lukszyk Napisano wczoraj o 07:58 Napisano wczoraj o 07:58 Witam, W moim rowerze bateria zaczyna już wyraźnie tracić pojemność, działa zauważalnie krócej niż gdy była nowa. Zastanawiam się co obecnie najbardziej się opłaca: - kupno nowej oryginalnej baterii, - jakiś zamiennik (np. z AliExpress lub innych sklepów), - czy może regeneracja starej baterii? Czy ktoś przerabiał podobny temat i może coś polecić albo odradzić? Interesują mnie szczególnie: - trwałość po regeneracji, - jakość zamienników, - sprawdzeni sprzedawcy lub firmy regenerujące, - na co uważać przy zakupie. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj
smw44199 Napisano wczoraj o 08:18 Napisano wczoraj o 08:18 Jakość zamienników zależy tylko i wyłącznie od zastosowanych ogniw. Jak będą dobre ogniwa to i posłużą dłużej i dalej zajedziesz (bo pojemność większa)👍 Cytuj
burz Napisano wczoraj o 10:33 Napisano wczoraj o 10:33 Po jakim czasie/przebiegu siadła ta bateria? Cytuj
lukszyk Napisano wczoraj o 10:52 Autor Napisano wczoraj o 10:52 Ponad 3 lata Początkowo bylo 80-90km dystansu na ładowaniu, a teraz 50-60 Cytuj
pecio Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Zleć zgrzanie pakietu na markowych ogniwach np. Samsung. Będziesz w zależności od zastosowanych ogniw mógł nawet grubo ponad setkę zasięgu zrobić. Cytuj
PiotrWie Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu (edytowane) A jaki przebieg? Bo bateria powinna wytrzymać minimum 300 ładowań ( na tyle Specialized dawał gwarancję) , producenci obiecują 600 - 700 więc przy zasięgu 80 km powinieneś zrobić minimum 24 tyś km. Ja w ciągu 8 lat zrobiłem 20 tyś ale więcej dawałem z siebie i miałem zasięg ok 200 km więc oceniam baterię na ok 100 ładowań, na razie nie odczuwam spadku pojemności, moja żona przy zasięgu jakich 130 km ( oczywiście średnim, przy dużych podjazdach spada ale ostatnio wyczerpała baterię po 100 km przy sumie podjazdów ok 2000m) ma 10,5 tyś km w czwartym roku użytkowania i nie odczuwa spadku pojemności. Ładujemy zawsze do 100% i zdarza nam się wyładować baterię - nie ma problemu, BMW dba o nieprzekroczenie dopuszczalnych poziomów . Nie zostawiałeś nie naładowanej baterii na zimę w nieogrzewanym pomieszczeniu? Jeździłeś z czipem? Bo jeśli nie to Ecobike montuje wyjątkowo badziewne baterie i na pewno nie kupuj kolejnej od nich. Edytowane 17 godzin temu przez PiotrWie Cytuj
lukszyk Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu Przebieg jakieś 4700km, ładowana była do pełna, nigdy nie zostawialem jej rozladowanej na dlugo. więc albo badziew bateria, albo cos jest nie tak. Co do regeneracji, to gdzie to zrobić zeby było uczciwie, w Warszawie? Cytuj
pecio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Tutaj pogrzebcie za informacjami https://pojazdyelektryczne.org/viewforum.php?f=19&sid=5fae88385c46a39d90b5442b394ab9d1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi