Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

W dotychczasowym rowerze używałem sztycy Santour NCX i spełniała swoją rolę - to jest jak jeździłem wydawało się że nie działa ale jak spróbowałem zmienić na zwykłą to od razu to odczułem. Ponieważ kupiłem nowy rower w dobrej cenie stać mnie na sztycę taką która będzie jak najlepszą. Biorę pod uwagę trzy modele - by.Schulz G2, Redshift ShockStop Endurance i CaneCreek eeSilk+ chyba że polećcie coś jeszcze.

Która z nich będzie najwygodniejsza? Różnice kilkuset gram w wadze pomijam - to elektryk więc tyle to liczy się co najwyżej w wadze opon.

Edytowane przez PiotrWie
Napisano (edytowane)

Ten film akurat wśród polecanych podaje wszystkie trzy które biorę pod uwagę, najbardziej skłaniam się do by.Schulz że względu na wersję o skoku 50mm, tylko najmniej mi się w nim podoba sposób mocowania siodła, wygląda podobnie jak w NCX, a tamto musiałem przynajmniej raz w miesiącu porządnie dokręcać bo się luzowało. 

I mam jeszcze jedno pytanie - ponieważ będzie montowana w ramie karbonowej, czym zabezpieczyć by się nie zapiekła po jakimś czasie?

Nigdy nie miałem karbonu.

Edytowane przez PiotrWie
Napisano

by.Schulz kupiłem szwagierce pod choinkę - bardzo to gładko działa - nieporównywalnie do modeli teleskopowych, ale kawał mela. Dla mnie ten by.Schulz to raczej model emerycki a redshift i szczególnie CaneCreek bardziej sportowe wrażenie robią. Sam sobie kupiłem po taniości XLC (teleskopową) i też byłem zadowolony - nie tak gładko, ale konięcia w d. zmiękcza waga ok 530g - nieźle jak na model za 100PLN. Teraz przeszedłem na zwykłą karbonową (bo opony grubsze weszły) a bardzo mnie kusi Ergon - elegancka i lekka.

• +1 pomógł 1
Napisano

Czyli w sam raz dla mnie - jak sądzisz ile może mieć lat ktoś kto jeździ rowerem od pięćdziesięciu paru lat i to nie licząc od dojeżdżania do przedszkola a od pierwszego konkretnego wyjazdu - dwutygodniowego objazdu wokół Węgier 😀

Napisano
W dniu 20.03.2026 o 19:06, Wojcio napisał:

by.Schulz kupiłem szwagierce pod choinkę - bardzo to gładko działa - nieporównywalnie do modeli teleskopowych, ale kawał mela. Dla mnie ten by.Schulz to raczej model emerycki a redshift i szczególnie CaneCreek bardziej sportowe wrażenie robią. Sam sobie kupiłem po taniości XLC (teleskopową) i też byłem zadowolony - nie tak gładko, ale konięcia w d. zmiękcza waga ok 530g - nieźle jak na model za 100PLN. Teraz przeszedłem na zwykłą karbonową (bo opony grubsze weszły) a bardzo mnie kusi Ergon - elegancka i lekka.

Hej,

jaki konkretnie model XLC?

Dzięki