pawel21 Napisano Niedziela o 14:47 Napisano Niedziela o 14:47 Witam . Mam problem z wyciągnięciem dolnego łożyska . Przeszkadza ogranicznik obrotu kierownicy . Łożysko chyba do wymiany , ciężko chodzi ,Jak wyciągnąć łożysko w celu nasmarowania lub wymiany . Cytuj
StrayRider Napisano Niedziela o 16:05 Napisano Niedziela o 16:05 To co widać na zdjęciu ; -to prawdopodobnie klin wyszedł by przy wyprasowaniu łożyska -i/lub można go wybić do góry (podważając od strony łożyska). Cytuj
pawel21 Napisano Niedziela o 18:31 Autor Napisano Niedziela o 18:31 Próbowałem go podważyć małym śrubokrętem wykazuje małe, malutkie ruchy ale jest chyba przymocowany ,zakotwiczony w misce czy to jest możliwe . Nie chce wyjść . Czy to jest klin nie wiem . Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Niedziela o 18:49 Napisano Niedziela o 18:49 https://cdn.shopify.com/s/files/1/0982/3636/7126/files/my24_assembly_drawing_e-teru_pro_advanced_universal_web.pdf?v=1776350309 Strona 13. Na moje oko to musisz kupić cały zestaw, bo łożysko siedzi w misce i jest to komplet. Cytuj
pawel21 Napisano Niedziela o 20:27 Autor Napisano Niedziela o 20:27 (edytowane) Dobra czyli coś już wiemy. Żeby była jasność ja w swojej poprzedniej Meridzie miałem już łożyska maszynowe w sterach (na tym skończyła się moja edukacja rowerowa kilka lat temu ) .Nie było problemu z ich wyciągnięciem . Ale nie zintegrowane z miską . To jest dla mnie coś nowego. Tutaj górne łożysko wyszło bez problemów bez miski dlatego ten dół mnie zaskoczył . Czyli musze wybić cała miskę czy wykręcić miskę , nie no chyba wybić . To jest wprawdzie instrukcja do modelu 2024 ja mam 2025 . Co muszę jeszcze wiedzięć przed ewentualnym zakupem łożyska . Czy jak wpiszę ZS56 to wystarczy . Czy ewentualnie możecie mi dać namiary na jakieś porządne łożyska . Aha dodam że mam amor Rock shox Psylo Gold . Edytowane Niedziela o 20:35 przez pawel21 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Poniedziałek o 03:23 Napisano Poniedziałek o 03:23 (edytowane) No dałem Ci namiary. Musisz kupić całość, czyli miskę, łożysko i klin. To występuje jako jeden element. Wybijasz stare, wprasowujesz nowe. Edytowane Poniedziałek o 03:23 przez przecietny.kolarz Cytuj
pawel21 Napisano Poniedziałek o 06:50 Autor Napisano Poniedziałek o 06:50 przecietny.kolarz dzięki za pomoc i za podesłany schemat gdybyś miał taki sam na rok 2025 MY25 byłbym wdzięczny . I jeszcze pytanie zanim zabiorę się za rozbieranie a wiadomo nie chciał bym czegoś pochopnie spiepszyć . Czy jeżeli górne łożysko jest dobre to kupować tylko dolne (zintegrowane z miską) czy już kupić cały komplet góra i dół z jednej firmy ? Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Poniedziałek o 07:02 Napisano Poniedziałek o 07:02 (edytowane) To jest z oficjalnej strony Cube, nie było podziału na roczniki. Strzelam że nic się nie zmieniło, ale możesz pisać do Ghost. Edytowane Poniedziałek o 07:02 przez przecietny.kolarz Cytuj
pawel21 Napisano Poniedziałek o 09:34 Autor Napisano Poniedziałek o 09:34 (edytowane) Ok dzięki . Jeszcze tylko pytanie może głupie ale ja mam stery zintegrowane czy półzintegrowane . To zależy od miski która jest wprasowana czy gotowa wyfrezowna w ramie alu .Chyba półzintegrowane . Wiem że mam widelec tapered . Edytowane Poniedziałek o 09:39 przez pawel21 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Poniedziałek o 10:05 Napisano Poniedziałek o 10:05 Wyglądaja na półzintegrowane. Cytuj
pawel21 Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu Już wiem stery są półzintegrowane Tapered 1-1/8"-1.5" i dużo takich znalazłem . Nie mogę tylko znajść z takim ogranicznikiem .Czy ktoś widział , ma takie stery . Bo przypuszczam że takie forum przeglądają również sklepy Cytuj
Maciorra Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu @pawel21 a ten ogranicznik po coś konkretnego jest? Przy mocnym skręcie korona widelca stuka w dolną rurę, tak jak było dawno temu w Trekach, czy się mijają? Może możesz to w diabły wywalić i założyć zwykłe stery bez kombinacji? Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu (edytowane) 1 godzinę temu, pawel21 napisał: Już wiem stery są półzintegrowane Tapered 1-1/8"-1.5" i dużo takich znalazłem . Nie mogę tylko znajść z takim ogranicznikiem .Czy ktoś widział , ma takie stery . Bo przypuszczam że takie forum przeglądają również sklepy Nie możesz, bo to wymysł Cube. Napisałem Ci już dawno, że musisz kupić zestaw od nich. Nie sądzę żeby standardowe stery podeszły, bo ta miska jest bardzo głęboka. Na koronie widelca też masz pewnie co innego niż standardową bieżnię. Edytowane 16 godzin temu przez przecietny.kolarz Cytuj
pawel21 Napisano 12 godzin temu Autor Napisano 12 godzin temu (edytowane) Dobra ok pomijając tą blokadę . Załużmy kupuje inny zupełnie zestaw bez blokady np: ACCENT Stery pół-zintegrowane HSI-EXE Taper 1-1/8"-1.5" lub Półzintegrowane stery TOKEN TK035A - tapered , ze specyfikacji pdf wiem że tam mam ZS 44 i ZS 56 . Amor -1/8"-1.5" . To co nie podejdą inne stery ? Przecież mam wymiary rury sterowej i misek . Edytowane 12 godzin temu przez pawel21 Cytuj
pawel21 Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu Jeszcze znalazłem coś takiego XLC HS-I11 Comp Semi-Integrated Ahead Tapered Headset 1 1/8 - 1.5 Inch - ZS44/28.6 | ZS56/40 i to jest z blokadą . 7 godzin temu, Maciorra napisał: @pawel21 a ten ogranicznik po coś konkretnego jest? Przy mocnym skręcie korona widelca stuka w dolną rurę, tak jak było dawno temu w Trekach, czy się mijają? Może możesz to w diabły wywalić i założyć zwykłe stery bez kombinacji? Maciorra poleciałem do przodu i cię nie zauważyłem sorry . Blokuje i korona i nie stuka o ramę . Na razie tej dolnej ani w sumie górnej miski nie wyciągałem chciałem się na razie poradzić mądrzejszych . Ta blokada lekko się rusza możliwe że po wyciągnięciu miski da się ją wyciagnąć chyba jakoś tam jest zakotwiczona a potem dopiero łozysko . Z tym tylko że górne wyszło bez problemu z miski a dolne sztywno siedzi w misce mimo że blokada "lużno lata" . Możliwe że aby się dostać do łożyska trzeba najpierw wybić miske z blokadą wyciągnąć blokadę a potem dopiero łożysko tak to widzę i można wtedy wymienić samo łożysko . Z tym tylko że na górnym niema żadnego opisu to na dolnym chyba to samo a tam są jakieś kąty jeszcze czyli musi być łozysko + miska jedno i drugie te same kąty Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi