ornitolog Napisano Niedziela o 22:03 Napisano Niedziela o 22:03 Moja waga to 65-70 kg (165 cm), kupiłem solidne obręcze DT Swiss 535 26" 36H v-brake i zamierzam wozić sakwy. Rower nie będzie lekki. Dlatego mogę mieć maksymalne obciążenie ok. 100 kg. Rozważam szprychy Sapim Strong lub - jak mi polecono jako lepszy wybór - Sapim Force Triple Butted J-Bend Silver Spokes - Bristol Spoke Co. (bardziej elastyczne, lepiej redukujące naprężenia niż Sapim Strong, choć delikatniejsze). Piasty to Novatec pod v-brake. Jakie nyple polecacie? Długość (dlatego podałem markę i model obręczy) i materiał? Ponoć mosiężne są najlepszym wyborem. Widzę takie 2 propozycje: Sapim Polyax (najbardziej uniwersalne?), DT Swiss Squorx (?). Co wybrać, może inne? Liczy się u mnie wytrzymałość i trwałość (=niezawodność) w trudnym terenie. Za pomoc z góry dziękuję Cytuj
StrayRider Napisano wczoraj o 02:37 Napisano wczoraj o 02:37 Waga 100kg (jeśli to rowerzysta + 35/40kg bagaż, dobrze rozłożony ) to nie jest przesadnie dużo jak na koło 26" i 36 szprych. Sapim Polyax to dobre nyple, sam z siebie nie powinno się nić dziać przy prawidłowym zaplocie i przede wszystkim dobraniem odpowiedniej długości szprych. (14mm lub ewentualnie 16mm - jeśli zakupione szprychy były by minimalnie, minimalnie za krótkie) DT Swiss Squorx - nie używałem, ale są chyba(?) dedykowane do innych obręczy niż do "DT Swiss 535 26" 36H". I faktycznie Sapim Strong to już na koła na maksymalne obciążenie i tutaj Sapim Force wydają się najbardziej optymalne . Cytuj
RabbitHood Napisano wczoraj o 07:32 Napisano wczoraj o 07:32 Przy takiej wadze jakiekolwiek się nadadzą. Nie masz co wymyślać. Cytuj
uzurpator Napisano wczoraj o 08:09 Napisano wczoraj o 08:09 10 godzin temu, ornitolog napisał: Moja waga to 65-70 kg (165 cm), kupiłem solidne obręcze DT Swiss 535 26" 36H v-brake i zamierzam wozić sakwy. Rower nie będzie lekki. Dlatego mogę mieć maksymalne obciążenie ok. 100 kg. Rozważam szprychy Sapim Strong lub - jak mi polecono jako lepszy wybór - Sapim Force Triple Butted J-Bend Silver Spokes - Bristol Spoke Co. (bardziej elastyczne, lepiej redukujące naprężenia niż Sapim Strong, choć delikatniejsze). Piasty to Novatec pod v-brake. Jakie nyple polecacie? Długość (dlatego podałem markę i model obręczy) i materiał? Ponoć mosiężne są najlepszym wyborem. Widzę takie 2 propozycje: Sapim Polyax (najbardziej uniwersalne?), DT Swiss Squorx (?). Co wybrać, może inne? Liczy się u mnie wytrzymałość i trwałość (=niezawodność) w trudnym terenie. Za pomoc z góry dziękuję 1. Szprychy 2.3mm na stronę napędu, 1.8 na drugą. Marka nie ma znaczenia 2. Nyple mosiężne, byle jakie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi