Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Dziś przebiłem oponę zalaną mlekiem tak jak na zdjęciu, czyli, gwóźdź wszedł od strony bieżnika i wyszedł bokiem opony.

Wszytko z gwoździem się ładnie uszczelniło i mogłem kontynuować jazdę.

Gdy wróciłem do domu to usunąłem gwóźdź, w te dwie dziury włożyłem knota naprawczego do opon, dolałem 60 ml mleka.

Jak dotąd wszystko jest szczelne, powietrze nie ucieka.

Natomiast, mam wątpliwości co do tej dziury z boku opony, bo jeżdżę na ciśnieniu około 1.4 bara z tyłu, a opona pracuje i ugina się na przeszkodach.

I nie wiem czy ten knot wystarczy, czy może lepiej było by rozebrać oponę, nakleić łatkę od wewnątrz.

2.jpg

Napisano

@Rafał87 dopiero jak wjechałem na asfalt to poczułem, że coś jest z kołem nie tak bo było słychać obijanie

wcześniej jeździłem po lesie przez 1h i nie wiem w którym miejscu to mogło się stać

48 minut temu, RabbitHood napisał:

Zawsze warto coś nakleić. Makaron powinien wystarczyć - ale jest ryzyko, że podczas pracy opony się "wykruszy".

tak zrobię, ale jutro jadę na tych knotach, zobaczymy jak się sprawdzą

Napisano

Miałem raz dużą lochę w oponie i zdecydowałem się przykleić klasyczną łatkę jak do dętek. Papierek, odtłuszczenie, butapren, 5 minut i docisk. Trzymało to przez tysiące km, przy wymianie opon wyglądało jakby dopiero co było klejone.

• +1 pomógł 1
Napisano

Są do tego specjalne łatki. Nie zaleca się dętek, bo te pracują trochę inaczej niż opona. Nie powinno się nic stać, ale zgodnie ze sztuką lepiej jednak nakleić dedykowaną łatkę.

Możesz kupić coś na wypasie (nie wiem, nie używałem, więc nie mam opinii):

https://allegro.pl/produkt/zestaw-naprawczy-opon-tubeless-lezyne-pro-plugs-aa584173-81d2-4347-8a99-44d8b557b530?offerId=14144876618

Można też taniej i wcale nie gorzej:

https://allegro.pl/oferta/latka-do-opon-up-3-tip-top-germany-10szt-15266794127

Co wcale nie znaczy że cervantez konfabuluje - z pewnością na tak naprawionej oponie przejechał kawał drogi, ja sam na początku zimy musiałem wbijać knota i całą zimę tak jeździłem (a jeżdżę dużo - do pracy).

Ale jak chcesz mieć spokój duszy to polecam tip topy.

• +1 pomógł 1
Napisano

dziś przejechałem trasę na tych knotach i wszystko elegancko trzyma, także na razie wstrzymam się z naprawą

jak coś się rozszczelni to kolejnego knota włożę i potem to naprawie