Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim,

zastanawiam się nad zakupem gianta reign e

wyjazdy typowo górskie (Podhale) rekreacyjne + jakieś podjazdy i zjazdy pod trasy enduro trasy czerwone/czarne 

moja waga 89kg 186cm 

widzę że decathlon sprzedaje jako second hand z gwarancją w tym przedziale 12-15tyś 

Może zwrócić uwagę na jakieś inne ? Cube gasgas ?

Napisano (edytowane)

W ubiegłym roku mogłeś dać 20 tys a w tym zamiast podnieść z "piątkę" to minus tyle samo. Do tego czarne trasy? Nie klei mi się niestety. Giant robi chyba najgorsze ścierwo na rynku z liczących się marek. W ogóle ta firma gdzieś pobłądziła w wielu kwestiach wiec co by nie było lepiej unikać jak ognia. Z taką kasą max szukał bym u nas czegoś z Raymona tylko to są rowery bardziej pod szlakową włóczęgę niż dzikie single w najostrzejszych kolorach.  

Edytowane przez Tyfon79
Napisano

W 2024 kupiłem Lapierra, którym z braku czasu i chęci na strome podjazdy w okolicy jakie mam,  zrobiłem może 20km i dzisiaj rower poszedł w inne ręce. Chyba zrobiłem się wygodny, na trailówce jeździłem jak narwany góra - dół - ale czasu było znacznie więcej i kondycyjnie wyrabiałem. Lapierre był naprawdę super maszyną na zjazdy, ale podjechać było ciężko. Prócz tego doszedłem do wniosku, że powłóczył bym się po szlakach górskich i tutaj znowu, ciągnąc lapierra to by była mordęga. Z perspektywy czasu wiem, że fox 38 factory czy fox dhx2 jest dla mnie przesadą, dlatego nie szukam niczego z osprzętem tej klasy. Co do budżetu.. budowa domu, rozwój firmy i inwestycje, ograniczają nieco budżet. I wolę kupić coś tańszego, zobaczyć czy złapie bakcyla i może z czasem znowu wymienić sprzęt. Nie mam za bardzo porównania z trasami red/black które są w PL, ale te okoliczne obrabiałem na Marinie Rift Zone 1 i jedyne czego mi w nim brakowało to większego skoku i hamulców. Tam z tego co pamiętam było 130mm.. Przesiadłem sie z malucha na Mercedesa, teraz wiem, że aż tyle mi nie potrzeba.

O elektryku myślę jeszcze z jednego powodu, chce wciągnąć w te wyjazdy żonę, a że ona za analogami nie przepada to rok temu wziąłem ją do wypożyczalni i jazda na eMTB przypadła jej do gustu. 
Znajomy śmigał po okolicznych trasach na analogowym Reginie i jedynie na co narzekał to, że jest bardzo mało zwinny i jest długi. Na szlaki super, na krete zjazdy nie koniecznie. Prócz tego był zadowolony z niego, stąd moje patrzenie w stronę wersji elektrycznej 

Napisano

Nie kwestionuję wyboru elektryka tylko fakt słabego wyboru. Wprawdzie elektrykiem lepiej idzie w dół ale trzeba mieć sensowne koła, heble czy zawieszenie. Silnik podstawa a w tej kwocie wybór jest bardzo marny. Co do Gianta to nie ma co porównywać analogowych wersji do tych na prądzie. Obserwuj towar w Centrum Rowerowym ale jest słabo. Na analogi spore upusty, duży wybór a z elektrykami na odwrót.