to zwróć uwagę, że rower to dirtówka. Z tego powodu ramiona korby są krótkie i blacik ekstremalnie mały. 

Akcesoriarowerowe

Także lepiej darować sobie korbę, ten Sram jest bez boosta z linią łańcucha 49mm i nóżki najkrótsze z tej serii 165mm korba 32T a może doradzisz coś do dirtu, może zostać 25T ewentualnie 28. Pozdrawiam 

Napisano

W SRAM linię łańcucha determinuje offset blatu, są dostępne 0, 3 i 6mm. Bez boosta ma być 6mm. Ciężko dzisiaj o tani, stalowy blat DM do SRAM 11s.

Osobiście jeśli miałbym brać coś do łupanki (zakładam, że oryginalna korba zdechła) to brałbym coś takiego: GOLDIX Children Bicycle Crankset 110/127/140/150/155/160mm Crank with Protective Disc 30T 32T Chainwheel Kids Bike Accessories - AliExpress do tego można kupić blat bez osłony: 6mm Offset Chainring 32T for SRAM XX1 Eagle Direct Mount. Do tej korby pasuje suport shimano np. bb-mt801 albo bb-mt501.

Napisano (edytowane)

@Marcinhim teraz, bo przyznaję się bez bicia, że wcześniej tego nie sprawdziłem, to ten rower ma oryginalnie korbę Samox 155 mm. 

A nie lepiej kupić taką samą? Tym bardziej, że "problemem" jest tutaj jeszcze szeroki łańcuch.

@Dokumosa, a nie będzie tutaj zgrzytu z bardzo szerokim łańcuchem? 

Edytowane przez chudzinki
Napisano

I chyba tak trzeba będzie zrobić, bo tyle co ja przeszukałem neta i nic nie pasowało, mogę zwrócić suport i korbę i poszukać to co było. 

Napisano
4 godziny temu, Dokumosa napisał:

W SRAM linię łańcucha determinuje offset blatu, są dostępne 0, 3 i 6mm. Bez boosta ma być 6mm. Ciężko dzisiaj o tani, stalowy blat DM do SRAM 11s.

Osobiście jeśli miałbym brać coś do łupanki (zakładam, że oryginalna korba zdechła) to brałbym coś takiego: GOLDIX Children Bicycle Crankset 110/127/140/150/155/160mm Crank with Protective Disc 30T 32T Chainwheel Kids Bike Accessories - AliExpress do tego można kupić blat bez osłony: 6mm Offset Chainring 32T for SRAM XX1 Eagle Direct Mount. Do tej korby pasuje suport shimano np. bb-mt801 albo bb-mt501.

A moze zostać korba https://allegro.pl/oferta/korba-sram-sx-eagle-32t-dub-1x12-rz-ramie-165-mm-18362627427 i do tego tarcza https://allegro.pl/oferta/zebatka-do-korby-sram-30t-offset-6mm-na-3-sruby-direct-mount-okragla-deckas-18796955168 i czy łańcuch KMC K1 będzie to chodziło. Bo w rowerze z napędu została tylko tylna zębatka. Z przodu tarcza zajechana, a łańcuch owinął się o widełki, w osi pęknięta śruba, także wszystko w kosz. 

20260923_185117.jpg

20260923_185101.jpg

Napisano (edytowane)
18 godzin temu, Marcinhim napisał:

Czy darować sobie tą korbę i kupić typowo dirtowa i nowy suport? 

Ja bym zdecydowanie tak zrobił, a jak już nie to nie rozumiem tego parcia na SRAM`a.

A tak w ogóle to ten suport jeszcze się kręci...?

Edytowane przez chudzinki
Napisano

No to chyba nie masz wyjścia 😀.

A tak serio to ja bym wolał chyba iść w propozycję @Dokumosa z korbą Goldix 155 mm. W każdym przypadku wybierając coś alternatywnego musisz się liczyć chyba z wymianą tylnej zębatki.

Napisano

Złożę mu ten setup, zębatka pójdzie Deklasa i spróbuję łańcuch wrzucić 3/32, z tył widze że zębatka jest zintegrowana z łożyskami i zapadkami, z tego co doczytałem obsłuży ten łańcuch, obawiam się bardziej o przód. Tym bardziej że korba i suport już jest kupiony.