Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@Eathan gaci nie muszę sprawdzać.  Te "skorpionki " są już oblatane w boju (wcześniejsza wersja "black"  ,nowa nazywa się "evo ") . Na upały /żar tropików są to jedne z najlepszych bibsów . A co do ochraniacza moich myśli , zobaczymy jak działa efekt Venturiego . Oczywiście  sprawy  komfortu w dłuższej perspektywie też zreferuję . ,

• +1 pomógł 1
Napisano

@pecio wiadomo. Już coś tam w upałach nalatałem i mam pierwsze wnioski na temat  RUDY PROJECT Egos

• siedzi na głowie idealnie, nie myszkuje w terenie, nie obija się o okulary, 
  • regulacja bardzo płynna, dobrze dopasowuje kas do głowy, da się ciasno dopiąć albo poluzować by weszła czapeczka, 
  • przylega wszędzie tam, gdzie powinien. Nie ma obszaru, który wisi w powietrzu jak np. w MET, 
  • zrobiłem kilka jazd w upałach powyżej 30 stopni. Biały kask robi różnicę. Poza tym zaufałem siatce na owady i jeździłem bez czapeczki/bandany/opaski. Było bardzo przyjemnie, chłodno. Czuć jak wiatr smyra łysinę. Co ciekawe niby ten Rudy ma jakieś rozwiązanie i pot ma nie zalewać oczu. Coś musi być na rzeczy bo faktycznie jest całkiem ok. Zdarza się jakiś przeciek, ale generalnie źle nie jest i da się jeździć. 
  • zapięcie magnetyczne to absolutnie genialne rozwiązanie. Miałem w LEATT na MTB i brakowało w szosowych. Mam w Rudym i cenię bardzo. Zapina / rozpina się wygodnie po kilku próbach robisz to na czuja bez zastanowienia. Jednocześnie nic się nie rozpina samo. 
  • regulacja pasków - świetna, zwłaszcza przy zausznikach ogrom możliwości i bardzo płynne przesuwanie. 
  • miejsca nad uszami sporo - mieszczą się każde okulary, nie ciśnie uszu.

Żeby nie było kolorowo coś o minusach. Pewnie na siłę, ale gąbki są ciut twardawe. Czuć to przy zakładaniu, po założeniu zupełnie w niczym nie przeszkadza.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Kolejny odcinek  1854789451 noweli  już w sobotę. Nie będę uprzedzał faktów.  @Eathan  ..... ano tak .   Nic więcej nie napiszę  bo spotkam się z odzewem  w stylu " a nie mówiłem  " 😁 To  wylazło dopiero w "głębokim praniu "  po wczorajszej  czterogodzinnej jeździe. 

Edytowane przez pecio
Napisano

Muszę to z siebie wyrzucić  😁....... ciekaw jestem ile Tadeusz bierze za paradowanie w tym totalnym szmelcu. Za taką kosmiczną kasę  sprzedawać takiego niedochlastanego bubla !

System dopasowania w Met  Trenta 3k Carbon  jest nieśmiesznym żartem.  Ubierasz na głowę   - przestawia się . Zdejmujesz - przestawia się .  Podejmujesz ręczną interakcję  z kaskiem  - przestawia się samoistnie. I nie jest to wina jednego egzemplarza.  Miałem dwa kaski i w obu to samo.  Mało tego wczoraj podczas czterogodzinnej jazdy  , pod koniec miałem ochotę jexxnąć nim o asfalt.   Na przodzie tam gdzie jest ta wręga   zamiast wyściółki (albo w ramach udawanego wyścielania )  znajdują się twarde  kostki  które zmasakrowały moje  zatroskane czoło.  Jak Panowie  wiedzą  ostatnio przewinęło się parę kasków ale ten Met jest największą porażką.  Morał z tej bajki płynie taki ...... złudne  pozytywne wrażenia są weryfikowane dopiero w ferworze walki . 

@Eathan leci  Rudzielec Rebeliant .  Przymierzałem w sklepie Abusa Airbrakeera ( zwykłego ) tego starszego  ale postanowiłem dać szansę Airbrakeer'owi 2.0 w wersji Mips.  W sobotę  zobaczymy co z tego wyniknie. 

• +1 pomógł 1
  • Haha 1
Napisano

Z Rebelem  może być mały problem  rozmiarowy  . S/M   to 55-58 , L 59-61 . Ja mam  dokładnie 58 .  Rudy w takiej sytuacji zaleca brać mniejszy  czyli w tym wypadku S/M.  I o ile na golutki dekiel  może wejść , to schody zaczynają się  z czapeczkami . 

Napisano (edytowane)

20260704_102048.jpg.55355ccb804f39c6923168666c300877.jpg

W Rudym jest zamienna wyściółka bez "comar gate "😁

20260704_102030.jpg

ABUS jest bardzo wąskim kaskiem i bardzo płytko siedzi na głowie.  Boczne wręgi w Airbrakeerze  uciskają . Czynią to nieznacznie ale po stówce może przyjść ochota na rzucanie nim po krzakach. 

Edytowane przez pecio
Napisano (edytowane)

Parafrazując słynnego wieszcza @Eathan 'a  cisną się na usta słowa " a nie mówiłem " .  RUDY  pomimo ,że jestem na styku rozmiarówek i testuję ten mniejszy S/M  zdał celująco test czapeczek. Jest stosowny luz.  Teraz odnośnie dopasowania . Miałem kiedyś lata temu Bella którego wygoda  była dla mnie legendarna i zawsze pod tym względem porównuje kaski do owego wzorca. Rebeliant  uronił moje łzy. Dziadziuś powrócił po reinkarnacji . Siedzi na głowie idealnie , nic nie ciśnie, pięknie dopasowany nie za płytko , nie za głęboko. Jedynie można się przyczepić do tej klamry magnetycznej. Na początku miałem problemy ale  teraz już opanowałem zasadę jej działania. Dziś zabieram Buntowmika na dłuższy spacer po którym  coś dorzucę do opisu.

Ps.Teraz zauważyłem  - zamówiłem Rudego w rozmiarze S/M przysłali L.  Więc testuje w L.  

Waga Rudy Project Rebel  w rozmiarze "L" 

20260704_105433.jpg

Edytowane przez pecio