caballoBlanco Napisano 30 Kwietnia Napisano 30 Kwietnia Cześć, Chiciałbym wymienić łożyska w sterach. Producent na stronie podaje że mam takie: Headset STEVENS Race Taper 1 1/8"-1 1/4" Upper bearing cup: IS42/28.6 Lower bearing cup: IS47/33 teraz pytanie bo jak szukam na stronch to znajduje np 1 1/8" IS42 ale się różnią na rysunku: https://www.centrumrowerowe.pl/lozysko-fsa-th-870g-mr123-1-1-8-pd24299/ https://www.centrumrowerowe.pl/lozysko-fsa-th-872e-mr043-1-1-8-pd27370/ Pozdro Cytuj
chester_jds Napisano 30 Kwietnia Napisano 30 Kwietnia Najlepiej wyjąć łożyska, które masz i zmierzyć (vide rysunek): - średnicę zewnętrzną (OD) - średnicę wewnętrzną (ID) - wysokość (d) - kąt stożka wewnętrznego i zewnętrznego (external/internal chamfer angles - tam są dwa standardy - 36 stopni i 45 stopni). I pod to szukać konkretnych łożysk o takich samych wymiarach. To, jakie mają kulki, jakie mają uszczelnienia, to już będzie kwestia wyboru i własnego widzimisię. Ale wymiarów i tych kątów musisz się trzymać. To co zapodałeś różni się właśnie kątami. Jak zmierzyć kąt wewnętrzny? Jest taki prosty test z kartą plastikową - generalnie czymś cienkim i twardym o kącie prostym. Cytuj
caballoBlanco Napisano 1 Maja Autor Napisano 1 Maja bo je rozebrałem ale uszczelki zniszczyłem zmontowałem z dużą ilością motorexa bike grease 2000 bez tych uszczelek Cytuj
pecio Napisano 1 Maja Napisano 1 Maja (edytowane) Bez "dekielków " na łożyskach jak masz stery słabo uszczelnione momentalnie zaczniesz mielić cały syf , piach . Edytowane 1 Maja przez pecio Cytuj
chester_jds Napisano 1 Maja Napisano 1 Maja Ten smar prędzej czy później (bez uszczelnień to prędzej, dużo prędzej) wyjdzie z tych łożysk i zrobi się tam sucho i porowato. Byle deszcz, byle pył i z tych łożysk nic nie zostanie. Cytuj
caballoBlanco Napisano 2 Maja Autor Napisano 2 Maja no wiem, ale teraz (sobota już wszytko składam na jutro) bo mam jazde. Czy jak dam odpowiednią ilość pancerza to będe w stanie potem wymienić lożyska bez rozpinania linki hamulca? Cytuj
ernorator Napisano 2 Maja Napisano 2 Maja Jak linki nie są w sterach to normalnie odkręcasz mostek, wyjmujesz widelec i łożyska są na wierzchu. Linki przerzutek i hamulca (szczękowego?) i tak mają odpowiedni zapas żeby można było skręcać kierownicą. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi