Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam. Rower dla żony, aby mogła pojeździć raz na jakiś czas ze mną.

Wzrost 167cm obecnie ma MTB na ramie GT na podzespołach z mojego starszego roweru. Nie sadze że zrobi więcej jak 2k w sezonie.

Tak naprawdę to wybór już mam na 99% jak w tytule tematu. Problem w tym ze według tabeli potrzeba jej S (chociaż GT to typowa M-ka i jakoś sobie na niej radzi)

Jedynym oficjalnym dystrybutorem s Radona jest bike-discount ale zarówno AL8.0 jak i AL9.0 nie jest dostępny w tym rozmiarze. Pytanie do posiadaczy aby nie kupować kota w worku czy ten rozmiar ma jakakolwiek szanse podejść na taki wzrost.

Max szerokość opon to 2.25, ktoś sprawdzał czy podjedzie cos szerszego? Mam Wolfpacki w 2.4 w dobrym stanie, mogę zrobić przekładkę, zapewne przód bez problemu, ale nie wiem jak będzie z prześwitem z tylu.

Jak nie to, to może cos innego w stosunku jakość cena (najlepiej max 12 kg)

Wiem że trochę się spóźniłem z kupnem...

Edytowane przez adamsanders
błedy
Napisano (edytowane)

Może https://www.fahrrad.de/products/kona-kahuna-dl-blue 

S'ka jest zdaje się ostatnia sztuka, ale kalkulator sugeruje M dla kobiety 167 cm. Niestety nie ma bezpośredniej wysyłki do polski i trzeba się bawić w pośrednika https://bodycar1.com/p/43/85549/wysylka-roweru-niemcy-polska--wysylka-rowerow.html

Z kodem BIKE10 i z wysyłem wychodzi ok 4600 zł.

Edytowane przez keltu
Napisano (edytowane)

Radon jest polecany bo ma stale dobrą cenę, dobry osprzęt w stosunku do tejże i dość niską masę. Inne marki potrzebują solidnej promocji aby zbliżyć się do tego poziomu.Najczęściej polecany chyba był Jealous 6.0 - jeden z najtańszych rowerów na sztywnych osiach.

W Ghoście trochę drażni Racon Silver ale masa deklarowana poniżej 12kg..

EDIT: Patrząc na geometrie to faktycznie Radon ma małę ramy i Jealous 18/M jest niewiele wyższy ale za to krótszy niź linkowany Lector w S). 

https://bikeinsights.com/compare?geometries=65423ad0a71d72001ae1068c,6984b65c253c8b001bd156c0,

image.thumb.png.7cd8c4ca2f8109da821f15745d1ac000.png

Edytowane przez wr81
Napisano

Musiałbym mieć geo od GT żony w M-ce ale rower ma pewnie już pod 10 lat więc raczej ciężko bedzie. Raczej nie znajdę tutaj nikogo kto ma Radona w S albo chociaż ktoś kto ma M i nie więcej jak 170cm.

Napisano
W dniu 16.03.2026 o 19:26, KrissDeValnor napisał:

W CR jest Ghost Lector Universal - ostatnia S-ka... GT był długi, to powinna się odnaleźć.

A nie lepiej Advanced? Kosztuje 6k i są raty 0. Nie lepiej dołożyć? 

Napisano

Napęd SRAM zamiast Shimano, Hamulce Cura zamiast Shimano, SID 110mm z goleniami 35mm i tłumikiem Rush zamiast Recona Silver. Koła te same. Trzebaby sprwdzić masęcałego , nie wydaje mi się żeby była znacząco niższa. Napęd i hamulce to sprawa bardziej preferencji, co do widelca do Recon Silver należy do kategorii nie polecanych.

Co do tego SIDa to niestety nie jest on za lekki, piszą chyba 1650g a mój (mam taki sam w Meridze Big Nine) ważył nawet trochę więcej... na pewno z goleniami 35mm wygląda solidnie, ale ja jestem kolckiem 90kg a tutaj użytkowniczka chyba z innej kategorii..

Napisano

Radon rzeczywiście jak ktoś pisał podrożał i teraz al8.0 wychodzi z wysyłka ponad 1k euro więc chyba odpuszczę. Co do ghosta - osobiście mnie się podoba. Z minusów na pewno kaseta i manetka NX, i ta druga od razu do zmiany. Szerokość wew. obręczy tylko 25mm więc może i 2.4 gumy podejdą ale przy tej feldze to absolutnie wartość graniczna. Czy coś do takiej kwoty w Polsce znajdę lepszego/ porównywalnego? Nie ukrywam że system raty 0 mocno by pomogły.

Jak nie to chyba ten Ghost... 

Napisano

@Nurbon

1-Propozycja jest b.ciekawa. Porównuję z moim Krossem Earth 3.0 jeszcze na SHIMANO i wiele się tutaj Osprzętu pokrywa. A cena 2 razy mniejsza. Fakt że mam karbon i fulla, ale mimo wszystko bardzo dobra propozycja. I fajna geometria.

Napisano

Dlatego ją zaproponowałem ale:

1. Jeśli autor będzie zainteresowany to niech skontaktuje się ze sklepem ponieważ co strona to ten rower ma inną konfigurację więc warto potwierdzić czy ich tabelka jest ok 

2. Ghost jest super ale jest strasznie długi więc i pewnie się na nim leży więc pytanie co to znaczy okazjonalna jazda

3. Grand canyon al6 co chwilę jest uzupełniany stan a on z rabatem wychodzi za 4650 ze wszystkim a to też jest spoko rower https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-gorskie/rowery-trailowe/grand-canyon/grand-canyon/grand-canyon-al-6/4159.html?dwvar_4159_pv_rahmenfarbe=M196_P10

Napisano (edytowane)

Panowie a więc tak:

Dziękuję za duży odzew. Musze dodać czego nie zrobiłem na początku (a chyba jest to kluczowe), że ja jestem głosem rozsądku i staram się wyciągnąc max za daną kwotę. Rower to prezent dla żony na urodziny, więc do końca nie będzie wiedziała. na pewno aspekt wizualny odegra dużą role (jak nie kluczową) i głównie o to sie rozchodzi. Kona i Sensa odrzucona z automatu ze względu własnie wizualnego bo wiem mniej więcej co się jej spodoba ;)

Chisel to akurat oferta niepoważna...Wszystko co ma w sobie SX to zło.

Biorąc powyższe Ghost jest takim złotym srodkiem (chociaż kasete NX cieżko będzie przełknąć). Osprzęt jest spoko za tą cene i wizualnie prezentuje sie zdecydowanie najlepiej z podanych rowerów. Wiem że pewnie da sie znaleźć cos lepszego jednak na "teraz" nie widzę nic co przykuło by moją uwagę.

Co do pozycji w Ghost, nie ukrywam że chciałbym trochę wymusić na żonie bardziej agresywną pozycje i jazdę tym bardziej że jest mocna wysportowana.

Edytowane przez adamsanders
  • Mod Team
Napisano

Polygon ma 10 lat gwarancji na ramę, i to tyle z plusów. "Plusowa" jest też jego masa - obstawiam 14.5 kg (wyszło im 15 z pedałami)... Jak się nie jeździ często i długo w dół, to szkoda zachodu na jazdę klocem ;) Speca przemilczałem.