Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Chciałbym wrócić do przygody z rowerem po latach, a więc do rekreacji, trochę technicznej jazdy (triki), las, okazjonalnie góry. Wiem że geometrią znacząco się różnią, bliżej mi do Focusa. Interesuje mnie opinia o osprzęcie, obręczach a także doświadczenie o wytrzymałości.

Edytowane przez MaaT007
  • 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 8.04.2026 o 23:35, MaaT007 napisał:

Cześć.

Co wybrać ? Poproszę o opinie oraz alternatywy w podobnych pieniądzach tj. ok. 6000 zł.

Rower MTB FOCUS Raven 8.8 | CentrumRowerowe.pl

Ghost Lector Advanced 2025 – karbonowy hardtail XC | GreenBike

Na mojej top liście na pierwszym miejscu jest Focus Raven 8.8

Ale zanim się pojawił to miałem inne propozycje: 

Trek Procalibra 8 - przejejałe się dwa razy i już byłem skłonny kupić ale jakoś zacząłem szukać dalej. Jak dla mnie najładniejszy kolor ten czerwony w całym moim zestawieniu. 

SENSA Fiori Evo Pro - przejechałem się w Centrumrowerowym i jakoś mnie nie przekonał. 

Canyona Grand Canyon - podobają mi się rowery i malowanie ale brak możliwości chociażby obejrzenia go na żywo i przymiarki to dla mnie red flag. 

GHOST Lector Advanced - nie powalił mnie na kolana bo to nie moja geometria 

Na ten moment zamówiłem do sklepu Ravena 8.8 z możliwością przymiarki. Za wyborem Focusa przemawia większość ( carbon, lepszy osprzęt XT, lepsze hamulce XT i półkę wyższy amor) niż za Trekiem. Trek kosztuje 6299 zł a Raven 5799 zł niby nie dużo ale zawsze coś zostanie na gazety typu kask czy lampka :)