Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@Eathan tak jest opcja wyłączenia.   Jest nawet ostrzeżenie , że przed długimi wyjazdami należy ją wyłączyć aby uniknąć problemów ze smartem . Tylko potem cały czas jest w czuwaniu i leci bateria. Z komunikatu wynika też ,że po skończeniu jazdy trzeba znowu tą funkcję aktywować. Nie testowałem czy można potem jakoś fizycznie guzikiem lampę wyłączyć czy tylko ona sama to robi. 

A z parowaniem Varii też mam takie kwiatki , wynika to obecnie ze skopanego softu  . Po uruchomieniu mam kilka komunikatów o błędzie radaru i rozłączeniu . Potem jak "dorzucę " AT  i ruszę wszystko działa stabilnie. Czasami Magene też nie chce zatrybić i muszę wyłączyć i ponownie uruchomić Edka. Ale zauważyłem ,że to się dzieje w określonych sytuacjach i wdrożyłem procedurę uruchamiania. 

Napisano

Panowie, dzięki za szybką odpowiedź i sugestie. Generalnie tę opcję automatycznego wyłączania w OneLap wyłączyłem (tzn. lampka cały czas w czuwaniu) a mimo to, cały czas jakieś dziwne problemy, tzn. raz się łączy poprawnie a raz nie, niekiedy Garmin ją widzi na starcie a nagle się z nią rozłącza. Będę obserwował dalej i może uda się znaleźć jakąś zależność/regułę w tym zachowaniu, bo na razie to po prostu chaos 🙂

Napisano (edytowane)

Po odpaleniu  Edka paruję najpierw kolejno  czujniki czekając na potwierdzenie załapania . Potem kalibracja   pedałów  ,odpalenie Di2   . Na końcu uruchamiam radar  wyskoczy ,że połączono  i na SBL  pojawi się ekran  to  odpalam AT. Wyskakuje komunikat  rozłączono radar   , ekran SBL znika , chwilę się  pomieli i ekran wraca już w pełnej krasie.     Jak gdzieś przyśpieszę  to wszystko  zaczyna się sypać.  Procedura  startowa trochu trwa  jak rakiety na Canaveral  😁

Aaaa..... i na ten czas dezaktywuje BLE w telefonie.  Co by  Varia nie łapała  kontaktu  z apką Varii i Connectem . To samo dotyczy Onelap Fit. 

Ja jestem już na granicy  możliwości komunikacyjnych Edka  jeżeli chodzi o liczbę sparowanych szpejów. 

Ostatni stabilny to 30.18  a najnowsza betka to 31.20...... chyba jak dobrze pamiętam 😉

Edytowane przez pecio
Napisano

U mnie najczęściej problemy z czujnikami, światłami powoduje włączona synchronizacja po WIFI w Edku. Zgłaszane do Garmina kilka razy i dalej lipa. Podczas jazdy non stop rozłącza i podłącza. Trzeba wyłączyć WIFI i ponownie uruchomić Edka.

• +1 pomógł 1
Napisano
50 minut temu, Eathan napisał:

@Arek82 z ciekawości dopytam. Na Garminie masz firmware stabilny czy lecisz na BECIE? 

Firmware stabilny, najnowszy (30.18). Magene też najnowszy.

• +1 pomógł 1
Napisano

@bashey_pl o widzisz! Wyłączyłem WiFi i będę obserwować. Bo kosmiczna procedura @pecio to mnie nie rajcuje :D 

@pecio u mnie łącz się:

• AXS, 
  • Czujnik tętna, 
  • Varia, 
  • Magene, 
  • Pomiar mocy Quarka, 
  • Pomiar prędkości od Garmina na piaście.

Nie wiem jak tam z limitem, ale sporo tego jest. Poza tym mam jeszcze jakieś rzeczy, które są niby widoczne w czujnikach, ale wyłączyłem je.

Napisano (edytowane)

@Eathan podstawa aby  to czego nie używasz  odfajkować w Edku  żeby nie szukał cały czas. 

Jaka kosmiczna  ???  Tętno, prędkość  łapią się od strzała , więcej czasu trwa po załapaniu kalibracja  " gejusiów " około 10 sekund , potem Di2  który   błyskawicznie   trybi i na końcu nieszczęsne radaro- lampiony.  

A WiFi   mam cały czas  wyłączone. Synchro robię po BLE .  WiFi to tylko uruchamiam na czas aktualizacji   lub  zbiorczego  zrzutu danych. 

Niektóre szpeje   wykorzystują  dwa lub więcej kanałów   ..... Varia na ten przykład  - dwa. 

ALE MOŻE BYĆ TEŻ TAK !   AT   może w tym samym czasie łapać łączność z telefonem  i  z Edkiem  , Varia robi to samo   i robi się małe  bum bum burdello. 

Edytowane przez pecio
Napisano
4 godziny temu, pecio napisał:

ALE MOŻE BYĆ TEŻ TAK !   AT   może w tym samym czasie łapać łączność z telefonem  i  z Edkiem  , Varia robi to samo   i robi się małe  bum bum burdello. 

Czyli co należy wyłączyć w telefonie? 

Napisano

@Eathan dyplomatycznie to ujmę .....cały czas   trwają intensywne prace   w celu  ustalenia przyczyn. 😁

Zależności  już się pomału wysuwają na pierwszy plan.  Szczegóły wkrótce. 

Napisano

Skoro lampa łączy się z telefonem to z OneLapFit bo na liście urządzeń BT nie mam tej lampy (jest radar). Więc wyłączyłem aplikację. Zakładam, że teraz nic się już nie połączy ;) 

Napisano (edytowane)

Powiem tak , jak miałem  sparowany telefon  to przy odpalaniu  tej całej serii nieszczęść Garmina    wysypywała  się komunikacja   na linii Edge - Varia, Magene.  Albo  Varia  działała  i Magene nie chciało zatrybić ( cały czas mieliło się w czujnikach ) albo  wywalało  Varię  i nie wskakiwała  na ekran w SBL.   

Teraz Varię odpalam jako przedostatnią  i zaraz po niej AT  i wszystko   ładnie " wskakuje " na swoje miejsce. 

Podczas jazdy zero najmniejszych problemów łączność ładnie jest utrzymywana  a po zmianie ekranów w Edku  momentalnie jest przywracana zawartość SBL.

Jak  Varię odpalałem  przed  uruchomieniem  lub jako pierwszą     to non stop wyskakiwały komunikaty o błędzie i rozłączaniu  i AT   nie chciała podejmować pracy. 

Ale jak wspominałem u każdego może być inne  podłoże  ze względu na konfiguracje sprzętową i ustawienia .  Ja mam   już graniczną  liczbę wykorzystanych kanałów  i tu mogą zachodzić jakieś konflikty. 

Metodą prób i błędów trzeba po kolei wszystko eliminować . 

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 2
Napisano

U mnie ładnie wszystko bangla. Nic nie wyłączam/włączam z przyciska. Wszystko w trybie standby: Variatka, ION Pro, Favero PRO MX-2, Speed Sensor 2, HRM 600, Flarka. Wszystko ładnie się łączy jak tylko Edek się uruchomi.. Tylko w SBL mam dwa osobne wpisy; jeden na Variatkę z ION, drugi na Flarkę z ION bo jedno z drugim się gryzie.

Napisano

Tak. Jeden gdzie działa Varia z przodem a drugi Flarka z przodem. W razie jakby Variatka przez przypadek nie została naładowana to wyciągam i odpalam Flarkę.

• +1 pomógł 1
Napisano

Moja lampka po połączeniu z Garminem zachowuje się dość dziwnie. Po uruchomieniu aktywności, po jednej lub dwóch minutach Magene wyłącza się (nie rozłącza się z Garminem - po prostu wyłącza się wybrany tryb świecenia). Mam zainstalowane SBL i to zachowanie jest odzwierciedlone na ikonie (widać, że nie wybrano żadnego trybu). Wystarczy wtedy ponownie wybrać jakiś tryb świecenia i do końca aktywności jest już ok, ale jest to bardzo frustrujące. Dzieje się tak za każdym razem. Mam podłączone dodatkowo Varia RTL515, czujnik prędkości, kadencji, pilot Edge. Czy u kogoś lampka zachowuje się podobnie? Jaka może być przyczyna problemu?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Panowie   czy  macie taką przypadłość -    w trakcie jazdy  zrywa połączenie  z AT1600 i zostaje sama Varia w SBL na placu boju.  Po ponownym  wduszeniu fizycznego przycisku na Magence   wszystko  wraca do normy aczkolwiek  nie zawsze  chce zatrybić . 

• 4 tygodnie później...
Napisano

Ja  jestem już za stary na użeranie się  z  tą "elektroniczną materią " .  Dzień w dzień  w czasie jazdy tracę łączność z AT 1600.  Nie da się jej  przywrócić podczas  trwania aktywności . Pozostaje tylko opcja -  odpalenie  przyciskiem fizycznym lampy.  Mało tego na forum Garmina  gość  z taka samą konfiguracją szpeju zgłasza ten sam problem . Niby wczoraj była aktualizacja tego "onelapa"  muszę pogrzebać w tym.  Obstawiam błąd komunikacji SBL  via Edzio. @Eathan  masz taką przypadłość jak pisałem wyżej ?

Napisano

Na tym ostatnim beta sofcie EDKA coś głupieje ale dramatu nie ma. Generalnie mam taki plan:

• czekam na jakaś stabilnie działającą bete, 
  • wychodzę z beta testów. 

Zobaczymy jak to będzie w praniu wyglądać :D 

Napisano

@Eathan  zaczynasz myśleć jak ja.😉 Dziś całą drogę  rzucałem bluzgami ....... robię downgrade nie do ostatniej stabilnej  31.29 tylko do wcześniejszej  30.21 gdzie była jeszcze opcja  parowania radaru 820 po ANT+ i wyłączam opcje aktualizacji. Mam w pupce  te ich zaczarowane zamknięte BLE i piexxxxne wymogi UE  odnośnie szyfrowania połączeń  w tego typu szpeju. 

Napisano

Mnie się wydaje, że idealnie działało na 31.28. Tylko nie wiem jak wrócić do tej wersji. Dlatego czekam cierpliwie na przyszła, która będzie działać poprawnie.