masahuku Napisano Wtorek o 18:58 Napisano Wtorek o 18:58 Macie może jakąś sprawdzoną bazę wypadową w Dolinie Baryczy, hotel, pensjonat, gospodarstwo agroturystyczne? Wypasów nie trzeba, cały dzień i tak poza bazą zamierzam spędzać, czysty pokój i ciepła woda wystarczą. Znacie/byliście, możecie polecić coś w cenie ok. 250 za dzień? Cytuj
spidelli Napisano Środa o 08:27 Napisano Środa o 08:27 Trochę na uboczu ale byłem tam w 2023 pod namiotem w piękny wrześniowy weekend. Wszystko wtedy było nowe - kuchnia, sanitariaty. Jest pole namiotowe, są domki: "SOSENKA 1-5" - Domki rekreacyjne - Rekreacja w Dolinie Baryczy – Mapy Google Nam takie peryferyjne położenie nie przeszkadzało, bo oprócz oficjalnych tras rowerowych pokręciliśmy trochę asfaltem i polnymi drogami, a nawet po bruku - bo chcieliśmy zobaczyć dawną granicę polsko - niemiecką (są odtworzone szlabany i budki). 1 Cytuj
Garlock Napisano Czwartek o 13:15 Napisano Czwartek o 13:15 W dniu 28.07.2026 o 20:58, masahuku napisał: Znacie/byliście, możecie polecić coś w cenie ok. 250 za dzień? Wyjazd samemu, czy w większej ekipie? Te 250 zł to rozumiem cena za osobonoc. Cytuj
masahuku Napisano Czwartek o 17:49 Autor Napisano Czwartek o 17:49 Samemu niestety, z większą ekipą jest zawsze lepiej bo można jakiś domek bez problemu wynająć. Dzięki @spidelli za polecajkę, jak będzie większa grupa to na pewno spróbujemy No chyba że Dolina Baryczy nie urzeknie.. to wtedy nie Cytuj
Garlock Napisano Czwartek o 18:25 Napisano Czwartek o 18:25 (edytowane) No właśnie, ja chciałem polecić Ptasią Ferajnę, to kawałek obok miejscówki którą polecał @spidelli. Ale to też domki. Cena za noc to ok 1000 zł, ale tam są 3 sypialnie po 2 łózka. A w salonie na rozkładanej kanapie 2 osoby też się zmieszczą. Więc osobo-doba przy 8 osobach wychodzi 125 zł/głowę. A warunki są bardzo fajne. https://maps.app.goo.gl/DB3mENAfMxSgz5FVA Edytowane Czwartek o 18:28 przez Garlock 1 Cytuj
masahuku Napisano Czwartek o 19:20 Autor Napisano Czwartek o 19:20 Ja szukam pokoju/izby bo jadę sam. Obdzwoniłem kilka miejsc ale właściciele mając do dyspozycji pokoje (wolne w tym terminie) dwuosobowe, nie chcą zejść ciut z ceny za to że jestem sam. Co mnie trochę dziwi bo np. nad Bałtykiem takie upusty w Rewalu czy innej wiosce można dogadać. Za Ptasią Ferajnę też dziękuję Cytuj
Garlock Napisano wczoraj o 06:39 Napisano wczoraj o 06:39 (edytowane) Naprzeciwko Ptasiej Ferajny jest pensjonat i restauracja Hubertówka. Tam można wynająć pokoje. Jak na szybko sprawdziłem, to cena za 1 osobę to 260 zł (a za 2 osoby już drożej) https://roomadmin.pl/widget/reservation-v2/start?fh=e56032fe7d4bf0f68cbdc832d2f774dd1322798b&arrival=2026-08-09&departure=2026-08-10&rooms[0][numberOfGuests]=1&style={"color_accent":"%231a73e8","color_bg":"%23FFFFFF"}&header=1&src=googlehc&lang=pl Jaki jest standard to nie wiem, bo tam nie spałem. Ale restauracja jest fajna. Specjalizują się (jak nazwa wskazuje) w dziczyźnie, ale świetnie robią też karpia. Mają trochę regionalnych produktów. Jak już piszę o jedzeniu, to jadąc w stronę tych domków polecanych przez @spidelli po drodze jest duża smażalnia ryb "U Bartka". Dobre jadło, ceny sensowne. I zwykle jest sporo ludzi czyli musi być smacznie i człowiek się nie zatruje 🙂 Edytowane wczoraj o 06:44 przez Garlock Cytuj
Greg1 Napisano wczoraj o 08:24 Napisano wczoraj o 08:24 12 godzin temu, masahuku napisał: właściciele mając do dyspozycji pokoje (wolne w tym terminie) dwuosobowe, nie chcą zejść ciut z ceny za to że jestem sam. Co mnie trochę dziwi bo np. nad Bałtykiem takie upusty w Rewalu czy innej wiosce można dogadać Nie powinno cię to dziwić - koszta takiej działalności, jak ktoś działa legalnie, płaci podatki, ma kasę fiskalną, itd. są naprawdę duże i nie ma zbyt dużej różnicy między jedną a dwiema osobami. Koszty sprzątania, prania, wody, prądu, wywozu śmieci są potężne, szczególnie w miejscowościach turystycznych koszty wywozu śmieci są uzależnione od ilości zużytej wody i kosztuje to po kilkaset złotych. Może w małych wioskach, jak ktoś ma jeden czy dwa pokoje i sam je sprząta, działalności nie ma zerejestrowanej i nie płaci podatków to zejdzie z ceny ale każdy kto ma co najmniej kilka pokojów i prowadzi działalnośc legalnie ma tą samą cenę za jedną czy dwie osoby, po prostu płaci się za pokój/apartament a nie osobę bo tak są ceny skalkulowane. Przed szczytem bardzo krótkiego sezonu czy po można jeszcze zejść z ceny ale nie w szczycie. W popularnych miejscowościach i tak się sprzeda. To już nie te czasy, że były pokoje wieloosobowe i wspólna łazienka na korytarzu, klient stał się bardzo wymagający 1 Cytuj
masahuku Napisano 21 godzin temu Autor Napisano 21 godzin temu Kocopoły waść tu jakieś opowiadasz. Ilekroć próbuję zarezerwować pokój dwuosobowy (bo nie ma innego w ofercie) ale w obsadzie jestem tylko ja czyli 1 osoba, zazwyczaj idzie się dogadać w niższej cenie. Oczywiście nie jest to połowa ceny ale tych kilka dych mniej można wynegocjować. Nieliczne przybytki wypoczynkowe mają w ofercie pokoje jednoosobowe. Masz tu przykład od kolegi post wyżej od Twojego, cena zmienia się od ilości osób. Chyba nie wszyscy stosują zakopiańskie standardy Cytuj
Greg1 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Tak się składa, że znam ten rodzaj działalności od podszewki. Przed sezonem i po też różnicujemy ceny w zależności od ilości osób ale nie w sezonie. W sezonie sprzeda się wszystko. Może w górach i innych miejscówkach gdzie sezon trwa cały rok albo w mniej atrakcyjnych lokalizacjach jest inaczej ale nad morzem masz generalnie w porywach do trzech miesięcy sezonu i koniec. Później się nawet nie opłaca trzymać otwartej działalności bo hotele i duże obiekty tak schodzą z ceny, że ciężko konkurować - oczywiście przy działalności prowadzonej legalnie. Znam sporo ludzi w mojej okolicy, którzy mają kwatery/pokoje/apartamenty pod wynajem bez zarejestrowanej działalności, mają nawet oferty na bookingach i innych portalach ale nie mając zarejestrowanej działalności nie płacą podatku dochodowego, podatku od nieruchomości zwiększonego z tytułu prowadzenia działalności w danej nieruchomości, składki zdrowotnej, itd. Albo mając tylko jeden czy dwa pokoje/apartamenty sami sprzątają i nie płacą za sprzątanie a firmy sprzątające biorą 150-200 zł za apartament. Niektórzy nawet latem wyprowadzają się na działki i swoje mieszkania wynajmują. Kiedyś, jak jeszcze opłata za wywóz śmieci nie była uzależniona od ilości zużytej wody to nawet nie płacili za śmieci tylko podrzucali sąsiadom albo wyrzucali do miejskich śmietników. Tacy ludzie są elastyczni i zgadzają się na obniżki czy krótkie, 1-2 dniowe terminy bo praktycznie nie mają kosztów. Dostajesz wydruki z kasy fiskalnej? Jak nie to wiesz czemu masz taniej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi