Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Rozważam zakup gravela dla żony

Wybieram między

Liv Devote Advanced 2 

https://www.liv-cycling.com/pl/devote-advanced-2#geometry

Rose Backroad GRX 820

https://www.rosebikes.pl/p/rose-backroad-grx-820-2725742?size=S&color=lions+mane

Rose Backroad GRX 820 z poprzedniej kolekcji

https://www.rosebikes.pl/p/rose-backroad-grx-rx820-1x12-2719082?size=57cm

Wymiary żony, które kiedyś zebrałem przy wyborze roweru MTB dla strony  https://www.wrenchscience.com/ (szkoda ze dobor rozmiaru roweru padł)

Wzrost: 173

Przekrok: 78 ( krótsze nogi dłuższy tułów)

Wysokość mostka 144

Wysokość tułowia 62

Długość ramienia 59

Długość przedramienia 34

Wysokość  podudzi 45

Szerokość ramion 40 

Przy wyborze MTB XC kalkulator dobrał następujące wymiary (może w czymś pomoże). Niestety chyba nie bardzo jest to jak odnieść do gravela 

image.thumb.png.363a2b521569783c5860dbf3fdf274e1.png

Napisano (edytowane)

Dla ułatwienia wrzucam jeszcze geometrię ramy starego i nowego Backroad w rozmiarze S i M, przyrównanie do 55 i 57 oraz do LIC Devode adv II w rozmiarze M

image.thumb.jpeg.6322b7c8aac35489c59f7d6c60df1646.jpeg

Edytowane przez PawelW84
Napisano (edytowane)

Jeżeli chodzi o Backroada MY2020 to myślę, że 53. W aktualnym modelu trudno mi osobiście ocenić, ale chciałbym zwrócić na co innego uwagę. Oglądałem recenzję nowego modelu i dziennikarz narzekał, że jest bardziej sztywno niż w poprzednim (czyli tym, który masz). Mnie osobiście sztywność Backroad'a na tyle zmęczyła, że go sprzedałem i trudno mi sobie wyobrazić, że miałbym kupić jeszcze sztywniejszego gravela.

Edit: oglądałem jakiś czas temu Devote dla mojej żony (XS) i tu bym myślał o S.

Edytowane przez marcesco
Napisano (edytowane)

Cześć.

Rose odpisało, że w nowym modelu sugerują rozmiar S. Czyli bliżej 53 niż 55

Niestety poprzedni model w rozmiarówce 53-55 nie jest już dostępny. Jeśli nowy jest sztywniejszy od mojego, to dla żony odpada. 

Czekam jeszcze na odpowiedź odnośnie rozmiaru LIV.

Canyon również sugeruje rozmiar S

Możecie podpowiedzieć w jakich przedziałach rozmiarowych  się poruszać

Stack 555-570

Reach 380-390 

będzie ok, czy na coś jeszcze zwracać szczególną uwagę ? 

Na prowadzenie wysuwa mi się teraz Canyon Grizl CF 7

https://www.canyon.com/pl-pl/rower-gravel/przygoda/grizl/og/grizl-cf-7/4167.html?dwvar_4167_pv_rahmenfarbe=R126_P01&dwvar_4167_pv_rahmengroesse=S

image.thumb.png.b617b0b4c7247ccac00f64fc57c36649.png

Chociaż z geometrii wydaje się że tu XS byłoby chyba bardziej prawidłowe ? 

SKMBT_C22026041412380.thumb.jpg.1ee1cacdf00662e3611e285fee8ff1bb.jpg

Edytowane przez PawelW84
Napisano

Jak napisałem wyżej rowerów w wymienionym budżecie na GRX 1x12 jest multum: np. Cube Nuroad C62 ONE kosztuje 8999 zł. Nie wiem czy jeszcze są dostępne, ale było sporo aktualnych Topstonów  z rabatami do 30%.  W Szybkich Rowerach jest nowy Simplon Grid za 7999 zł. 

Napisano (edytowane)
11 godzin temu, marcesco napisał:

Jeżeli chodzi o Backroada MY2020 to myślę, że 53. W aktualnym modelu trudno mi osobiście ocenić, ale chciałbym zwrócić na co innego uwagę. Oglądałem recenzję nowego modelu i dziennikarz narzekał, że jest bardziej sztywno niż w poprzednim (czyli tym, który masz). Mnie osobiście sztywność Backroad'a na tyle zmęczyła, że go sprzedałem i trudno mi sobie wyobrazić, że miałbym kupić jeszcze sztywniejszego gravela.

Edit: oglądałem jakiś czas temu Devote dla mojej żony (XS) i tu bym myślał o S.

A to było porównanie starego Backroad do nowego Backroad FF. Czy do Backroad Adventure ?

Z tego co pamiętam to stary Backroad był wykonany z carbonu high modulus tak jak  nowy Backroad FF więc tu wzrost sztywności mógłby się zgadzać. Bo linia FF poszła typowo w wyścigi.

Natomiast w opisie Backroad Adventure nic o carbonie high modulus nie wspominają 

Edytowane przez PawelW84
Napisano

Karbonowe Backroady są obecnie dwa: odchodzący MY2020 i aktualny MY2025. Osobno Backroad FF. Osobiście do tych opisów high modulus, turbo boost intercooler, nie przywiązuję wagi, liczą się odczucia, swoje na temat Backroada znam, Ty też je podzielasz, podziela je również mój kolega. Myślę, że Rose musi gdzieś oszczędzać, bo inaczej te ramy nie miałyby tylu ficzurów, a nowy Backroad jest pełny fajnych gadżetów.

Gość narzeka na sztywność w tym filmiku: