Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Posiadam rower cube reaction hybryd 625(elektryk). Chciałbym wymienić piaste w tym rowerze na piaste z łozyskami maszynowymi. Akualnie mam shimano FX-TX505,  którą już rozbierałem na części pierwsze po 3 tys. na razie chodzi ale zapewne zrobią się luzy za niedługo.  Czy możecie doradzic jaką piaste szukać jakiej firmy i na co zwrócic uwage przy kupnie i czy moge wykorzystać stare szprychy i obręcz. Dzięki za pomoc.

Dołaczam zdjęcie poglądoweIMG_20260320_173621594_HDR.thumb.jpg.55ae0b6abbb898e3f393051eeacdeec5.jpg

Rozstaw w ramie 132mm mierzone suwmiarką.

Obręcz Cube EX25,32H 29"

kaseta shimano CS-M5100 11-51T

tarcza centerlock 

Napisano

505 to zupełnie przyzwoite piasty. Wystarczy podstawowa konserwacja, i służą wiele sezonów.
Piasty na konusach są proste w serwisie, łatwiej je doglądać niż maszynowe.
Luzy, przy poprawnym skręceniu konusów, nie powinny się pojawiać wcale.
Rob

Napisano

Problem pojawił mi sie z odkręceniem kasety dlatego rozebrałem na części pierwsze i złożyłem. Luzów w chwili obecnej na bębenku nie ma i kasetę dokręciłem zgodnie momentem. Na razie chodzi jak marzenie, tylko martwi mnie napęd elektryczny jak szybko da jej w dupke.

Napisano
3 godziny temu, stemplowskistempel napisał:

czy moge wykorzystać stare szprychy i obręcz

Szprychy - tylko jeśli nowa piasta parametrami szczęśliwie woasuje się w kombinację szerokości rozstawu kołnierzy, offsetu względem osi oraz średnicy otworów. Nie jest to niemożliwe, ale wolałbym szukać piasty jaką chcę i kupić pod to szprychy niż kombinować z wstrzeleniem się wymiarami piasty w posiadane szprychy.

Obręcz: jak najbardziej, jeśli jest ok, możesz z niej skorzystać. Wtedy tylko nowa piasta musi być pod taką samą liczbę otworów jak istniejąca obręcz.