vladi Napisano 47 minut temu Napisano 47 minut temu Podczas odkręcania dolnych śrub popełniłem błąd, który uniemożliwia dalszy demontaż. Amortyzator jest praktycznie nowy. Obie śruby dolnych goleni były zabezpieczone klejem, więc odkręcały się z dość dużym oporem. Śrubę lewą (od str. sprężyny) udało mi się całkowicie wykręcić. Następnie zgodnie z instrukcją wkręciłem ją 5 obrotów i wybiłem wkład sprężyny młotkiem gumowym. Natomiast przy śrubie prawej (str. tłumika) popełniłem błąd, gdyż nie wykręciłem śruby do końca, tylko poluzowałem kilka obrotów i wybiłem wkład tłumika. Teraz śruby nie da się wykręcić, bo obraca się razem z wkładem. Są jakieś pomysły w tej sytuacji? Pozdrawiam Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 30 minut temu Napisano 30 minut temu Ściśnij amortyzator żeby "shaft" oparł się o dolne golenie i wtedy spróbuj odkręcić. Powinno to wygenerować wystarczająco dużo oporu, żeby tłumik przestał się ruszać razem ze śrubą. Cytuj
vladi Napisano 9 minut temu Autor Napisano 9 minut temu Zrobiłem tak jak radzisz. Efektów brak - tłumik dalej się obraca razem ze śrubą - nie jest zaciśnięty na goleni. Z tego co się domyślam i wyczuwam, tłumik ma na powierzchni radełkowanie, które po dokręceniu śruby wrzyna się w materiał goleni dolnej (aluminium) i jakoś tam trzyma, dopóki się go nie wybije. Jak się wybije, obraca się swobodnie. Może jakieś inne pomysły, jak temu zaradzić? Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi