djos007 Napisano wczoraj o 16:03 Napisano wczoraj o 16:03 (edytowane) Witam, szukam roweru dla siebie (mężczyzna 184cm / 84kg) na dojazdy do pracy 6km w jedną stronę po ścieżce rowerowej. Od czasu do czasu weekendowy wypad do lasu, ale jednak większość jazdy będzie po mieście. Budżet 2500 zł ale jeśli wydałbym mniej byłbym szczęśliwy Stety niestety, najbardziej podobają mi się MTB ale wiem ze nie jest to optymalny wybór na ścieżki rowerowe. Jednak nie ukrywam zależy mi żeby rower mi się wizualnie podobał, a crossy podobają mi się jednak mniej (choć wiele ich nie widziałem) Czytając inne watki i przeglądając internet natrafiłem na Focus Whistler, model 3.8 mi się bardzo podoba i jest to dobry wyznacznik jakiego roweru mniej więcej szukam. Niestety obecnie wszędzie niedostępny i nie wiem czy i kiedy wróci a także w jakie cenie (bywał za 2000 zł). Jest 3.7 dostępny ale z tego co czytam rama L przychodzi z losowymi komponentami a jednak wolałbym wiedzieć co kupuje - dodatkowo jest on czerwony co nie do końca mi się podoba. Byłem w decathlon dziś ale nic mnie tam szczególnie nie urzekło. Co byście polecili? Nie spieszy mi się - mogę kupić za miesiąc i tez będzie ok. Polecalibyście czekać na focusa, spojrzeć na cos innego czy jednak kierować się w stronę cross? Nie ukrywam jestem totalnym amatorem który od wielu lat nie ma roweru, wiec nie jestem w temacie, może bardzo dużo tracę patrząc w stronę głównie MTB? Ew. mam opcje wyremotntowania Giant Terrago Disc z roku ok 2007, zdaje sobie sprawę ze to staruszek na 26 calowych kołach wiec raczej jest to średni pomysł, gdyż od wielu lat stoi w piwnicy, ma na pewno opony do wymiany i kto wie co jeszcze. Pozdrawiam. Edytowane wczoraj o 16:07 przez djos007 Cytuj
icemachine Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Osobiście polecał bym koła ok 28". Jedzie się szybko i wygodnie. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio dobrana pod siebie rama. Podejrzewam że dla Ciebie dobra była by 22". Ale tu najlepiej wybrac się do sklepu i przymierzyć do danego egzemplarza. Do zastosowań które wymieniłeś polecął bym Ci rower cross-owy. Ale musisz być z niego zadowlony i chcieć jezdzić. Więc jeśli podba Ci się Focus Whistler to taki kup. Pamiętając o doborze odpowiedniej ramy. Ja sobiście poszukął bym używanego egzemplarza. "mam opcje wyremotntowania Giant Terrago Disc z roku ok 2007," - mozna roważyć. Ja osobiście nie lubię kół 26" ale jesli dobrze Ci sie na nim jezdziło, to czemu nie. Opony i dętki to szybka wymiana - do tego zapewne do przejrzenia linki pancerze, do sprawdzenia hamulce. Warto też zobaczyć w jakim stnie jest łancuch i czy nie jest wyciągnięty. To tak na początek. Moim zdaniem jest to opcja po kosztach. Zależnie od tego jakie elementy wybierzesz możesz zmiescić się w ok 150pln zamawijąc np. z allegro. Cytuj
NerfMe Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Moim zdaniem do zastosowań opisanych wyżej nie bawiłbym się we współczesny rower MTB. Stare MTB paradoksalnie były bardziej uniwersalne. Na miejscu autora zmieniłbym opony, łańcuch, przejrzał hamulce i jeździł starym rowerem. W cenie do 2500 zł, z nowych rowerów, raczej każdy będzie cięższy, nowszych rozwiązań w ramie i tak nie będzie miał. Podsumowując: dużo lepszego roweru niż ten co masz w tej cenie raczej nie dostaniesz. Cytuj
keltu Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Za ok 2600 jest Stevens Devils Trail jak upierasz się przy MTB - 1x12, Judy Gold, sztywna ośka z przodu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi