Patron920 Napisano 20 Lutego Napisano 20 Lutego (edytowane) Czy ktoś ma może doświadczenia porównawcze? Planuję przejść z XT 1x12 hyperglide na Di2 XT 1x11 linkglide w moim ebike. Koszty wzrosną, bo trzeba będzie hub zmienić czyli koło przepleść. Shimano obiecuje trwałość 4x większą, co byłoby korzystne, bo teraz łańcuch i 3 zębatki zmieniam co 6 miesięcy (ok. 3000km). Pewnie pójdę w hub DT Swiss 350 przy zmianie. Czy warto się bawić w przejściena linkglide, czy lepiej pozostać przy obecnym hubie 12s HG microspline Shimano FH-MT410-B 32H 12x148 i tylko wymienić przerzutkę? Edytowane 20 Lutego przez Patron920 Cytuj
PiotrWie Napisano 20 Lutego Napisano 20 Lutego (edytowane) Każda zmiana z 12 na 11 rzędów spowoduje większą trwałość napędu. O Linkglide jest temat a wnioski są takie, że jeszcze nikt nie przejechał odpowiednio dużego dystansu by potwierdzić lub zaprzeczyć 3x dłużej trwałości LG. Moja żona ma na razie 10 tyś ( 10 rzędowe LG) a przedtem zajeżdżała 9 rzędowe HG po 8,5 tyś a więc by udowodnić 3 krotnie wyższą trwałość potrzebuje jeszcze 15 tyś więc myślę że masz większą szansę zrobić szybciej 9 tyś i udowodnić bądź obalić obietnice Shimano. Choć powinieneś zrobić więcej - sama zmiana z 12 na 11 powinna zwiększyć trwałość myślę że tak o 20%. Edytowane 20 Lutego przez PiotrWie 1 Cytuj
Rafał87 Napisano 21 Lutego Napisano 21 Lutego Ciężko mi uwierzyć w to że pogrubienie zębów kasety o jakieś 0,1-0,15mm (czy cos koło tego) da 300% większą trwałość. 1 Cytuj
PiotrWie Napisano 21 Lutego Napisano 21 Lutego Też nie przyjmuję obietnic Shimano na wiarę - jak zużyję kasetę i łańcuch Linkglide to się przekonam. Ale jak autor wątku zużywa łańcuch i kasetę w 6 miesięcy to się dość szybko przekona. 1 Cytuj
Patron920 Napisano 27 Lutego Autor Napisano 27 Lutego wybrałem opcję na łatwiznę. zostaję przy 12s tylko mechanizm i manetkę zmieniam. zębatki i łańcuch muszę traktować jako materiały wymienne i tyle. inwestować ponad tysiaka licząc na trochę dłuższe ich życie chyba szybko się nie zwróci. szkoda zachodu Cytuj
Patron920 Napisano 3 Marca Autor Napisano 3 Marca aktualizacja - jednak wracam do pomysłu zmiany huba na DT Swiss i opcji 11s linkglide 😁 w ebajku masa ma mniejsze znaczenie niż wytrzymałość, czyli stal lepsza od alu czy karbonu... Czekam aż zmielę świeży łańcuch i kasetę - pewnie do lata, ale wieksze zębatki - te niedostępne osobno już też zaczynają przeskakiwać. Uroki dużego momentu i niedostosowanego napędu. Jakby ktoś miał doswiadczenia w tym temacie, to chętnie posłucham czy dobrze kombinuję. Cytuj
PiotrWie Napisano 3 Marca Napisano 3 Marca (edytowane) Jaki masz rower i w jakim terenie jeździsz? Czy da się założyć z przodu większą tarczę? Czy koniecznie potrzebujesz tak silnego wspomagania - bo jak kupiliśmy dla mojej żony rower z napędem Bosch CX to na pierwszych jazdach używała tylko zębatek 11 i 13, po zmniejszeniu stopnia wspomagania ( Bosch domyślnie ma na Eco to co Yamaha na Eco+ ) zaczęła używać od 13 do 26, sporadycznie 11, a w Grecji na porządnych podjazdach użyła nawet 43. Może też potrzebujesz mniejszego wspomagania. Edytowane 3 Marca przez PiotrWie Cytuj
Wojcio Napisano 3 Marca Napisano 3 Marca Dokładnie jak mówi @PiotrWie - jak MTB wykorzystujesz jak Trekinga na płaskim i robisz kilometry po szutrówkach to pracują najmniejsze zębatki, na nich łańcuch ma najtrudniej - większa tarcza na korbie (jak się da), może mniejsze wspomaganie i napęd pożyje dłużej. Cytuj
Patron920 Napisano 8 Marca Autor Napisano 8 Marca W dniu 3.03.2026 o 17:22, PiotrWie napisał: Jaki masz rower i w jakim terenie jeździsz? Czy da się założyć z przodu większą tarczę? Czy koniecznie potrzebujesz tak silnego wspomagania Scott Patron 920 full 170mm z oponami 2.6 na 18 PSI - 26.5kg. Głównie pagórkowaty las i singielki. Przewyższenia 300-500m. Kasetę używam od 3 do 12 zębatki (12s 10-51), z przodu 34T. Głównie jeżdżę na 3-6 (14, 16, 18, 21t) Jeżdżę na Boschu głównie w trybie Tour+ i z nogi daję ok 180-200W, na stromych podjazdach do 450W, więc mocy potrzeba. Głównie przez masę, zawieszenie i opór toczenia opon. Za to jest świetna zabawa, tylko naped żre szybko. Ten 12s nie jest przystosowany za bardzo do eMTB. Można by pokusić się o zmianę przodu na ciut większy i używać wtedy wiekszych zębatek, ale może jednak lepiej przejść na 1x11. Właśnie zaczyna strzelać niewymienna #6... czyli cała kaseta do wymiany po 2 zmianach łańcucha wraz z 3,4,5 po 1.5 roku i 6500km. Jeżdżony latem i zimą, więc nie ma lekko. @Wojcio MTB full zgodnie z przeznaczeniem - 90% las, korzenie, jumpy, stromo w górę i dół. Po asfalcie sporadycznie gdyż nie lubię. Cytuj
PiotrWie Napisano 8 Marca Napisano 8 Marca Ja bym zmienił z przodu tarczę na 36 a z tyłu dał Cues 10 rzędów 11- 48. Powinno Ci to zupełnie wystarczyć i być zdecydowanie bardziej trwałe niż dotychczasowy układ. Dodatkowo będziesz miał kasetę za niecałe 200 a nie 300-400. Jeśli z jakiegoś powodu musisz mieć Di2 ( choć uważam że te ułamki sekundy opóźnienienia w stosunku do rozwiązań klasycznych są ważne dla tych którzy jeżdżą dla osiągów) to rzeczywiście 11 rzędów ale wtedy kaseta to już 300. Cytuj
Patron920 Napisano 8 Marca Autor Napisano 8 Marca @PiotrWie dzięki! Di2 gdyż wtedy nie ma linki która notorycznie uszkadza i łamie przez gałęzie i gleby, precyzja i auto-shift. No i fajny bajer. Mniejsza o prędkość jak dla mnie. Też nastawiam się na zmianę. Jaki hub skoro trzeba będzie przeplatać na HG? Warto zaszaleć z DT Swiss? Cytuj
PiotrWie Napisano 8 Marca Napisano 8 Marca (edytowane) Z tym nie mam doświadczenia - zawsze jeździłem na Shimano, dopiero teraz kupiłem rower z DT- Swiss. Niech się kto inny wypowie. A jak chronisz ( w końcu ważniejsze) przewody hamulcowe przed uszkodzeniem? Edytowane 8 Marca przez PiotrWie 1 Cytuj
Patron920 Napisano Poniedziałek o 18:33 Autor Napisano Poniedziałek o 18:33 (edytowane) @PiotrWie hamulec ma mądrze poprowadzoną linkę po wewnętrznej stronie, także bez stresu. Natomiast przerzutki odstaje sporo, niestety. Edytowane Poniedziałek o 18:36 przez Patron920 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi