Swingon Napisano 6 Czerwca Napisano 6 Czerwca Jeżdzę na NS BIKES MOVEMENT 2, uszkodziłem klamkę hamulca tylniego i jest potrzebna wymiana. Chciałem wymienić Shimano BL-MT200 na Shimano BL-MT501 natomiast nie mam pewności czy przewody są kompatybilne i czy mogę bezproblemowo dokonać takiej wymiany. Cytuj
RabbitHood Napisano 6 Czerwca Napisano 6 Czerwca Kup taką samą. Jeśli chcesz mieć poprawę hamowania to bez zmiany zacisku się nie obejdzie. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 6 Czerwca Napisano 6 Czerwca Wcale nie... Seria 5xx ma już ServoWave i różnica w sile hamowania jest wyraźnie zauważalna. Możesz wymienić samą klamkę na tą którą podałeś. 2 Cytuj
burz Napisano 6 Czerwca Napisano 6 Czerwca 13 godzin temu, Swingon napisał: uszkodziłem klamkę hamulca tylniego Tylnego. 3 Cytuj
emski Napisano 7 Czerwca Napisano 7 Czerwca 18 godzin temu, Swingon napisał: Jeżdzę na NS BIKES MOVEMENT 2, uszkodziłem klamkę hamulca tylniego i jest potrzebna wymiana. Chciałem wymienić Shimano BL-MT200 na Shimano BL-MT501 natomiast nie mam pewności czy przewody są kompatybilne i czy mogę bezproblemowo dokonać takiej wymiany. możesz śmiało wymieniać Cytuj
gnomon Napisano 7 Czerwca Napisano 7 Czerwca 18 godzin temu, RabbitHood napisał: Kup taką samą. Jeśli chcesz mieć poprawę hamowania to bez zmiany zacisku się nie obejdzie. Tiaaa szczegolnie że chyba wszystkie zaciski hamulcowe shimano maja taką samą średnicę tłoczka i taką samą szczeline w zacisku tj oddalenie tłoczków ...a wzór na prase hydrauliczna zdaje się per prawa fizyki nie uwzglednia grupy shimano jaki i ceny zacisku ;-)) Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 7 Czerwca Napisano 7 Czerwca @gnomon te z ceramicznymi tłoczkami mają inną średnicę, natomiast różnica jest bardzo mała. Jest też różnica w przewodzie hamulcowym pomiędzy niższymi a wyższymi grupami. Miałem w swoim rowerze MT2xx lub MT4xx, nie pamiętam. Po montażu klamek MT5xx różnica była bardzo duża. Cytuj
gnomon Napisano 7 Czerwca Napisano 7 Czerwca Masz racje, ponoc sa dwa rozmiary w zacisku tłoczka 21mm i 22mm - i tu różnica przyznianie miedzy nimi bedzie spora, prawie ~10%. Natomiast co do klamki, to różnice wprowadza dopiero servo-wave, czyli nieliniowa dzwignia. Inne rzeczy sa pomijalne. Bh90 czy bh59 dla mnie napoziomie placebo. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi