LastChupacabra Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Witam serdecznie. Noszę się z zamiarem zmiany korby na nową. Mam obecnie korbę Shimano cues u4020-2 i kasetę 10-rzedowa (jakieś deore). Proszę o pomoc w doborze nowej korby. Chciałbym, żeby to nie był cues, z którym mam złe doświadczenia. Znalazłem takie: https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-deore-fc-m6000-pd16177/?v_Id=120189 oraz takie: https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-deore-fc-m5100-pd22287/?v_Id=140937 Czy będą odpowiednie? I czy zadziałają z suportem BB mt501 czy tylko z tymi dedykowanymi w artykułach? Moj rower to Giant roam1 2023. Fabrycznie miałem jakaś korbę prowheel, ale ona już dawno zakończyła swój żywot. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj
Mod Team sznib Napisano 21 godzin temu Mod Team Napisano 21 godzin temu Weź te: https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-slx-fc-m7000-pd8046/ będą kompatybilne z BB mt501. Cytuj
chester_jds Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 3 godziny temu, LastChupacabra napisał: Chciałbym, żeby to nie był cues, z którym mam złe doświadczenia A możesz rozwinąć ten fragment? Jakiego typu złe doświadczenia masz z kiusem? (może się okazać, że zmiana niczego nie wniesie, bo inne grupy też będą tak samo dokuczliwe) Cytuj
bashey_pl Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu @chester_jds pewnie to, że korba nie pasowała do reszty napędu skoro miał wcześniej Prowheela a wymienił na Cues`a. Cytuj
chester_jds Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu @bashey_pl zobaczymy, zobaczymy. Ja póki co nie mogę znaleźć takiego komponentu jak FC-U4020-2. Z 4020 jest tylna przerzutka, ale korby ni chu chu. Więc co to był za cuess, czyżby FC-U4010-2? Korba jak korba, ta sama linia łańcucha do nie-boosta (48,8 mm), w stosunku do fabrycznego prowheela nieco twardziej i miękciej (46-30 versus 44-32), więc co poszło nie tak i co ma załatwić inna korba? O ile kojarzę to korba cuess nie ma problemu ze współpracą z łańcuchem HG, więc do reszty napędu powinna leżeć. A w ogóle to proponowane przez OP korby mają większą (szerszą) linię łańcucha od tego, co ma aktualnie oraz od tego co było fabrycznie (czyli zwykłe 48,8 mm). Korby są z czapy (w propozycji jest jedna jednorzędowa i jedna dwurzędowa) o zupełnie innych blatach (relatywnie małych w stosunku do posiadanego). Więc moje pytanie uważam za jak najbardziej na miejscu. Z pewnością korby, które @LastChupacabra zapodał nie są do jego roweru, ale może mu chodzi o pewne cechy, które mają i starczy zmienić model na odpowiedni do jego ramy i wio. Dlatego niech powie, co się mu aktualnie nie podoba i co chciałby zmienić (więcej miękkiego? więcej twardego? więcej/mniej czegoś innego?) i będzie prościej. 1 Cytuj
LastChupacabra Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 14 godzin temu, chester_jds napisał: A możesz rozwinąć ten fragment? Jakiego typu złe doświadczenia masz z kiusem? (może się okazać, że zmiana niczego nie wniesie, bo inne grupy też będą tak samo dokuczliwe) Może opowiem pokrótce całą historię. Od zakupu roweru przejechałem ponad 10tys. km bez wymiany łańcucha i zajechałem zębatki zarówno na korbie jak i kasecie. Pan w serwisie zaproponował wymianę korby na tego cuesa (zrobiłem literówkę w pierwszym poście: to jest faktycznie model FC-U4010-2), mówiąc że to solidny sprzęt. Niestety, po jakichś 2/3tys. km zaczęło się strzelanie z okolic korby/suportu. Suport był wymieniany 2 razy, sprawdzane były też dla pewnosci: hak tylnej przerzutki, sztyca i kilka innych miejsc, z których trzaski mogłyby się nieść po ramie. Winowajcą musi być więc korba. Rozmawiałem z innym serwisem, w którym usłyszałem, że te cuesy to straszne guano i najlepiej trzymać się od nich z daleka. Dlatego zacząłem szukać jakiegoś zamiennika. Jeżeli chodzi o dobór nowej korby, to zarówno na fabrycznej jak i cuesie jeździło mi się ok. Wiem, że te które sam znalazlem mają nieco inna charakterystyke, ale trochę się zakręciłem przy tym wyszukiwaniu... Najlepiej byłoby chyba zostać w podobnych klimatach jak to, co mam obecnie. Cytuj
chester_jds Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu A widzisz, sytuacja już inaczej wygląda, niż z lakonicznego stwierdzenia w pierwszym poście. Strzelanie może pochodzić ze sryliarda różnych powodów. Ponieważ strzelanie dotyczy elementów ściskanych/skręcanych ze sobą, to w korbie tego typu (ze zintegrowanymi osiami) może strzelać śruba trzymająca blat, lewa korba ściskana do osi, albo suchy gwint w pedałach. Suport to inny element i nie ma nic do korby. Ale takie strzelania mogą wystąpić w każdej korbie, czy cuess, czy nie cuess i nie odsądzałbym tego cuessa od czci i wiary, tym bardziej, że jeśli dobór przełożeń w tej korbie Ci odpowiada, to tak naprawdę nie masz za wiele możliwości, by coś zmienić. Możesz pójść w wyższą grupę cuess: https://sportano.pl/p/437120/mechanizm-korbowy-shimano-cues-fc-u6000-2-46-30t-9-10rz-175mm-black bo nie polecę szukania w tańszych groupsetach. Albo szukać u innych producentów, od generycznych strangename'owych chińczyków, na marki bardziej znane i tradycyjne. Niemniej obawiam się, że efektu "wow" raczej nie będzie, prędzej zaczniesz się męczyć z zagadnieniami typu linia łańcucha, offsety blatów i inne uje-muje. Masz komponenty shimano, trzymanie się tej firmy da minimum spokoju kompatybilności, jeśli głębiej w temacie nie jesteś i nie chcesz wnikać. A Twoja korba to nic złego - skup się na eliminacji trzasków i będzie Pan zadowolony. PS. Zajechać zęby na korbie po 10 tysiącach to naprawdę wyczyn. Widać ten prowheel z jakiegoś wysoce miękkiego stopu miał te blaty. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi