llcooljozek Napisano 17 Kwietnia Napisano 17 Kwietnia Witam serdecznie, proszę o poradę Zamówione koła csc w ręku, na sucho, kręcą się świetnie, nie chcą się zatrzymać natomiast po zamontowaniu robią kilka obrotów i się zatrzymują, odrazu mówię ze hamulce/okładziny są wporzadku, początkowo zamontowałem je z siłą 15nm tak jak pisało w instrukcji rose, jednak po konsultacji zmniejszyłem na 10nm, wtedy kręcą się minimalnie tylko lepiej, 2 obroty więcej robiłem testy i żeby koła kręciły sie normalnie musiał bym je zaciskać na 3/4nm co jest zdecydowanie za mało. spawa dotyczy obu kół proszę o radę Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 17 Kwietnia Napisano 17 Kwietnia (edytowane) Możesz nagrać filmik przy normalnym dokręceniu? Nie wiem jak zbudowane są piasty CSC, ale czytałem jakiś czas temu że w niektórych piastach zbyt mocne skręcenie osi powoduje nieodwracalne ściśnięcie elementów wewnętrznych, co powoduje właśnie opór. Musiałbyś mieć pecha żeby tak zrobić przy pierwszym podejściu z 15Nm, no ale kto wie. Wydaje mi się że pisał o tym @Dokumosa ale ręki sobie uciąć nie dam. Znalazłem Twój filmik na FB. Wygląda to źle i nie powinno tak być. Dłużej u mnie kręci się tylne koło z Ratchetem i założonym łańcuchem, a Ty pokazałeś przednie. Ja u siebie dokręcam na 9Nm i wydaje mi się że jest to typowa wartość. Edytowane 17 Kwietnia przez przecietny.kolarz 1 Cytuj
ernorator Napisano 17 Kwietnia Napisano 17 Kwietnia (edytowane) Nie w kołach CSC ale jak pierwszy raz wymieniałem łożyska maszynowe w piastach to za mocno je docisnąłem i był podobny efekt, w ręku kręciły się dobrze a dokręcone w rami nie bardzo. Po zluzowaniu łożysk, minęło. Edytowane 17 Kwietnia przez ernorator 1 Cytuj
llcooljozek Napisano 17 Kwietnia Autor Napisano 17 Kwietnia Czy z ewentualnym zluzowaniem łożysk jestem w stanie sobie poradzić? Cytuj
Dokumosa Napisano 17 Kwietnia Napisano 17 Kwietnia Najprawdopodobniej to kwestia niewłaściwych luzów roboczych (osadzenia łozysk). W różnych piastach bywa różnie. DT mają np na sucho kręcić się z lekkim oporem ale po montażu koła w hakach opór znika. Jednoczesnie zbyt mocne ich skręcenie w ramie znowu powoduje utratę luzu roboczego a w skrajnych przypadkach odkształcenie (platyczne) tulejki dystansowej bębenka. W każdym razie nie ma co grzebać przy nowuch łożyskach bo będą na śmietnik tylko je zajeździć i podczas montażu nowego kompletu przemyśleć ich osadzenie (jesli producent nie podaje kolejności i sposobu montażu). 1 Cytuj
llcooljozek Napisano 18 Kwietnia Autor Napisano 18 Kwietnia A czy to nie jest tak że koła będą mnie „zwalniać” podczas jazdy? Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 18 Kwietnia Napisano 18 Kwietnia Będą, bo to opór na łożyskach. Może nie tak że będziesz stawał w miejscu, ale jakiś tam wpływ będzie to miało, zwłaszcza że Twoje kręcą się naprawdę kiepsko. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi