wojtek4233 Napisano Niedziela o 20:46 Napisano Niedziela o 20:46 Cześć, jestem od paru lat posiadaczem krossa evado 6, rocznik chyba 2019. Moje trasy to kilkudziesięciokilometrowe przejażdżki po ścieżkach/drogach plus czasem kilkudniowe wypady. Chcę wymienić piastę i kasetę, obecnie jest taki zestaw: kaseta Shimano Alivio CS-HG300-9 (11-32T) i do tego piasta Shimano Deore FH-M475. Po pierwsze chyba już jest ograniczona dostępność takich piast, a po drugie chętnie wymieniłbym na lepsze odpowiedniki (najlepiej bez zbytniego druciarstwa). Mógłbym liczyć na poradę? Cytuj
StrayRider Napisano Niedziela o 21:49 Napisano Niedziela o 21:49 Cytat Chcę wymienić piastę i kasetę, obecnie jest taki zestaw: kaseta Shimano Alivio CS-HG300-9 (11-32T) i do tego piasta Shimano Deore FH-M475. Co się stało z tą piastą, że idzie na wymiane? Przy wymianie kasety( jeśli już na nią czas) to prawdopodobieństwo, że również trzeba pomyśleć o łańcuchu. I jaki budżet? Bo jak wymiana piasty jest konieczna, to można by się rozejrzeć za całym kołem. Cytuj
wojtek4233 Napisano Niedziela o 22:36 Autor Napisano Niedziela o 22:36 Ma już swoje lata, coś tam przeskakuje, strzela (choć na moje oko problem jest raczej w kasecie - to muszę wymienić, ale jeśli przy tej okazji należy też myśleć o piaście, to dlaczego nie). Zamierzam jeszcze na tym rowerze jeszcze pojeździć 2-3 lata (co oznacza 2-3 tys. km) i nie chcę doktoryzować się na tym, która śrubka czy tulejka nie działa. Więc myślę, że można by to po prostu wymienić. Łańcuch był wymieniony w zeszłym roku, czyli jakieś 1,5 tys. km wcześniej. Budżet? w granicach rozsądku, myślałem o Deore lub Deore xt jako całość. Koło też może pójść pod nóż, jeśli będzie miało to sens. A w ogóle, to dzięki za zainteresowanie. Cytuj
PiotrWie Napisano Niedziela o 23:18 Napisano Niedziela o 23:18 Zmień najpierw kasetę ( razem z łańcuchem, 1,5 tyś na starej kasecie raczej też mu dało w kość ) Piasta raczej powinna być w porządku - w 99% przeskakuje łańcuch na zużytej kasecie Cytuj
wojtek4233 Napisano Poniedziałek o 07:18 Autor Napisano Poniedziałek o 07:18 Jaki w takim razie będzie DOBRY odpowiednik kasety, którą mam dotychczas? Cytuj
PiotrWie Napisano Poniedziałek o 08:46 Napisano Poniedziałek o 08:46 Kaseta Shimano CS- HG400 lub wyższa ( trwałość jest ta sama więc nie wiem czy w tym rowerze warto dopłacać do 100 g. niższej wagi) jeśli masz zapas na przerzutce to możesz wybrać wersję większą - są trzy 11 - 32, 34 lub 36. Łańcuch najlepiej jak najlepszy, co najmniej CN-HG 53 a najlepiej CN-HG 93 niewiele droższy a lepszy. Cytuj
Mod Team sznib Napisano Poniedziałek o 08:54 Mod Team Napisano Poniedziałek o 08:54 Albo KMC X9. Cytuj
wojtek4233 Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu Czyli reasumując: - zostaje piasta. - nowy łańcuch. - nowa kaseta - wg fachowców wystarczy taka, jak była, ale ostatnia moja prośba: jaki będzie symbol tej obecnej kasety, ale w wyższej grupie (deore lub lepiej deore xt)? Cytuj
StrayRider Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Cytat nowa kaseta - wg fachowców wystarczy taka, jak była, ale ostatnia moja prośba: jaki będzie symbol tej obecnej kasety, ale w wyższej grupie (deore lub lepiej deore xt)? Bo naprawdę nie ma powodu przepłacać Jak obecna jest wymieniana po 6 latach - to przy kasecie 9r wymiana co rok czy dwa lata nie jest dużym kosztem - kilka gram przy tego typie roweru i tak nie robi różnicy. A jak obecnie nie używasz największej zębatki, to możesz spróbować kasety 11-28T. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi