Skocz do zawartości

[rozmiar ramy] Giant Defy 1 vs Canyon Endurace CF SLX 7 Di2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć! Stoję przed wyborem pierwszej szosy (wcześniej Gravel). Mam wybrane 2 rowery w podobnym przedziale cenowym. Potrzebuję konsultacji/pomocy odnośnie rozmiaru ramy.

Do tej pory jeździłem na rowerze Romet Boreas 2 2023 rozm. 56. Przesiadłem się z tego samego modelu, z rozmiaru 58. Mimo tego, że w sklepie wydawało się ok po dłuższym czasie użytkowania był dla mnie za duży, byłem zbyt wyciągnięty. Zmiana rozmiaru na 56 była strzałem w 10 jeżeli chodzi o komfort użytkowania. Jedyny minus (?) tej zmiany to efekt "toe overlap".

Postanowiłem przejść na szosę. Po małym researchu najkorzystniejsza dla mnie opcja to szosa endurace. Nie zamierzam się ścigać, trenować mega profesjonalnie itp. natomiast mam w planach trasy po ~100km i więcej. Fajnie by było pokonywać je w komforcie. Wstępnie wybrałem 2 modele rowerów:

Canyon Endurace CF SLX 7 Di2

Giant Defy Advanced 1

Moje "wymiary" to wzrost ~185cm, przekrok ~86,5cm. Według tabeli Giant wpisuję się rozmiar "M/L" oraz "L". W przypadku Canyona ich kalkulator sugeruje rozmiar "L",

image.thumb.png.3aa78ce3658d61da0c940e7890e8ac27.png

No i teraz jestem w kropce. Mając na uwadze to, że zmieniałem rozmiar Boreasa na mniejszy oraz regułę  "bierz mniejszy jak jesteś pomiędzy" to boję się iść w rozmiary L i zastanawiam się odpowiednio nad "M/L" w Giant oraz "M" w Canyon. Niezależnie od wyboru na pewno będę chciał iść Z ZAKUPIONYM rowerem do fittera.

Na plus dla Gianta (w przypadku potrzeby dostosowania) to brak zintegrowanego kokpitu więc w razie czego mogę dać od razu krótszy/dłuższy mostek, ale wizualnie bardziej odpowiada mi Canyon. 

Co byście mi poradzili? Gdyby chodziło o rower w kwocie 2-3k to pewnie bym już wybrał natomiast w budżecie 15k wolałbym dokonać zakupu raz i nie wymieniać go później. Co byście zrobili na moim miejscu? Gemini prawi tak

Cytat

Oto krótkie i ostateczne podsumowanie rozmiarów dla Twojego wzrostu (185 cm), przekroku (86,5 cm) oraz celu, jakim jest maksymalny komfort i brak bólu szyi/barków na dystansach 100 km+:

• Canyon Endurace CF SLX 7 Di2 👉 Wybierz rozmiar L

• Dlaczego: Geometria jest identyczna jak w modelu CF. Rozmiar L zapewni Ci wygodną, zrelaksowaną pozycję na długie godziny w siodle.

• Giant Defy Advanced 1 (2026) 👉 Wybierz rozmiar L

• Dlaczego: Choć jesteś na granicy ML i L, to właśnie rozmiar L (Stack 596 mm) wyraźnie podniesie kierownicę względem Rometa, dając Ci tak pożądaną, wyprostowaną pozycję na długie trasy. (Wybór ML zachowałby wysokość frontu z Rometa, co nie rozwiązałoby problemu z szyją).

Wszystkie rowery w rozmiarze L diametralnie poprawią Twoją wygodę względem bardzo wyciągniętego Rometa.

Napisano

Tak, myślałem o sizingu przed, ale najbliższy sensowny adres w tym zakresie mam w odległości prawie 5h drogi ode mnie więc na początek wolałbym zasięgnąć porady, że tak powiem "na sucho"

Napisano (edytowane)

W przypadku Canyona jesteś między rozmiarami -wtedy lepiej poszukać innego roweru. Tym bardziej, że posiada on zintegrowaną kierownicę: ewentualny koszt wymiany "mostka" na dłuższy lub krótszy to 900 zł. 

Przy obecnych obniżkach w tym budżecie wybór jest olbrzymi i spokojnie można znaleźć rower z Ultegrą di2.

Edytowane przez Chociemir