VonSZ Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Witam. Jestem tu nowy i jestem totalnym laikiem rowerowym, więc będę wdzięczny przy okazji za wyrozumiałość jeśli najnormalniej w świecie nazewnictwo w samym tytule jest błędne, ale nie wiedziałem jak to poprawnie nazwać. Poniżej wrzucę link do krótkiego nagrania które bardziej zobrazuje problem, ale generalnie przy zakręceniu tylnym kołem, wszystkie te zębatki z tyłu się bujają. W moim mieście, w serwisie, powiedzieli że to normalne, ale patrzyłem w paru innych rowerach i żaden nie miał czegoś takiego. Czy może ktoś nakierować mnie, co się wydarzyło i w jaki sposób mogę się tego bujania pozbyć?Dodam że rower jest nowy, kupiony w zeszłym tygodniu. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj
chester_jds Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Możesz w necie wyguglac „falujący wolnobieg” lub „pływający wolnobieg”. nawet jeśli się to nie podoba, to tak musi być. Jeździć i się nie przejmować. A jeśli będzie kiedyś warto w tej ramie i będzie budżet, wymienić sobie napęd razem z tylnym kolem na coś na bębenku i kasecie. Cytuj
Turysta05 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu To częsta wada fabryczna, przecież części wykonane są z tolerancjami. Dopóki nie przeszkadza to w pracy napędu, uznawane jest za normalne😉. U ciebie @VonSZ nie widać aby to było duże, szkodliwe. Cytuj
itr Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu To być sygnał że piasta i oś jest z gównolitu takie bicie jest związane z zagięciem się korpusu , kołnierza piasty z gwintem na wolnobieg i otworami na szprychy, który nie jest idealnie w osi piasty. często w starych prostych kołach z odwiecznie założonym wolnobiegiem po zdjęciu go z użyciem wielkiej dźwigni takie bicie dopiero się pojawia... bo demolujemy piastę podczas przełamania oporu. Skoro to nowy rower - do serwisu z nim, mogą wyjąć oś i potoczyć lo stole, sprawdzić , naciąg szprych. albo odesłać do wszystkich diabłów. Można jeździć obserwować. i tak warto zmienić koło na nowe z piastą przystosowaną do kaset. Także do tego czasu można zajeździć to z biciem... Jeśli noga mocna, a waga zacna - warto odpuścić duszenie korbą na super twardo, przy ruszaniu czy wzniesieniach. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi