Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Czy ktoś porównywał siodełka SQLABo 611 Ergowave Active 2.1 LTD. Team/SQLAB 611 ERGOWAVE® Active 2.1 oraz FIZIK Vento Argo X5? Głównie pod względem twardości.

Mam obecnie Fizika Tempo Argo, ale jest raczej za szerokie i ciut twarde (do jazdy bez wkładki) no i ma śliskie pokrycie. Ogólnie niby wygodne nawet po kilku godzinach, lecz korci mnie spróbować jeszcze jakieś. Niestety w CR nie mają testowych siodeł na wypożyczenie, a ze śladami na prętach nie przyjmą zwrotu. 
Rower to e-MTB, sztyca z offsetem 5 mm.  Rozważam wymienione wyżej, szerokość 13, maks 14 cm (kości kulszowe ok. 10 cm).

Sqlab nie znam, jeśli chodzi o Fizika, czy jest sens wymieniać Tempo na (węższe) Vento?

IMG_0161.jpeg

Edytowane przez burz
Dopisek
Napisano

Siodełka SQlab są bardzo specyficzne. Używałem przez ponad miesiąc i sprzedałem bo totalnie mi nie podeszło. Problemem nie jest twardość czy sztywność bo to kwestia indywidualna ale ich kształt. One są przeznaczone tylko do jednej pozycji. Ja lubię się przesuwać na siodełku a takiej możliwości na nich nie ma. Do tego miałem tendencję do zsuwania się z niego. Można co prawda podnieść nieco nosek ale wtedy już nie ma efektu odciążenia tkanek miękkich. Jedyne sensowne opcje to wypożyczenie albo nastawienie się od razu na sprzedaż ze stratą, raczej sporą bo nie są popularne.

Napisano

@chrismel o kształcie nie wspominałem, ale miałem takie same odczucia jak Ty. Długo szukałem swojej pozycji na tym siodle, ale w końcu się poddałem.

Sztywność jest MZ istotną cechą w gravelu - to siodło absolutnie nie amortyzowało żadnych drgań. Po nim kilka lat jeździłem na Fabric Scoop i to była kolosalna różnica.

• +1 pomógł 1
Napisano

Czym więcej marketing producenta zachwala ,że siodło wymyślone przez najlepszych ortopedów , urologów  , fizo i innych, tym gorszy szajs.  Jeździłem  na Ergonie , Specu i dwóch Sqlabach ....nigdy więcej . Akurat te trzy marki mają ambitny przekaz pod tym względem. To już o niebo lepsze siedzenie za 29,99 zł w 🐞 kupimy. Jak dla mnie to tylko WTB.

• +1 pomógł 1