Skocz do zawartości
  • 0

Czy policjant ma prawo żądać podania danych podczas "rutynowej kontroli" ?

Pytanie

Napisano

Cześć. Chciałbym poddać dyskusji powyższy temat, ponieważ nigdzie nie znalazłem odpowiedzi. Parę dni temu, na ruchliwej drodze wojewódzkiej, bylem poddany takiej kontroli. Dmuchałem w alkomat, etc. Policjant poprosił mnie o podanie peselu w celu ustalenia mojej tożsamości, podczas "pełnienia czynności służbowych". Podałem dane, ale zgodnie z popularyzowaną aktualnie narracją, z pełnym przekonaniem poinformowałem go, ze nie muszę tego robić, jeżeli nic nie złamałem żadnego przepisu. Po dłuższym zastanowieniu, mam teraz wątpliwości co do słuszności mojego założenia. Policjant żąda danych kierowcy, w celu ustalenia czy ma uprawnienia i nie ma np. sądowego zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych. Rower nie jest co prawda pojazdem mechanicznym i w rozumieniu przepisów nie trzeba po ukończeniu 18-tego roku życia posiadać na pedałowanie uprawnień, ale sąd może wydać również bezwzględny zakaz prowadzenia roweru, choćby za jazdę po spożyciu (ciekawe co w takim wypadku z jeżdżeniem np. po lesie). Jakie jest Wasze zdanie ?

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano (edytowane)

Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r.,Prawo o ruchu drogowym
Art. 129. 2.
Policjant, w związku z wykonywaniem czynności określonych w ust. 1 , jest uprawniony do: 1) legitymowania uczestnika ruchu i wydawania mu wiążących poleceń co do sposobu korzystania z drogi lub używania pojazdu. 

Edytowane przez Wojcio
  • 0
Napisano
48 minut temu, Maciorra napisał:

Na ile rozumiem art 14 i 15 ustawy o Policji, policjant jak najbardziej ma prawo ustalić Twoją tożsamość na podstawie dokumentu lub Twojego oświadczenia:

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/policja-16793593?unitId=art(15)

Bezzasadnie podobno nie ma. Muszą być przesłanki wymienione w art. 14. Cytat kolegi wyżej jest ciekawy. W 2022 chodnik stał sie drogą dla pieszych, choć już wcześniej piesi mogli być "uczestnikami ruchu". Teraz już chyba obligatoryjnie są, nawet w strefie zamieszkania. W tej sytuacji wychodząc w kapciach, przed blok, do śmietnika możesz być zatrzymany do kontroli trzeźwości i wylegitymowany. Co w takim razie z wyrokami sądow, którymi się zasłania np. Audytobywatelski ?

• 0
Napisano

Temat legitymowania ciężki i nagminnie nadużywany przez policję. 

Pytanie: czy masz czas i cierpliwość dochodzić się z nimi na komendzie? 

Audyt ma to wszystko obcykane w jednym palcu, sam się broni, zarabia na tym. 

Gość
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Odpowiedz na pytanie...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...