Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Mam taki dylemat - chcę kupić sobie alu szosę i z racji tego, że Sensa jest spoko cenowo, to padło na 90% na nią. Problem mam jednak z wyborem ramy - przez 8 lat jeździłem na mimo wszystko za długim Corratecu i mam trochę ponaciągane plecy, a i też lubię trochę krótsze ramy. Niemniej do celu - mam 182 cm, 86 przekroku i ok. 58 długości ramion. Co polecacie?

Poniżej zdjęcie geo i moja pozycja na rowerach. Poradźcie coś, bo się kończą xD

ROMAGNA-DISC-2023-GEO.png

Sensa (1).jpeg

Sensa (2).jpeg

Napisano (edytowane)

Mam generalnie takie same wymiary (wzrost 183 cm / przekrok 87 cm) i wybrałbym L/58cm. Moje rowery szosowe jakie miałem/mam miały/mają:

efektywną długość górnej rury: Triban: 564 / Vento: 574 / Emonda: 560 / "Twoja" Sensa: 568

reach: Triban: 383 / Vento: 391 / Emonda: 387 / "Twoja" Sensa: 384

stack: Triban: 611 / Vento: 597 / Emonda: 577 / "Twoja" Sensa: 602

więc porównując Sensę do tego co mam/miałem to Sensa jest w sumie dość krótka. Vento był długi ale jakoś tego nie odczuwałem negatywnie. Sensa jest w sumie taką średnią moich rowerów. Wydaje mi się, że M-ka będzie zdecydowanie za mała, można co prawda dać dłuższy mostek ale nie wiem czy nie będzie za ciasno

Edytowane przez Greg1
Napisano (edytowane)
7 minut temu, przecietny.kolarz napisał:

L jeżeli coś wygodniejszego. 

I tu mam zazwyczaj problem, bo ilekroć siadam na ten dłuższy rower, to mnie tak "wyciąga" spod łopatek i ciągle odpycham się rękami, żeby poprawić się na siodle pomimo przesuniętego do przodu, nie mówiąc to tym, że to na pewno nie jest komfortowe. Ale może ja jestem specyficzny. Jeździłem na Corratecu z górną rurą 589, i reachem 405 i dopiero przy mostku... 50mm jest OK. 

Cytat

Wydaje mi się, że M-ka będzie zdecydowanie za mała

I tu właśnie mam dylemat, bo siedziało mi się na niej bardzo komfortowo, tylko gdy dziewczyna zrobiła mi foto, to wydaje mi się, że ten rower jest jak od młodszego brata..

Edytowane przez Qba_123
Napisano
Cytat

Tak zapytam:

Jesteś pewny że tabelka dotyczy obydwu rowerów?

Przecież ten na górze jest inny niż ten na dole

Kolory sie roznia, ale tak, tabelka dotyczy ich obu.