Paul13 Napisano 11 Kwietnia Napisano 11 Kwietnia (edytowane) Witam Wiem że było już wiele takich tematów ale żaden mi nie pomógł. Kupiłem nowe zaciski i tarcze do szosy. Wymieniłem płyn hamulcowy. Zrobiłem wszystko tak jak w instrukcji Sram czyli przy wymianie zamiast okładzin hamulcowych włożyłem plastikowe klocki żeby tloczki się nie wysunęły. Zrobiłem według instrukcji. Po założeniu koła wykładziny nie chciały wejść w zaciski. Musiałem rozszerzyć tłoczki. Tarcze harowały o wykładziny więc przy użyciu blaszki wyregulowalem odległość między tarcza a wykładzina. Po obrocie kołem wszystko jest ok, nic nie haruje ale jak zahamowałem to znowu w jednym miejscu zaczęło harować. Spróbowałem to samo zrobić i znów nie haruje do pierwszego hamowania. Po czym znowu w jednym miejscu haruje jak się zahamuje. Jak to wyregulować? Edytowane 11 Kwietnia przez Paul13 Cytuj
graveloiksctrailowka Napisano 21 Kwietnia Napisano 21 Kwietnia Poluzuj zaciski do regulacji, scisnij klamke i wtedy wkrecaj sruby. U mnie dziala mocne wkrecenie srub. Nie wiem kto wymysla te momenty w nm przy hamulcach ale wtedy wszystko szybko sie rozregulowuje. Ewentualnie daj do serwisu bo awaria hamulcow w najgorszej sytuacji moze sie zle skonczyc. Tarcze jakiej srednicy? Wieksza tarcza to wieksza dzwignia i mniejsze przeciazenia na zacisku, raz zniszczylem mocowanie na hamulec w amortyzatorze. Najlepiej najbezpieczniej miec adapter 140 na 180 wtedy wymienisz sam adapter a nie rame czy widelec. 4 Cytuj
graveloiksctrailowka Napisano 22 Kwietnia Napisano 22 Kwietnia chce sie komus pomoc to wodoglowie stac na dodanie "smieszków" kasuje konto bo na tym forum jest banda kompletnych kretynow nie wartych dyskusji Cytuj
Maciorra Napisano 22 Kwietnia Napisano 22 Kwietnia @Paul13 jeśli w jednym miejscu klocek trze o tarczę to jest spora szansa, że tarcza jest lekko krzywa i trzeba ją wyprostować. Cytuj
chudzinki Napisano 23 Kwietnia Napisano 23 Kwietnia (edytowane) W dniu 11.04.2026 o 17:32, Paul13 napisał: włożyłem plastikowe klocki żeby tloczki się nie wysunęły. Zrobiłem według instrukcji. Po założeniu koła wykładziny nie chciały wejść w zaciski. Musiałem rozszerzyć tłoczki. Klocki albo okładziny jak już, a nie wykładziny... Pomijając fakt, że ja zawsze koło zakładam na końcu to nie pasuje mi już totalnie to, że nie chciały Ci się zmieścić klocki... Rozumiem, że w międzyczasie nie naciskałeś klamki? Edytowane 23 Kwietnia przez chudzinki Cytuj
Paul13 Napisano 1 Maja Autor Napisano 1 Maja (edytowane) Przepraszam że nie odpisywałem. Dzisiaj się zabrałem za ustawianie. Nie chcę oddać do serwisu bo chce to sam ustawić - większa frajda. Oto jaki mam dźwięk. Na pewno coś związane z tarcza i klockami bo jak ściągnę klocki to dźwięk znika. https://youtube.com/shorts/6lvcg-BkAao?is=bbzEo_x3Bo-W8S7c Edytowane 1 Maja przez Paul13 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi