Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, oglądałem ostatnio sporo filmów na youtube jak różni ludzie budują rowery z części aliexpress, super lekkie, karbonowe.
Zamierzam zrobić podobny projekt, gdyż można w ten sposób za około 7-10k złożyć ultra lekką szosę, za którą byśmy pewnie musieli zapłacić z 20k+ od znanych marek.
Myślę, że najważniejsze to kupić dobrą jakościowo ramę i sztycę.
Robił ktoś coś podobnego?
Polecacie jakąś ramę?
Może samą ramę lepiej kupić niekoniecznie na aliexpress?

Na składaniu roweru się w miarę znam, aczkolwiek nigdy od zera nie składałem roweru, a mam bardzo ochotę w tym roku coś takiego zrobić.
Może ktoś tutaj robił coś podobnego i ma jakieś rady?

Pozdrawiam

Napisano

Generalnie skłądanie roweru z części rzadko się opłaca względem kupowania takiego roweru już złożonego. Składanie ma sens, gdy chcemy coś, czego nie dostaniemy na rynku w konfiguracji, którą pragniemy. Najpierw więc poszukałbym na tym Ali roweru, który chcesz mieć już gotowego - z części zawsze wyjdzie drożej. 

To, o czym zapewne myślisz, to skłaadanie roweru z części na ogół tańszych od ich uznanych odpowiedników. Czyli do ramy dodasz jakieś L-Twoo przerzutki, zamiast shimano/sram, do tego hamulce chińskie, koła chińskie, siodła, kierownice itd.

Jak oglądałeś sporo filmów to i również obejrzałeś sobie z jakich części to zrobiono. Jeśli chodzi o składanie rowerów szosowych, to imho wieloletnie doświadczenie ma TraceVelo https://www.youtube.com/@TraceVelo

Obejrzyj więc i sam sobie wyciągnij wnioski. Typ testuje różne części, a że robi to od lat, to i te testy to nie jedno karnięcie się, tylko ileś tysięcy przejechanych kilometrów (na jakiejś ramie, na jakimś osprzęcie, itp.). 

Aha, żeby było jasne - nie musisz ramy kupować na Ali. Są producenci mający swoje sklepy na własnych witrynach itp. Niektórzy są już rozpoznawalni i prędzej tym można zaufać. Tym bardziej, że na Ali większość sprzedaje te same rzeczy, tylko sa rózni sprzedawcy i co ich będzie różnić, to podejście do problemów, jeśli wystąpią. Może sięteż okazać, że to, co przyjdzie, to nie będzie to, co zamówiłeś. 

Niewątpliwą zaletą składania z części o niewiadomej jakości jest to, że na jednym wtopisz, na innym się pozytywnie zaskoczysz, ale w każdym razie nie będzie to sytuacja, że zamówisz cały kompletny rower, a tu kuku, coś, na czym nie da się pojechać. Bo zapeewne nie będzie tak różowo, że wszystko okaże się strzałem w dziesiątkę. 

Jeśli nie masz doświadczenia w składaniu roweru, to możesz napotkać problemy, o których istnieniu nie zdawałeś sobie sprawy. Ale do odważnych świat należy i na pewno będziesz miał z tego frajdę. I ostatecznie kto bogatemu zabroni? :) 

• +1 pomógł 1
Napisano

Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź!

Właśnie zależy mi trochę też na przygodzie, jaką będzie złożenie własnego roweru, to że napotkam problemy to jest pewne, jestem na to przygotowany :),
ale też nie śpieszy mi się, raczej nastawiam się że powoli sobie będę składał bez jakiegoś ciśnienia.
Kanału który podałeś nie widziałem, ale widzę tam fajne rzeczy to sobie pooglądam.

ten filmik mnie zainspirował trochę :D

Napisano

A ten film już widziałem. Tylko tu jest konkretny rower konkretnego typa, nie masz za bardzo przeglądu możliwości. Pooglądaj sobie więcej, żebyś miał pojęcie o różnorodności i o wielu drogach, którymi taka budowa może iść.

Jesli nie składałeś nigdy roweru, to pewnie narzędziowo nie jesteś do końca doposażony, uwzględnij więc w budżecie komplet narzędzi do tej roboty. Niby to nie są drogie rzeczy, ale będzie tego trochę (bo tu zestaw do zalewania hamulców, tu do ich docinania, tu klucz do kasety, tu obcęgi do pancerzy, tu jeszcze co innego), czasem może być drożej (dobry stojak się przyda, bo składanie "w powietrzu" jest mało wygodne). I pamiętaj, że są różne standardy róznych elementów (sama rama z jej główką i szerokością tylnego trójkąta, koła, sztyce, suporty, korby, etc.) i decydując się na coś, może to determinować wybór określonych komponentów.