pecio Napisano 13 Kwietnia Napisano 13 Kwietnia @Eathan tak jest opcja wyłączenia. Jest nawet ostrzeżenie , że przed długimi wyjazdami należy ją wyłączyć aby uniknąć problemów ze smartem . Tylko potem cały czas jest w czuwaniu i leci bateria. Z komunikatu wynika też ,że po skończeniu jazdy trzeba znowu tą funkcję aktywować. Nie testowałem czy można potem jakoś fizycznie guzikiem lampę wyłączyć czy tylko ona sama to robi. A z parowaniem Varii też mam takie kwiatki , wynika to obecnie ze skopanego softu . Po uruchomieniu mam kilka komunikatów o błędzie radaru i rozłączeniu . Potem jak "dorzucę " AT i ruszę wszystko działa stabilnie. Czasami Magene też nie chce zatrybić i muszę wyłączyć i ponownie uruchomić Edka. Ale zauważyłem ,że to się dzieje w określonych sytuacjach i wdrożyłem procedurę uruchamiania. Cytuj
Eathan Napisano 13 Kwietnia Autor Napisano 13 Kwietnia @pecio ok co do Vari to wiadomo. Natomiast ciekawi mnie co zaobserwowałeś w temacie Magene i jaka to procedura. Cytuj
Arek82 Napisano 13 Kwietnia Napisano 13 Kwietnia Panowie, dzięki za szybką odpowiedź i sugestie. Generalnie tę opcję automatycznego wyłączania w OneLap wyłączyłem (tzn. lampka cały czas w czuwaniu) a mimo to, cały czas jakieś dziwne problemy, tzn. raz się łączy poprawnie a raz nie, niekiedy Garmin ją widzi na starcie a nagle się z nią rozłącza. Będę obserwował dalej i może uda się znaleźć jakąś zależność/regułę w tym zachowaniu, bo na razie to po prostu chaos 🙂 Cytuj
Eathan Napisano 13 Kwietnia Autor Napisano 13 Kwietnia @Arek82 z ciekawości dopytam. Na Garminie masz firmware stabilny czy lecisz na BECIE? Cytuj
pecio Napisano 13 Kwietnia Napisano 13 Kwietnia (edytowane) Po odpaleniu Edka paruję najpierw kolejno czujniki czekając na potwierdzenie załapania . Potem kalibracja pedałów ,odpalenie Di2 . Na końcu uruchamiam radar wyskoczy ,że połączono i na SBL pojawi się ekran to odpalam AT. Wyskakuje komunikat rozłączono radar , ekran SBL znika , chwilę się pomieli i ekran wraca już w pełnej krasie. Jak gdzieś przyśpieszę to wszystko zaczyna się sypać. Procedura startowa trochu trwa jak rakiety na Canaveral 😁. Aaaa..... i na ten czas dezaktywuje BLE w telefonie. Co by Varia nie łapała kontaktu z apką Varii i Connectem . To samo dotyczy Onelap Fit. Ja jestem już na granicy możliwości komunikacyjnych Edka jeżeli chodzi o liczbę sparowanych szpejów. Ostatni stabilny to 30.18 a najnowsza betka to 31.20...... chyba jak dobrze pamiętam 😉 Edytowane 13 Kwietnia przez pecio Cytuj
bashey_pl Napisano 13 Kwietnia Napisano 13 Kwietnia U mnie najczęściej problemy z czujnikami, światłami powoduje włączona synchronizacja po WIFI w Edku. Zgłaszane do Garmina kilka razy i dalej lipa. Podczas jazdy non stop rozłącza i podłącza. Trzeba wyłączyć WIFI i ponownie uruchomić Edka. 1 Cytuj
Arek82 Napisano 13 Kwietnia Napisano 13 Kwietnia 50 minut temu, Eathan napisał: @Arek82 z ciekawości dopytam. Na Garminie masz firmware stabilny czy lecisz na BECIE? Firmware stabilny, najnowszy (30.18). Magene też najnowszy. 1 Cytuj
Eathan Napisano 13 Kwietnia Autor Napisano 13 Kwietnia @bashey_pl o widzisz! Wyłączyłem WiFi i będę obserwować. Bo kosmiczna procedura @pecio to mnie nie rajcuje @pecio u mnie łącz się: AXS, Czujnik tętna, Varia, Magene, Pomiar mocy Quarka, Pomiar prędkości od Garmina na piaście. Nie wiem jak tam z limitem, ale sporo tego jest. Poza tym mam jeszcze jakieś rzeczy, które są niby widoczne w czujnikach, ale wyłączyłem je. Cytuj
pecio Napisano 13 Kwietnia Napisano 13 Kwietnia (edytowane) @Eathan podstawa aby to czego nie używasz odfajkować w Edku żeby nie szukał cały czas. Jaka kosmiczna ??? Tętno, prędkość łapią się od strzała , więcej czasu trwa po załapaniu kalibracja " gejusiów " około 10 sekund , potem Di2 który błyskawicznie trybi i na końcu nieszczęsne radaro- lampiony. A WiFi mam cały czas wyłączone. Synchro robię po BLE . WiFi to tylko uruchamiam na czas aktualizacji lub zbiorczego zrzutu danych. Niektóre szpeje wykorzystują dwa lub więcej kanałów ..... Varia na ten przykład - dwa. ALE MOŻE BYĆ TEŻ TAK ! AT może w tym samym czasie łapać łączność z telefonem i z Edkiem , Varia robi to samo i robi się małe bum bum burdello. Edytowane 13 Kwietnia przez pecio Cytuj
Eathan Napisano 13 Kwietnia Autor Napisano 13 Kwietnia Jakoś mi się tak skojarzyła ta procedura 5 Cytuj
Eathan Napisano 13 Kwietnia Autor Napisano 13 Kwietnia 4 godziny temu, pecio napisał: ALE MOŻE BYĆ TEŻ TAK ! AT może w tym samym czasie łapać łączność z telefonem i z Edkiem , Varia robi to samo i robi się małe bum bum burdello. Czyli co należy wyłączyć w telefonie? Cytuj
pecio Napisano 13 Kwietnia Napisano 13 Kwietnia @Eathan dyplomatycznie to ujmę .....cały czas trwają intensywne prace w celu ustalenia przyczyn. 😁 Zależności już się pomału wysuwają na pierwszy plan. Szczegóły wkrótce. Cytuj
Eathan Napisano 13 Kwietnia Autor Napisano 13 Kwietnia Skoro lampa łączy się z telefonem to z OneLapFit bo na liście urządzeń BT nie mam tej lampy (jest radar). Więc wyłączyłem aplikację. Zakładam, że teraz nic się już nie połączy Cytuj
pecio Napisano 13 Kwietnia Napisano 13 Kwietnia (edytowane) Powiem tak , jak miałem sparowany telefon to przy odpalaniu tej całej serii nieszczęść Garmina wysypywała się komunikacja na linii Edge - Varia, Magene. Albo Varia działała i Magene nie chciało zatrybić ( cały czas mieliło się w czujnikach ) albo wywalało Varię i nie wskakiwała na ekran w SBL. Teraz Varię odpalam jako przedostatnią i zaraz po niej AT i wszystko ładnie " wskakuje " na swoje miejsce. Podczas jazdy zero najmniejszych problemów łączność ładnie jest utrzymywana a po zmianie ekranów w Edku momentalnie jest przywracana zawartość SBL. Jak Varię odpalałem przed uruchomieniem lub jako pierwszą to non stop wyskakiwały komunikaty o błędzie i rozłączaniu i AT nie chciała podejmować pracy. Ale jak wspominałem u każdego może być inne podłoże ze względu na konfiguracje sprzętową i ustawienia . Ja mam już graniczną liczbę wykorzystanych kanałów i tu mogą zachodzić jakieś konflikty. Metodą prób i błędów trzeba po kolei wszystko eliminować . Edytowane 13 Kwietnia przez pecio 2 Cytuj
bashey_pl Napisano 14 Kwietnia Napisano 14 Kwietnia U mnie ładnie wszystko bangla. Nic nie wyłączam/włączam z przyciska. Wszystko w trybie standby: Variatka, ION Pro, Favero PRO MX-2, Speed Sensor 2, HRM 600, Flarka. Wszystko ładnie się łączy jak tylko Edek się uruchomi.. Tylko w SBL mam dwa osobne wpisy; jeden na Variatkę z ION, drugi na Flarkę z ION bo jedno z drugim się gryzie. Cytuj
Eathan Napisano 14 Kwietnia Autor Napisano 14 Kwietnia @bashey_pl w sensie dwa configi i przepinasz w ustawieniach który ma być aktywny? Cytuj
bashey_pl Napisano 14 Kwietnia Napisano 14 Kwietnia Tak. Jeden gdzie działa Varia z przodem a drugi Flarka z przodem. W razie jakby Variatka przez przypadek nie została naładowana to wyciągam i odpalam Flarkę. 1 Cytuj
Arek82 Napisano 18 Kwietnia Napisano 18 Kwietnia Moja lampka po połączeniu z Garminem zachowuje się dość dziwnie. Po uruchomieniu aktywności, po jednej lub dwóch minutach Magene wyłącza się (nie rozłącza się z Garminem - po prostu wyłącza się wybrany tryb świecenia). Mam zainstalowane SBL i to zachowanie jest odzwierciedlone na ikonie (widać, że nie wybrano żadnego trybu). Wystarczy wtedy ponownie wybrać jakiś tryb świecenia i do końca aktywności jest już ok, ale jest to bardzo frustrujące. Dzieje się tak za każdym razem. Mam podłączone dodatkowo Varia RTL515, czujnik prędkości, kadencji, pilot Edge. Czy u kogoś lampka zachowuje się podobnie? Jaka może być przyczyna problemu? Cytuj
pecio Napisano 30 Kwietnia Napisano 30 Kwietnia Panowie czy macie taką przypadłość - w trakcie jazdy zrywa połączenie z AT1600 i zostaje sama Varia w SBL na placu boju. Po ponownym wduszeniu fizycznego przycisku na Magence wszystko wraca do normy aczkolwiek nie zawsze chce zatrybić . Cytuj
Eathan Napisano 30 Kwietnia Autor Napisano 30 Kwietnia U mnie tak było jak nie wyłączyłem tej opcji oszczędzania. Poza włączam AT jako ostatnie w procedurze startowej i to się sprawdza. Cytuj
pecio Napisano Wtorek o 11:30 Napisano Wtorek o 11:30 Ja jestem już za stary na użeranie się z tą "elektroniczną materią " . Dzień w dzień w czasie jazdy tracę łączność z AT 1600. Nie da się jej przywrócić podczas trwania aktywności . Pozostaje tylko opcja - odpalenie przyciskiem fizycznym lampy. Mało tego na forum Garmina gość z taka samą konfiguracją szpeju zgłasza ten sam problem . Niby wczoraj była aktualizacja tego "onelapa" muszę pogrzebać w tym. Obstawiam błąd komunikacji SBL via Edzio. @Eathan masz taką przypadłość jak pisałem wyżej ? Cytuj
Eathan Napisano Wtorek o 11:35 Autor Napisano Wtorek o 11:35 Na tym ostatnim beta sofcie EDKA coś głupieje ale dramatu nie ma. Generalnie mam taki plan: czekam na jakaś stabilnie działającą bete, wychodzę z beta testów. Zobaczymy jak to będzie w praniu wyglądać Cytuj
pecio Napisano Wtorek o 11:49 Napisano Wtorek o 11:49 @Eathan zaczynasz myśleć jak ja.😉 Dziś całą drogę rzucałem bluzgami ....... robię downgrade nie do ostatniej stabilnej 31.29 tylko do wcześniejszej 30.21 gdzie była jeszcze opcja parowania radaru 820 po ANT+ i wyłączam opcje aktualizacji. Mam w pupce te ich zaczarowane zamknięte BLE i piexxxxne wymogi UE odnośnie szyfrowania połączeń w tego typu szpeju. Cytuj
Eathan Napisano Wtorek o 12:00 Autor Napisano Wtorek o 12:00 Mnie się wydaje, że idealnie działało na 31.28. Tylko nie wiem jak wrócić do tej wersji. Dlatego czekam cierpliwie na przyszła, która będzie działać poprawnie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi