Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam wszystkich mam mały problem wypadła mi śruba od wahacza

canyon spectral 9 125  na dole dam zdjęcie wiecie gdzie można taką kupić super szybko, specialnie wziolem wolne na testy nowego roweru pierwsza jazda a tu takie coś ehhh 

IMG_20260319_200431.jpg

IMG_20260319_202304.jpg

Edytowane przez Janusz123
Napisano

Ja bym zaczął od tego:

https://www.canyon.com/pl-pl/obsluga-klienta/naprawa-czesci-gwarancja/bike-service-finder.html

To nowy czy używany rower? Ze zdjęć wnioskuję że używany, więc ja bym się upewnił że tam nie ma jakiś uszkodzeń typu zerwany gwint.

Trochę to dziwne że śruba sobie sama z siebie wypadła, skoro raz że powinien na niej być klej, a dwa że powinna być dokręcona odpowiednim momentem. 

Tak swoją drogą, jeżeli to używany rower, to należałoby zacząć od porządnego serwisu żeby uniknąć takich niespodzianek.

Napisano

Rower kupiłem w grudni wczoraj pierwszy raz na nim jeździłem, ogólnie na takim rowerze z pełnym zawieszeniem super sie śmigało ale po pewnym czasy zauważyłem że coś jest nie tak i w domu zauważyłem że nie ma śruby.

Wykręciłem z drugiej strony też była strasznie słabo przykręcona wkręciłem ją tam gdzie wypadła i niby wszystko siedzi dobrze ale masakra jakaś przecież to mogło pęknąć jeszcze miałem takie wrażenie żę tylnie koło lata na boki ale niby wszystko jest dobrze carbon jest dosyć elastyczny gdyby to było aluminium pewnie by pękło coś.

Złożyłem reklamacje  do Canyona że nie było śrubki i żeby mi przysłali, ciekawe co odpiszą bo płacić 200 zł za takie coś to złodziejstwo 

Napisano
3 godziny temu, przecietny.kolarz napisał:

Trochę to dziwne że śruba sobie sama z siebie wypadła, skoro raz że powinien na niej być klej, a dwa że powinna być dokręcona odpowiednim momentem.

Bywa, że pożałują kleju przy produkcji.
W Treku miałem problem luzującej się śruby. Już nie pamiętam, czy na pierwszym przeglądzie, czy trochę później w serwisie poprawili i od tamtej pory spokój.

Sam moment dokręcenia (wcale nie taki duży) nie da rady. To jest element ruchomy i to w dwie strony, więc śruba może się luzować. Niby jest łożysko ale nadal trochę sił tam działa.

Napisano

Teraz już wiem to mój pierwszy Full. 

Btw udało mi sie załatwić za free taką śrubkę od Canyona jeszcze mieszkam w Szczecinie i zaraz po nią jadę Weekend uratowany a już miałem takiego stresa:) 

Tylko ta myśl ze to mogło pęknąć przez głupią śrubę czemu ja tego nie sprawdziłem nie wiem 

• +1 pomógł 1