stemplowskistempel Napisano 3 Kwietnia Napisano 3 Kwietnia Cześć, Posiadam rower cube reaction hybryd 625(elektryk). Chciałbym wymienić piaste w tym rowerze na piaste z łozyskami maszynowymi. Akualnie mam shimano FX-TX505, którą już rozbierałem na części pierwsze po 3 tys. na razie chodzi ale zapewne zrobią się luzy za niedługo. Czy możecie doradzic jaką piaste szukać jakiej firmy i na co zwrócic uwage przy kupnie i czy moge wykorzystać stare szprychy i obręcz. Dzięki za pomoc. Dołaczam zdjęcie poglądowe Rozstaw w ramie 132mm mierzone suwmiarką. Obręcz Cube EX25,32H 29" kaseta shimano CS-M5100 11-51T tarcza centerlock Cytuj
holdegron Napisano 3 Kwietnia Napisano 3 Kwietnia 505 to zupełnie przyzwoite piasty. Wystarczy podstawowa konserwacja, i służą wiele sezonów. Piasty na konusach są proste w serwisie, łatwiej je doglądać niż maszynowe. Luzy, przy poprawnym skręceniu konusów, nie powinny się pojawiać wcale. Rob Cytuj
stemplowskistempel Napisano 3 Kwietnia Autor Napisano 3 Kwietnia Problem pojawił mi sie z odkręceniem kasety dlatego rozebrałem na części pierwsze i złożyłem. Luzów w chwili obecnej na bębenku nie ma i kasetę dokręciłem zgodnie momentem. Na razie chodzi jak marzenie, tylko martwi mnie napęd elektryczny jak szybko da jej w dupke. Cytuj
PiotrWie Napisano 3 Kwietnia Napisano 3 Kwietnia Na takiej piaście ( elektrykiem) zrobiłem 20 tyś po czym kupiłem nowe koło bo pękła obręcz. Proponuję jeździć i obserwować - prewencyjna wymiana piasty może okazać się bezcelowa. Cytuj
chester_jds Napisano 3 Kwietnia Napisano 3 Kwietnia 3 godziny temu, stemplowskistempel napisał: czy moge wykorzystać stare szprychy i obręcz Szprychy - tylko jeśli nowa piasta parametrami szczęśliwie woasuje się w kombinację szerokości rozstawu kołnierzy, offsetu względem osi oraz średnicy otworów. Nie jest to niemożliwe, ale wolałbym szukać piasty jaką chcę i kupić pod to szprychy niż kombinować z wstrzeleniem się wymiarami piasty w posiadane szprychy. Obręcz: jak najbardziej, jeśli jest ok, możesz z niej skorzystać. Wtedy tylko nowa piasta musi być pod taką samą liczbę otworów jak istniejąca obręcz. Cytuj
stemplowskistempel Napisano 4 Kwietnia Autor Napisano 4 Kwietnia Czyli lepiej na razie jeździć i jak to mówią obserwować. W przyszłosci nie wiem jak dlugiej chciałbym zamontować Piaste NOVATEC NT-CLD792SB QR CL 4SB SH11 s32H. Czy ktoś podpowie czy to dobra piasta? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi