Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam posiadam rower KTM Avenza trekking koło 28" i amortyzator SR Suntour NEX HLO  ale coś słaby jest, jakiś taki ...hm jak dla mnie na sztywnym jest luz około 3mm  czyć na kierowniku że jest lekki skok, kiedy włącze amortyzator , to tłumienie  takie do d...y. Amor siada   Warunek tak aby dało zamontować się lampkę...i  regulacja sztywności oraz blokada . No chyba że da sie go naparawić 

A1.jpeg

A2.jpeg

A3.jpeg

A4.jpeg

Napisano

Do 600 zł to chyba tylko tak jak napisał @Dokumosa. Niby coś tam się znajdzie chociażby w Centrum Rowerowym czy activia.sgl.pl, natomiast z tego co widzę, to te widelce są pod sztywną oś.

Nie bardzo też rozumiem problem że amortyzator "siada". Jeżeli wsiadasz na rower i widelec się ugina, to właśnie tak powinno być. Pytanie czy pracuje podczas jazdy, czy może jest za twardy.

Napisano (edytowane)

"Nie bardzo też rozumiem problem że amortyzator "siada". Jeżeli wsiadasz na rower i widelec się ugina, to właśnie tak powinno być. Pytanie czy pracuje podczas jazdy, czy może jest za twardy."

Dla mnie to on jest jakiś miękki, trudno to wytłumaczyć . Ma też luz pomiędzy  golenią górną a golenią dolną tak na oko z 2-3mm. Myślałem  najpierw że to luz na mostku potem że luz za sztycy widelca aż w końcu zlokalizowałem że na goleniach. Pokrętło blokady , to mam wrażenie że jest bardzo leciutko się obrca, regulacja sztywności nie wiem czy działa.   Da radę  zablokować jednak wtedy wyczuwalny jest ten luz , taki lekkie  jakby niespasowanie.

czy o chodzi o ten amortyzator

https://www.olx.pl/d/oferta/rock-shox-paragon-amortyzator-CID767-ID16IbyZ.html?gad_campaignid=21763988120&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw5NvPBhAoEiwA_2egfh4NZHQcdVPsDYpqbPXWuxHbTZAeWyXlj9Kvu9NbnVBmp4Q-qbQONxoCeCwQAvD_BwE&utm_campaign=gds-hobbies-and-sports-bicycles-[pl]-shopping-maxclick-prf-poland-np-ads-all-[m]&utm_content=167860701963&utm_id=21763988120&utm_medium=cpc&utm_source=google

https://bikefast.pl/product-pol-5134-Amortyzator-rowerowy-ROCK-SHOX-Paragon-Gold-RL.html?curr=PLN&country=1143020003&utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&gad_source=1&gad_campaignid=17416386717&gclid=CjwKCAjw5NvPBhAoEiwA_2egfo7FGOVhkOl9ZYIF7cYXZfVmIqeO9OgXbVvGwWgFOCMHb_LMtvOZIxoCTbwQAvD_BwE

Edytowane przez amrowek
Napisano (edytowane)

czytając , przeglądając forum 

znalazłem coś takiego 

https://allegrolokalnie.pl/oferta/amortyzator-sr-suntour-ncxe-rl-air-28-disc-tapered-blokada-z-manetki

https://www.olx.pl/d/oferta/amortyzator-rowerowy-28-powietrzny-sr-suntour-ncx-e-700c-006-016-CID767-IDWeex0.html?reason=observed_ad

https://www.olx.pl/d/oferta/amortyzator-sr-suntour-ncx-e-ds-rl-air-700c-28-63-mm-manetka-734-CID767-ID1ae96W.html?reason=observed_ad

pomyślałem aby wymienić w Carver route 120 

ewentualnie też i  wstawić go do KTM czy to był by progres w stosunku do NEX-HLO? Odczuje dużą rożnicę i czy on też ma luz na goleniach ten Air?

KTM.jpeg

Carver.jpeg

Edytowane przez amrowek
Napisano (edytowane)

Powietrzne Suntoury, też są bardzo dobre. Jedne nawet kiedyś kupiłem w bike discount za 49euro i też jest super 😉 Ten serwis co kwartał to mit. Na jednym mam najechane ok 9tyś, na drugim jakieś 2,5 i nic się nie dzieje. Sztywny, działa jak należy

Edytowane przez smw44199
Napisano
5 godzin temu, smw44199 napisał:

Powietrzne Suntoury, też są bardzo dobre. Jedne nawet kiedyś kupiłem w bike discount za 49euro i też jest super 😉 Ten serwis co kwartał to mit. Na jednym mam najechane ok 9tyś, na drugim jakieś 2,5 i nic się nie dzieje. Sztywny, działa jak należy

Serwis co kwartał to nie mit, tylko dobra praktyka. Jest takie powiedzenie "lepiej zapobiegać, niż leczyć". Przecież nie chodzi o to że po kwartale amortyzator będzie na skraju życia a serwis ma go uratować, tylko o to żeby cały czas był w najlepszej kondycji, a taki serwis dodatkowo może ukazać potencjalne problemy na wczesnym etapie. Zresztą nie wiem o jaki kwartał chodzi, bo chociażby RS i FOX podają interwały w godzinach. Jeżeli coś "zacznie się dziać", to znaczy że jest już za późno i właśnie dlatego powinno się przestrzegać interwałów.

Trochę jakby powiedzieć że wymiana oleju silnikowego to mit, bo niby tam piszą o 10k, a ja zrobiłem już 50k i nadal jeździ. No może i jeździ, tylko jakie są tego konsekwencje?

Z amortyzatorami też jest taka kwestia, że godziny godzinom nierówne. Ktoś kto katuje amortyzator w górach, zmuszając go do ciągłej intensywnej pracy i dodatkowo jeździ we wszystkich warunkach, będzie miał zupełnie inne odczucie co do potrzeby serwisu od osoby która turla się w suche dni po płaskich lasach Mazowsza, gdzie widelec mało co pracuje.

Chętnie bym zobaczył wnętrze SR po 9k km. Obstawiam że smar jest czarny, a gąbki suche i brudne (o ile występują w tym modelu).