Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam roweru głównie do jazdy po mieście, czasami park/dojazdowo asfalt. Jestem zupełnie zielona w temacie. Nie znam się na rodzajach napędu, hamulców itp więc sama nie wiem na co zwracać uwagę. Chce by rower był dość dobry jakościowo i wygodny w jeździe. Zastanawiałam się nad modelami jak 

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-trekkingowy-kross-sentio-3-0-pd42474/?v_Id=246590

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-crossowy-damski-liv-rove-4-dd-pd51791/?v_Id=230017

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-crossowy-damski-kross-evado-2-0-pd36459/?v_Id=293106

Ważne by istniała opcja ewentualnego dodatkowego montażu błotnika i bagażnika lub koszyka (często oprócz plecaka mam jakiś dodatkowy worek więc chciałabym go gdzieś umieścić)

Cena maksymalnie 3000 zł. W grę wchodzą modele używane

Napisano
1 godzinę temu, Pablo59 napisał:

A w tym cube to się wstydzą podać stopniowanie kasety ?

Bez trudu można znaleźć w necie. Owszem, są dziury, ale z mojego doświadczenia w jeździe z koleżankami wynika że biegi zmieniają tylko w ostateczności więc nie jest to wada ale raczej zaleta. Zmiany są konkretne. 

Napisano (edytowane)
19 godzin temu, chrismel napisał:

Przede wszystkim żadnych przerzutek z przodu. I tak nikt tego nie używa a trzeba myć (co nie jest łatwe) i serwisować.

Wydłubać patykiem błoto, ewentualnie szczotką na sucho, wymienić raz na jakiś czas linkę za 3 zł (bo do przedniej lepszej nie trzeba) i zakroplić oleju na sworznie. Ja w każdym rowerze mam przednią przerzutkę, używaną regularnie i żadnej więcej obsługi nie wymagają. Raz wyregulowane praktycznie działają do następnej korby lub suportu. Demonizowanie przednich przerzutek jest wręcz śmieszne, a jeśli ktoś nie ogarnia ich użycia to znaczy, że nie dostał wystarczająco zrozumiałego instruktażu. 

Edytowane przez marvelo
Napisano

Realia są takie że zdecydowana większość ustawia środkowy blat przy wyjeździe ze sklepu i na nim zostaje do końca żywota - roweru lub rowerzysty. Wyjątkiem są osoby które wiedzą że tego potrzebują i przy zakupie zwracają uwagę na odpowiednie stopniowanie korby oraz kasety. Np. kolarze szosowi. Jak nie wierzysz to stań przy jakimś podjeździe gdzie typowy rowerzysta zsiada z roweru i zaczyna go pchać bo mu się przełożenia z tyłu skończyły i nawet do głowy mu nie przyjdzie żeby ruszyć to "draństwo" z przodu.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
15 godzin temu, Artu1313 napisał:

Ja dla żonki czaję się za takim.Tylko cena musiała by zejść poniżej 4 tys.Dla kobiety idealny.Nie ubrudzi się i nie musi nic serwisować za często.Hamulce i napęd praktycznie raz do roku przed sezonem do obejrzenia.

https://www.rowerystylowe.pl/p-8100/rower-miejski-cortina-blau-na-pasku-zebatym/w-14419/unisex-czarny-mat

W specyfikacji 18,5 kg, jeśli Twoja żona chodzi na siłownię tak często jak moja i ma większe rozmiary niż autorka wątku, to tak - zgadzam się z argumentami - fajny. Ale przy 50kg kolarki to warto coś lżejszego poszukać. Jak koledzy - sztywny widelec, jedna przerzutka (najlepiej w piaście) i jak jazda rekreacyjna a nie do pracy w każdych warunkach, to może nie mieć dodatków (oświetlenie, błotniki).
To jest super rower na te parametry. https://www.woombikes.pl/products/explore6 

Znajdzie sie i poniżej 3k. 9,5 kg i geometria idealna na wzrost. 
EDIT - jest jedna wątpliwość - korba 28T - rower będzie dość wolny. 

Edytowane przez Wojcio
Napisano

Są rowery dla dorosłych, a nie dzieci 🙂, w małych rozmiarach o równie małej wadze. Taki Liv Thrive 1 waży pewnie z 10,5 kg, czyli minimalnie więcej od wooma (to głównie kwestia kół 700C vs. 26"), a ma normalny, a nie dziecięcy osprzęt (zębatka, długość korb itp.), nie ma dziwnych rozwiązań (jak sterówka, stery, mostek 1" w tym woomie)  i  w rozmiarze XS jest krótszy (krótsza efektywna górna rura), ma podobny przekrok (różnica tylko 3 cm, wynikająca z różnicy kół).Niestety jest zdecydowanie droższy....

Ten zaproponowany Cube wydaje się być bardzo dobry, choć w rozmiarze 46 jest minimalnie większy od Liva XS. Zresztą inni producenci fitensów (nawet dla kobiet) też zazwyczaj uważają, że rozmiar powinien się zaczynać dopiero pow. wzrostu 150-parę cm, a to może być odrobinę za dużo dla pytającej. Mam na myśli takie rowery mieszczące się w budżecie jak np. Trek FX (pal licho gorsze wyposażenie, skoro rozmiar za duzy). Niestety jak się jest w ekstremum wymiarowym, to trzeba bardzo uważać na tabelki rozmiarów podawane przez producentów. Zwłaszcza jak w tych tabelkach jest się przy dolnej granicy rozmiaru.