Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chcę wymienić środkową zębatkę w korbie Ultegra FC-6503. O ile w oryginalnej zębatce bardzo łatwo znaleźć indeks montażowy, o tyle w zębatce od TA Alize nie został on zaznaczony, bądź nie potrafię go znaleźć. Czy ktoś potrafi wskazać to miejsce?

Z góry dzięki za pomoc

TA_Alize_vs_Shimano.jpeg

Napisano

Dzięki za odpowiedź. Niestety... to jeden z pinów, ale faktycznie na zdjęciu tego nie widać. Szukałem naprawdę długo, aby znaleźć info na temat prawidłowego wyrównania zebatek TA Alize względem korby. Na forach pojawiają się informacje, że nie ma to znaczenia, jednak na zdjęciu zębatki widać, że pary pin+rampa nie są tak samo długie na całym obwodzie, co daje podstawy aby podejrzewać, że jedno ustawienie jest lepsze od innego ;). Wcześniej zmieniałem tylko na oryginalne blaty, ale teraz są praktycznie niemożliwe do zdobycia w akceptowalnej dla mnie cenie (na ebay 680 PLN z wysyłką + opłaty importowe). Na szczęscie leci do mnie nowy zestaw Dura Ace FC-7703, jednak wolałbym najpierw "zajeździć" starą ultegrę.

Napisano

Gdyby to była środkowa z 3, to można by się zastanawiać, a tak założyć jak wypadnie i tyle.
Przypuszczam, że nie masz wyrobionej koordynacji noga ręka, żeby wrzucać na blat zawsze w tym samym momencie obrotu. Jeżeli nie, to co za różnica, w którym miejscu zębatki łańcuch zacznie wspinaczkę? Tak czy siak wychodzi to "losowo", więc czy orientacja będzie taka czy siaka, to bez znaczenia.

Załóż, zobacz jak chodzi. Jak będzie coś nie tak to albo korekta regulacji przerzutki, albo próbujesz zębatkę w innej pozycji (w końcu to tylko 5 możliwości do wyboru ;) ).

Napisano

Dziękuję za uwagę. Przepraszam, ale faktycznie nie napisałem, że chodzi o środkową, a problem w tym, że to właśnie taką próbuję zamontować ;). Na dwurzędowej korbie mniejsza tarcza nie ma pinów i ramp (tylko największa je posiada). No cóż, chyba będę musiał metodą sprawdzać metodą prób i błędów, choć zakładanie, zdejmowanie i odkręcanie tarcz zajmuje trochę czasu :(. No cóż, taki los

Napisano

Założyłem tak jak na zdjęciach i pięknie się wrzuca. Mam wrażenie, że nie gorzej jak na oryginałach. Przeszukując inne fora natknąłem się na informację, że nadruki na zębatce są punktami kontrolnymi, tj, dwie które widaću dołu mają być po przeciwnej stronie korby, zaś "Made in France" ma być właśnie za korbą - czy to prawda nie wiem, ale... działa.

Dziękuję za komentarze.

Pozdrawiam

/jgIMG_20260525_194101475_HDR_low.thumb.jpg.81d04705b7fa76bb3ad2b0a3d595bdc5.jpgIMG_20260524_124751231_HDR_OK_low.thumb.jpg.67238a505fa5fa72228a30a981a5209e.jpg