Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pomogło? 
Mam to samo w nowych m8100. Tył cichutki, przód ostatnie metry bardzo głośny.
Wystarczy zmienić klocki, czy tarcza też do wymiany jeżeli coś bylo zatłuszczone?

Napisano

Pomogła wymiana klocków na nowe, próbowałem przecierać papierem ściernym i czyścić alko izporopylowym ale nic to nie dawało. Najprawdopodobniej przy odpowietrzaniu hamulców dostały trochę oleju 

Tylko wymiana klocków, tarcze przetarłem alko i pomogło.

Napisano (edytowane)

Odpowietrzałem sobie klocki ostatnio i niefortunnie zalałem przez przypadek tylne klocki żywiczne (nowe) olejem, przejechałem się z 20km i drą się niesamowicie przy dotknięciu klamki.

Niestety mój błąd powinienem je wyciągnąć i zablokować tłoczki klockiem do blokowania ale z lenistwa zrobiłem to na założonym kole. Wyciągnąłem klocki, odtłuściłem zmywaczem do hamulców wypaliłem je nad ogniem w kuchni aż się z nich kopciło i nic się nie zmieniło dalej trzeszczą przy hamowaniu.

Mam komplet nowych do założenia, ale z ciekawości pojadę na jakieś górki i zobaczę czy da się je przy mocnym użyciu dotrzeć hamując mocno z górki i przypalić je na kole, dla nauki i testów :D

Alkohol izopropylowy średnio nadaje się do zmywania klocków według mnie, zmywacz do hamulców samochodowych jest lepszy.

Edytowane przez Seb
Napisano

Najpierw zetrzyj trochę materiału papierem ok 240 i wtedy próbuj. Ale rzadko udaje się odratować, a już na pewno nie na jednej wycieczce. Warto od razu jechać w miejsce gdzie trzeba dużo i mocno hamować.

• +1 pomógł 1