Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć,

chciałbym zrobić żonie prezent. Przy okazji zakupów widziałem w sklepie Romet e-Wigry. Po krótkiej rozmowie sprzedawca poinformował o odświeżonej wersji e-Wigry 2.0. Bardzo mało informacji o e-Wigry a 2.0 brak

Pytanie czy w cenie 6k jest to sensowna opcja.

Na plus przemawia możliwość złożenia i spakowania do samochodu( na haku będę miał 3 inne)

Edytowane przez ueuser
Napisano

Specyfikację mamy tutaj:
https://prosport-group.eu/sklep//p1016,rower-elektryczny-romet-e-wigry-2-0-500wh-granatowy.html

Zależy kto co lubi, specyfikacja najbardziej podstawowa. Jak mieszkasz w swoim domu jednorodzinnym to będzie plus, jeżeli w bloku to już mogą być schody, ponieważ większość spółdzielni zakazuje trzymania rowerów elektrycznych, hulajnóg elektrycznych itd w piwnicy / pomieszczeniu gospodarczym. Można się wybronić jeżeli rower ma wyjmowany akumulator. Piszę o tym bo znajomi zostali poinformowani o złamaniu przepisów i musowo musieli wynająć garaż. . .

Napisano (edytowane)

Może dwóch śladów przynajmniej nowy nie ciągnie 😁

Dałem się dwa dni temu podobnemu wyprzedzić i już go nie goniłem, bo pochłonęły mnie tajniki rowerowej nawigacji 😁

Edytowane przez smw44199
Napisano

@ueuser Gdzie żona miałaby jeździć tym rowerem...? Bo rower kupuje się do planowanego zastosowania i docelowego użytkownika. Twoja żona z jakichś niesprecyzowanych tu powodów potrzebuje małego roweru (ale nie lekkiego ani poręcznego - o tym dalej), na szerokim kapciu (to jest do miasta czy na polne drogi???), którym bez wspomagania będzie niezwykle trudno jeździć? Jeśli tak, to rozważasz zakup...

Ogólnie składaki (nawet te bez silnika) są produktem miliona kompromisów, które to kompromisy (intencjonalnie masywna rama, niski komfort jazdy i przenoszenia), które to kompomisy są akceptowalne, jeśli bardzo potrzebujesz rower składać... A i tak na palcach jednej ręki (i to ręki nieuważnego operatora piły tarczowej) można policzyć takie składaki na świecie, które jakoś sensownie realizują to założenie. W przytłaczającej większości przypadków składak kończy po prostu jako śmieszny rowerek na niewielkich kółkach, którego nikt nie chce składać i rozkładać (trochę jak te stare wigry, którym spawało się zawias - nierzadko prewencyjnie - i dożywały swych dni jako nieskładane składaki). Jak dodasz do tego silnik i baterię, opony 3", to wychodzi Ci monstrum o wadze 23 kg, które nie jest poręczne ani, jak się porusza (bez silnika użytkownik z pewnością będzie chciał wyrzucić to w krzaki), ani też przy skłądaniu/rozkłądaniu (więc w najlepszym razie robisz to dwa razy do roku, kiedy wyciągasz i chowasz rower z/do piwnicy, ani też w codziennym obchodzeniu się z tym wynalazkiem (nawet jak podejmiesz wyzwanie i złożysz rower, to ani specjalnie nie jest mniejszy, ani lżejszym, a na pewno trudniej nim operować, gdzieś przenieść, wtachać na piętro niż w stanie rozłożonym, a i wsadzić do bagażnika jest ciężko)...

Uważam, że składanie tego konkretnego "składaka" (jak i całej masy mu podobnych) to jest czysto iluzoryczna zaleta. Podajesz przykład braku miejsca na bagażniku hakowym..., a ja się zastanawiam - skoro już masz 3 rowery i jedziesz z nimi, to w samochodzie będziesz miał 3 rowerzystów, może ich bagaże itp. Na 4. rower (nawet złożony) i 4. rowerzystę w środku moze i tak nie być już miejsca.

Przemyśl sprawę. Za te pieniądze, w tych kilogramach pewnie kupisz zwykły rower ze wspomaganiem, który być może okaże się lepiej dopasowany użytkowania przez żonę (właśnie użytkowania a nie tylko przewożenia samochodem).

• +1 pomógł 1
Napisano

HSM napisał dokładnie to co jest problemem tego roweru. Może lepiej elektryczną damkę na większych kołach (nawet 26 calowych) którą da się pedałować bez wspomagania 👍

Napisano
5 godzin temu, smw44199 napisał:

Dałem się dwa dni temu podobnemu wyprzedzić i już go nie goniłem

Dajcie spokój z tymi wyścigami, przyjemność z jazdy ma być a nie kto pierwszy... 🙂