Szazi Napisano 11 Lutego Napisano 11 Lutego Witam wszystkich. Mam rower jak w temacie. Na moje potrzeby wystarczający, ale chiałbym w nim wymienić amortyzator na coś lepszego. Jeżdżę głównie ścieżki rowerowe/droga szutrowa/trochę lasu. Najsensowniejszy wydaje mi się rockshox paragon gold air ale nie ma już chyba wersji pod v-brake a nie chciałabym dodatkowo zmieniać hamulców na tarczowe. Możecie coś doradzić w kwocie do 1 tys zł? Cytuj
Turysta05 Napisano 11 Lutego Napisano 11 Lutego (edytowane) Domyślam się, że wymiana "na coś lepszego" ma na celu wygodną jazdę, żeby "zęby nie dzwoniły"😂, ale nic ponadto😉. Ja w takim przypadku poradziłem sobie w ten sposób: https://www.forumrowerowe.org/topic/272436-amortyzator-przedni-nanlio-x7-pro-140120-z-aliexpres/?do=findComment&comment=2514705 Hamulce v-brake są poważną przeszkodą, ale może coś znajdziesz. @Szazi nie wiem czy się orientowałeś, ale twój rower z nowszego rocznika na hamulcach tarczowych można kupić na OLX za ~12oo zł, a tarczowe, a jeszcze hydrauliczne to znaczna przewaga, mnie nikt już nie nakłoni do powrotu na v-brake. Edytowane 11 Lutego przez Turysta05 Cytuj
zekker Napisano Poniedziałek o 12:44 Napisano Poniedziałek o 12:44 Teoretycznie jeszcze coś idzie dostać pod v-ki choć porównując ceny do Paragona nie jest super. RST Vouge - miałem kiedyś M29, tłumik pewnie podobny więc będzie jakoś działał (lepiej niż to co masz, gorzej niż Paragon, na plus regulacja tłumienia powrotu). Trochę gorzej z trwałością, mój puszczał dołem olej kilka razy, odpadało pokrętło regulacji tłumienia powrotu. Mimo tego żył dosyć długo i szczelność trzymał. Z tego co widzę masz 75mm skoku, ten ma 60mm, więc można się spodziewać obniżenia główki ramy i trochę innego zachowania roweru (mniej stabilnie na zjazdach, bardziej nerwowe prowadzenie). Przy pierwszym kontakcie będzie inaczej ale nie powinno być problemu z przyzwyczajeniem się. Suntour NRX - nie mam zaufania do tej marki i spodziewam się gorszego działania niż Paragon ale mimo wszystko powinien być lepszy od RST. Zaczep @ACTIVIA czy mają właściwą wersji na stanie (na stronie niby jest ale warto się upewnić). Do wyboru 63 i 75 mm skoku. https://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/nrx/28-cali_amortyzator-suntour-nrx-drl-air-czarny-mat-piwoty/1381 Cytuj
clavdivs Napisano Poniedziałek o 13:08 Napisano Poniedziałek o 13:08 Jak dobrze sie orientuje rama ma mocowanie pod hamulec tarczowy. Nie komplikować sobie życia tylko iść w tarcze, ten rower ma służyć jeszcze lata? Ten rower nie będzie nosił żółtych tablic, żeby iść w neolityczne rozwiązania. Cytuj
marcin_ostrów Napisano Poniedziałek o 13:41 Napisano Poniedziałek o 13:41 Iśc w tarcze to znaczy się kupić amora, hamulce, tarcze i koła . No nie wiem czy nie byłoby prościej zmienić rower Cytuj
zekker Napisano Poniedziałek o 20:08 Napisano Poniedziałek o 20:08 No właśnie. Co z tego że rama ma mocowania jak koła pewnie nie mają. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi