Strek Napisano 15 Marca Napisano 15 Marca (edytowane) Po przejechaniu 7800km (po chyba 3 wymianie łańcucha) okazało się że kaseta i przedni blat nie przyjmuje już nowości. Wszystko poszło sprawnie , korba nie wymagała calkowitego demontażu a jedynie odkręcenia blatu od pająka, ale oglądając zużyte części , rzuciło mi się w oczy że zęby zarówno kasety jak i blatu nie wyglądały jak książkowe "zęby rekina", mimo tego o współpracy z nowym łańcuchem można było pomarzyć. Gdyby ktoś kiedyś wymieniał te rzeczy w podobnej konfiguracji, to stalowy blat przedni (rower Raymon Fullray, Yamaha Pw-st) ma 38 zębów i BCD104, oryginalną kasete 9 blatów 36-11, z braku pod ręką takiej samej zastąpiłem układem 36-12 i nie wymagało to żadnej regulacji tylnej przerzutki po podmianie. Blat na podmianę (FSA), trochę innej budowy jak ten oryginalny, zużyty (no name) od Yamahy, był dedykowany z pająkiem do silnika Bosch, ale BCD się zgadzało i po wykreceniu z pająka do Boscha nadał sie do Yamahy, zauważyłem że w przypadku omawianych przednich blatów, w opisach jest informacja że nadają sie do łańcucha przerzutki od 9-12 blatów więc są dość uniwersalne. Ciekaw jestem jak długo wytrzymuje napęd w waszych elektrykach? Edytowane 15 Marca przez Strek Cytuj
PiotrWie Napisano 15 Marca Napisano 15 Marca Ja przy tym samym silniku mam trzeci komplet kaseta + łańcuch pierwsza zmiana po 8,5 tyś kolejna po 19 tyś. Tarczę mam fabryczną, obecny przebieg 25 tyś. Ale ja jeżdżę na trekkingu, nie używam najwyższych stopni wspomagania ( nie potrzebuję, nie podjeżdżam pod ściany) po 0laskim najczęściej wyłączam wspomaganie chyba że wieje w pysk, najczęściej używam Eco, pod większą górkę Eco+, sporadycznie Normal. Moja żona ma napęd 10 rzędów Deore LG, obecnie ma 10 tyś na fabrycznym. Jaki masz napęd i jakich komponentów używasz - bo albo jeździsz stałe na najwyższym poziomie wspomagania albo kupujesz za kiepskie łańcuchy. Cytuj
Strek Napisano 15 Marca Autor Napisano 15 Marca @PiotrWie jeżdżę po umiarkowanym terenie, pagórki powiedzmy do 100m od czasu do czasu się zdarzają, łańcuchy to głównie kmc przeznaczone do ebike więc zakładam że wzmocnione, zresztą wymiana jaką opisałem raz na 8tys km jest dla mnie do przyjęcia. Napęd regularnie czyszczę. Po prostu muszę częściej zwracać uwagę na wyciągnięcie łańcucha i pilnować by nie jeździć na rozciągniętym. Zastanawiam się nad inną rzeczą, w fullu zawieszenie też powinno być regularnie serwisowane, sęk w tym że takie serwisy amortyzatora i dampera nie są tanie a ja się w to nie chcę bawić. Czy nie bardziej opłaca się zajeździć taką średniej półki amortyzację w powiedzmy 4lata i wymienić ja na nową niż regularnie serwisować? Cytuj
PiotrWie Napisano 15 Marca Napisano 15 Marca A te trzy łańcuchy czemu wymieniałeś? Przeskakiwały? Czy tylko z pomiaru? Ja jeżdżę aż zacznie przeskakiwać - w końcu przy zestawie KMC 9 E+ i np MT 400 to łańcuch jest 2x droższy. Nie ma sensu zmiana łańcucha by oszczędzać kasetę. A co do zawieszenia to nie wiem - nigdy nie miałem fulla, po raz pierwszy teraz kupiłem rower z powietrznym widelcem i miałem podobny dylemat, dowiedziałem się że niektórzy jeżdżą po 20 tyś bez serwisu i widelec działa tylko trochę gorzej, przeczytaj temat w dziale o zawieszeniu - jest świeży więc łatwo znajdziesz - w tytule jest " ile wytrzyma baz serwisu" Cytuj
Strek Napisano 15 Marca Autor Napisano 15 Marca @PiotrWie łańcuchy były wyciągnięte do górnej granicy i nie chciałem ryzykować że któryś z nich pęknie mi w najmniej oczekiwanym momencie. Podejrzewam że ten ostatni dał się we znaki napędowi najbardziej bo właśnie najdłużej na nim jeździłem, po wcześniejszych rozciągnięciach w grę wchodziła wymiana tylko samego łańcucha, po tym ostatnim padła całość, ale jak już pisałem jest to dla mnie do przyjęcia po 8tys km. Rower w maju ma zaplanowany przegląd i mam nadzieję że wymienią na nim uszelnienia w silniku ...amortyzacja też na 100% musiała by przejść w tym roku gruntowny serwis. Istotą mojego wątku było to że czasem wygląd zewnętrzny elementów napędu może zwieść co do jego stanu... Cytuj
PiotrWie Napisano 16 Marca Napisano 16 Marca (edytowane) Łańcuch z napędu 9 rzędowego pęka zdecydowanie później niż zaczyna przeskakiwać na najczęściej używanych przełożeniach. Jeżdżę na różnych rowerach mniej więcej od 50 lat i pękł mi jeden łańcuch - ale to było jeszcze w czasach napędów 3x7 gdy napędy bez przeskakiwania wytrzymywały kilka razy dłużej niż dziś. Jakie miałeś objawy zużycie tarczy - czy po próbie wymiany kasety i łańcucha dalej napęd przeskakiwał? Myślę że jakbyś jeździł te 7 tyś na jednym łańcuchu to by był ten sam efekt - ja też się przejąłem na początku i mierzyłem wyciągnięcie łańcucha ale jak mi wyszło że do wymiany po 800km to sobie dałem spokój i jeździłem aż zacznie przeskakiwać i wtedy wymiana łańcucha+ kasety. Blat kupujesz dowolny byle był Narrow Wide i zgadzało się BCD, łańcuchy 9 - 11 rzędów mają takie same wymiary wewnętrzne więc blaty są te same, nie ma jakichś specjalnych blatów do elektryków. A z silnikiem nie wiem jak dzisiaj ale jak ja kupiłem swojego elektryka ( 2018r ) to prawie nie było warsztatów które chciały coś robić przy silnikach, w jednym powiedzieli że tak, co 5 tyś przegląd za 1500 zł ( tyle robię w 1,5 roku) więc uznałem że jeżdżę bez przeglądu a jak się rozpadnie to zamiast 2 przeglądów kupię nowy silnik, zrobiłem 25 tyś i nadal silnik działa dobrze. A w sklepie który pierwszy sprzedawał elektryki we Wrocławiu wręcz powiedzieli że nie da się tak uszczelnić silnika jak fabrycznie więc należy jeździć póki nic się nie dzieje. Ile dziś sobie liczą za serwis silnika? Edytowane 16 Marca przez PiotrWie Cytuj
Strek Napisano 16 Marca Autor Napisano 16 Marca @PiotrWie zapytałeś ile kosztuje serwis silnika, podejrzewam że tu w Niemczech od 100euro w górę, za przegląd ebika w ub. roku placiłem 120 euro wymienili mi klocki hamulcowe, centrowali koła ale czy serwisowali uszczelnienie silnika tego nie wiem, raczej nie. Cytuj
Turysta05 Napisano 16 Marca Napisano 16 Marca W dniu 15.03.2026 o 19:40, Strek napisał: ...ale oglądając zużyte części , rzuciło mi się w oczy że zęby zarówno kasety jak i blatu nie wyglądały jak książkowe "zęby rekina", mimo tego o współpracy z nowym łańcuchem można było pomarzyć... Wymieniałeś mało rozciągnięte łańcuchy, które ciągle pracowały jeszcze głęboko we wrębach, a nie po wierzchołkach zębów, no i zdecydowanie za mało smarujesz😄😂. @Strek twój problem to bardzo nierówne zużycie kasety: tylko dwie zębatki zużyte, pozostałe niewiele, a jak te najmniejsze? Gdy napęd zużywa się w miarę równomiernie, to można rotować łańcuchami. Ja zamierzam tak robić, ale tak eksperymentalnie, bo przy takich niewielkich kosztach (9s +Aliex😄👌) to gdy tylko będzie grymasił, to wszystko nowe. Obecnie ponad 6kkm i od niedawna nowy łańcuch. Cytuj
Strek Napisano 16 Marca Autor Napisano 16 Marca @Turysta05 Wymieniłem to co trzeba , pojeżdżę i przyjrzę się tym razem jak będzie się to wszystko zużywało, prawie 8 tyś km dla wymiany kasety uważam że jest do przyjęcia , służyła 4 sezony i idzie do kosza. Napęd czyszczę regularnie co powiedzmy 100km ...zaopatrzę się tylko na przyszłość w stalowe zapasowe blaty do korby bo zauważyłem że w większości dostępne są te z alu a w elektryku wolę coś solidniejszego... 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi