Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie, proszę o poradę 

Zamówione koła csc w ręku, na sucho, kręcą się świetnie, nie chcą się zatrzymać natomiast po zamontowaniu robią  kilka obrotów i się zatrzymują, odrazu mówię ze hamulce/okładziny są wporzadku, początkowo zamontowałem je z siłą 15nm tak jak pisało w instrukcji rose, jednak po konsultacji zmniejszyłem na 10nm, wtedy kręcą się minimalnie tylko lepiej, 2 obroty więcej ;) robiłem testy i żeby koła kręciły sie normalnie musiał bym je zaciskać na 3/4nm co jest zdecydowanie za mało.

spawa dotyczy obu kół  

proszę o radę 

Napisano (edytowane)

Możesz nagrać filmik przy normalnym dokręceniu?

Nie wiem jak zbudowane są piasty CSC, ale czytałem jakiś czas temu że w niektórych piastach zbyt mocne skręcenie osi powoduje nieodwracalne ściśnięcie elementów wewnętrznych, co powoduje właśnie opór. Musiałbyś mieć pecha żeby tak zrobić przy pierwszym podejściu z 15Nm, no ale kto wie. Wydaje mi się że pisał o tym @Dokumosa ale ręki sobie uciąć nie dam.

Znalazłem Twój filmik na FB. Wygląda to źle i nie powinno tak być. Dłużej u mnie kręci się tylne koło z Ratchetem i założonym łańcuchem, a Ty pokazałeś przednie.

Ja u siebie dokręcam na 9Nm i wydaje mi się że jest to typowa wartość.

Edytowane przez przecietny.kolarz
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Nie w kołach CSC ale jak pierwszy raz wymieniałem łożyska maszynowe w piastach to za mocno je docisnąłem i był podobny efekt, w ręku kręciły się dobrze a dokręcone w rami nie bardzo. Po zluzowaniu łożysk, minęło. 

Edytowane przez ernorator
  • +1 pomógł 1
Napisano

Najprawdopodobniej to kwestia niewłaściwych luzów roboczych (osadzenia łozysk). W różnych piastach bywa różnie. DT mają np na sucho kręcić się z lekkim oporem ale po montażu koła w hakach opór znika. Jednoczesnie zbyt mocne ich skręcenie w ramie znowu powoduje utratę luzu roboczego a w skrajnych przypadkach odkształcenie (platyczne) tulejki dystansowej bębenka. W każdym razie nie ma co grzebać przy nowuch łożyskach bo będą na śmietnik tylko je zajeździć i podczas montażu nowego kompletu przemyśleć ich osadzenie (jesli producent nie podaje kolejności i sposobu montażu).

• +1 pomógł 1