Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
22 godziny temu, KSikorski napisał:

Jeśli ma się te 30+ lat i chce się uprawiać kolarstwo to raczej wypada się pogodzić z koniecznością regularnego treningu uzupełniającego w postaci rozciągania, rolowania i ćwiczeń mobilizujących.

Tu się zgodzę w 1000%. Nie ważne jak ustawiony kokpit, siodełko inne tego typu Voodoo. Systematyczne ćwiczenia mobilizujące, rozciągania i jak ręką odjął. Zawsze po 30/40km ból w okolicach dolnego kręgosłupa dokuczał. Po ćwiczeniach jest o niebo lepiej. Prędzej tyłek zaboli od dłuższego siedzenia  niż kręgosłup się odezwie.

Edytowane przez bashey_pl
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Przyszła chińska korba Goldix z Ali 165mm za 140zł i tarczą 32T, powiedzmy, że pasuje jako tako, łańcuch jest głośny i widać, że coś nie tak mam z linią łańcucha (nie wiem czy powinienm montować tą podkładkę pod trzy śruby) i nie jest to raczej tarcza shimano 12s (ale takiej z montażem na 3 śruby nie znalazłem nigdzie), a korby z taką tarczą na 165 kosztują trzy razy tyle.

Łańcuch nie spada, ale kultura pracy napędu pozostawia wiele do życzenia.

Przejechałem pierwsze 3x100 i jest lepiej, zdecydowanie lepiej, nie idealnie, ale prawie dobrze, ból kolana zmalał zdecydowanie. Wcześniej nie mogłem jechać, tak bolało, to teraz jest ledwo odczuwalny (z mocnego bólu w stylu boli jak ząb, do lekkiego dyskomfortu)

Na razie jestem bardzo zadowolony, choć widać że to jakieś dziwadło i nie do końca jest pod mój rower, nie ma żadnej instrukcji  poza informacją offset tarczy 0 32T.

Screenshot 2026-03-12 at 19-23-14 GOLDIX MTB Crankset BSA 24mm 165mm 170mm 175mm Direct Mount R-SPEC Trail Hollow Bike Crank Spindle DH AM XC dla Shimano SRAM - AliExpress.png

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 26.02.2026 o 11:15, KSikorski napisał:

Jeśli ma się te 30+ lat i chce się uprawiać kolarstwo to raczej wypada się pogodzić z koniecznością regularnego treningu uzupełniającego w postaci rozciągania, rolowania i ćwiczeń mobilizujących

To ja w wieku 50 mocno + musiałbym się już chyba cały zrolować, a nie jeździć.🤣

• Haha 1
  • 3 tygodnie później...