Qba_123 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Hej, Mam taki dylemat - chcę kupić sobie alu szosę i z racji tego, że Sensa jest spoko cenowo, to padło na 90% na nią. Problem mam jednak z wyborem ramy - przez 8 lat jeździłem na mimo wszystko za długim Corratecu i mam trochę ponaciągane plecy, a i też lubię trochę krótsze ramy. Niemniej do celu - mam 182 cm, 86 przekroku i ok. 58 długości ramion. Co polecacie? Poniżej zdjęcie geo i moja pozycja na rowerach. Poradźcie coś, bo się kończą xD Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu M jeżeli wolisz bardziej zwarty rower, L jeżeli coś wygodniejszego. Według mnie jesteś gdzieś pomiędzy rozmiarami dla tego modelu. Ja bym pewnie wziął M i ewentualnie wrzucił dłuższy mostek jeżeli będzie taka potrzeba. Cytuj
Greg1 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowane) Mam generalnie takie same wymiary (wzrost 183 cm / przekrok 87 cm) i wybrałbym L/58cm. Moje rowery szosowe jakie miałem/mam miały/mają: efektywną długość górnej rury: Triban: 564 / Vento: 574 / Emonda: 560 / "Twoja" Sensa: 568 reach: Triban: 383 / Vento: 391 / Emonda: 387 / "Twoja" Sensa: 384 stack: Triban: 611 / Vento: 597 / Emonda: 577 / "Twoja" Sensa: 602 więc porównując Sensę do tego co mam/miałem to Sensa jest w sumie dość krótka. Vento był długi ale jakoś tego nie odczuwałem negatywnie. Sensa jest w sumie taką średnią moich rowerów. Wydaje mi się, że M-ka będzie zdecydowanie za mała, można co prawda dać dłuższy mostek ale nie wiem czy nie będzie za ciasno Edytowane 2 godziny temu przez Greg1 Cytuj
Qba_123 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu (edytowane) 7 minut temu, przecietny.kolarz napisał: L jeżeli coś wygodniejszego. I tu mam zazwyczaj problem, bo ilekroć siadam na ten dłuższy rower, to mnie tak "wyciąga" spod łopatek i ciągle odpycham się rękami, żeby poprawić się na siodle pomimo przesuniętego do przodu, nie mówiąc to tym, że to na pewno nie jest komfortowe. Ale może ja jestem specyficzny. Jeździłem na Corratecu z górną rurą 589, i reachem 405 i dopiero przy mostku... 50mm jest OK. Cytat Wydaje mi się, że M-ka będzie zdecydowanie za mała I tu właśnie mam dylemat, bo siedziało mi się na niej bardzo komfortowo, tylko gdy dziewczyna zrobiła mi foto, to wydaje mi się, że ten rower jest jak od młodszego brata.. Edytowane 2 godziny temu przez Qba_123 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Tak zapytam: Jesteś pewny że tabelka dotyczy obydwu rowerów? Przecież ten na górze jest inny niż ten na dole Cytuj
Qba_123 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Cytat Tak zapytam: Jesteś pewny że tabelka dotyczy obydwu rowerów? Przecież ten na górze jest inny niż ten na dole Kolory sie roznia, ale tak, tabelka dotyczy ich obu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi