Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, szukam uniwersalnego roweru "do wszystkiego", w miarę komfortowego (bez agresywnej poziomej szosowej pozycji). Wzrost 186cm, waga 95kg.

W oko wpadł mi Esker Flatbar (https://kross.pl/esker-flatbar-czarny-zielony-polysk#) lub Mariny DSXy. Ewentualnie Giant Fastroad AR1, z tym że specyfikacja podaje max 42mm oponę lub Trek FX Sport Al, ale tutaj z tego co widzę i 42mm opona i osie QR, co w cenie prawie 5k chyba średnio wypada.

Obecnie mam starego 15-letniego MTB Gianta z napędem 3x8. Najmniejszej zębatki z przodu nie używam wcale, stąd też wydaje mi się, że rozsądnie jest nie iść w MTB z racji tego, że napędy w nich to 90% 1x i z przodu 32-34T (ogólnie chcę napęd 1x). Myślę, że brakowałoby mi prędkości (płaskie mazowieckie). Chcę też mieć w miarę szeroką oponę, żeby móc zapuszczać się na szutry i w lekki las. Płaska kierownica, bo miałem kiedyś okazję przejechać się rowerem z barankiem i to nie moja bajka. Wolę szerszą kierownicę. Jednorazowe max dystanse 50-100km. W tym budżecie myślę, że fajnie mieć już sztywne osie.

Czy coś z tych wymienionych godne jest wydania pieniędzy? A może coś innego, na co sam nie trafiłem szukając w googlach?

Napisano

Jak już się wiele razy chwaliłem mamy z żoną DSXy - modele 1 i 2. Wchodzi opona 2.1 (mamy opony 50c ale miałem też 2.1). Warto wziąć model wyższy z uwagi na koła tubeless ready i lepszy napęd 12s, suport. Albo tańszy z Cues, bo niższa cena i koszty eksploatacji. Co komu pasuje. W niedzielę byliśmy na 60km wycieczce po Mazowszu, więc nadają się (to już nie wiem która taka wycieczka, na razie dzienny max to 120km) . Warto przymierzyć, ale to przyjemny, dość lekki, uniwersalny rower. Korba 42t, sztywne osie. 

• +1 pomógł 1
Napisano

A jak z rozmiarem tych DSXów? Przy Krossie raczej nie mam co się zastanawiać między L a XL, bo ewidentnie wychodzi mi XL przy 186cm wzrostu. Przy DSX wypadam między L a XL. Próbuję wywnioskować cokolwiek z różnic geometrii ramy między Eskerem a DSXem, ale te różnice w cyferkach w sumie nic mi nie mówią, bo się na tym kompletnie nie znam. Patrzę to obecnie ciężko też gdzieś w Warszawie o te rowery stacjonarnie, żeby się do nich przymierzyć.

Napisano (edytowane)

Ja kupowałem w bike-project.pl - to właśnie w Warszawie i mają sklep stacjonarny. Przy 187cm wybrałem L, ale ja jestem taki dość długonogi i zwykle mam w rowerach mocno wysuniętą sztycę a do kierownicy jest akurat. Warto przymierzyć, bo wg Marina powinno być XL dla mnie. Widzę, że obecna generacja DSX 1 ma już suport na zewnętrzych łożyskach, ale 10 biegów a ja mam 11. 

Edytowane przez Wojcio
  • Mod Team
Napisano

Ja bym MTB całkiem nie skreślał, chyba że będą głównie DDR'y, a teren tylko najłatwiejszy, czyli parkowy ;) 

Za 5 k trafiają się już przyzwoite karbony - np. Ghost Lector Universal, czy Superior XP 929 (ten drugi co prawda 5.5 k, i brak rozmiaru L). Odpada problem z szerokością opon, a można przecież założyć węższe :sorcerer: W Supie można założyć zębatkę 36 (nie pamiętam, czy to max), nie jestem pewien jak w przypadku Ghost'a - myślę, że 34 bez problemu. Minusem dla niektórych, może być brak opcji montażu przerzutki przedniej, w sporej części współczesnych ram (w sporcie ten problem nie istnieje).

Co do braku prędkości, to są dwa aspekty/podejścia do tematu (piszę ogólnie, bo nie wiem jak szybko jeździsz)

1. jeżdżąc z sensowną kadencją, bez problemu można mieć te 25 -30 km/h na kilku km - czy to w lesie, czy w drodze do niego wzdłuż obwodnicy, głównie na powiedzmy 9 i 10 zębatce kasety (napęd 12 rzędowy, blaty korby 32, 34, 36) - jakby co, to zębatki nie są drogie (u siebie jeszcze nie wymieniałem, a kaseta w rowerze z blatem 32 ma > 10 tysięcy km przebiegu)

2. ortodoksi podniecają się właśnie szybszym zużyciem mniejszych zębatek względem większych, i częściowo stąd się bierze to przekonanie, że napęd MTB to tylko w teren - do tego był projektowany, ale nie znaczy to, że nie można się z nim w miarę sprawnie przemieszczać (bywa, że niedzielne grawele i szosy zostają)

Problem mogą mieć osoby kręcące siłowo z niską kadencją (niech będzie 60 -70 obrotów) - przecież z tyłu jest wrzucony najszybszy bieg, a rower nie jedzie (jak kręcisz, tak jedziesz :icon_wink:)...

Napisano (edytowane)

Do karbonów dorzuciłbym jeszcze tego Lapierre.

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-lapierre-prorace-cf-5-9-shimano-pd50007/?v_Id=267599

XL https://www.greenbike.pl/rower-gorski-lapierre-prorace-cf-59-w-100-gotowy-do-jazdy-p-10729.html

Choć jeśli iść w kierunku MTB to ja osobiście poszedłbym w tego Radona i wrzucił większy blat. https://www.bike-discount.de/de/radon-jealous-al-8.0-3

Edytowane przez keltu
Napisano

No Panowie kusicie tymi karbonowymi MTB, oczami to już je kupiłem, ale jak tak się zastanawiam to dochodzę do wniosku czy dla mnie, niedzielnego rowerzysty warto wybierać karbonowy MTB do jazdy po mieście i w lekkim terenie. Raczej bym nie wykorzystał potencjału takiego roweru jeżdżąc wokół Warszawy.

16 godzin temu, KrissDeValnor napisał:

Co do braku prędkości, to są dwa aspekty/podejścia do tematu (piszę ogólnie, bo nie wiem jak szybko jeździsz)

Kadencji nie mierzę, na pewno moja technika kręcenia pozostawia dużo do życzenia. Ogólnie w tym moim Giancie z 3x8 to najbardziej używalny dla mnie zakres to 3x5-8, a 2 z przodu do podjazdów na mosty itp, stąd zacząłem patrzeć na rowery co mają te 40-42T z przodu. Cieńsza opona 45-50mm też w teorii powinna stawiać mniejsze opory.