Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, jestem od paru lat posiadaczem krossa evado 6, rocznik chyba 2019. Moje trasy to kilkudziesięciokilometrowe przejażdżki po ścieżkach/drogach plus czasem kilkudniowe wypady.

Chcę wymienić piastę i kasetę, obecnie jest taki zestaw: kaseta Shimano Alivio CS-HG300-9 (11-32T) i do tego piasta Shimano Deore FH-M475. Po pierwsze chyba już jest ograniczona dostępność takich piast, a po drugie chętnie wymieniłbym na lepsze odpowiedniki (najlepiej bez zbytniego druciarstwa).

Mógłbym liczyć na poradę?

Napisano
Cytat

Chcę wymienić piastę i kasetę, obecnie jest taki zestaw: kaseta Shimano Alivio CS-HG300-9 (11-32T) i do tego piasta Shimano Deore FH-M475.

Co się stało z tą piastą, że idzie na wymiane? :) 
Przy wymianie kasety( jeśli już na nią czas) to prawdopodobieństwo, że również trzeba pomyśleć o łańcuchu. 

I jaki budżet? Bo jak wymiana piasty jest konieczna, to można by się rozejrzeć za całym kołem. 

Napisano

Ma już swoje lata, coś tam przeskakuje, strzela (choć na moje oko problem jest raczej w kasecie - to muszę wymienić, ale jeśli przy tej okazji należy też myśleć o piaście, to dlaczego nie). Zamierzam jeszcze na tym rowerze jeszcze pojeździć 2-3 lata (co oznacza 2-3 tys. km) i nie chcę doktoryzować się na tym, która śrubka czy tulejka nie działa. Więc myślę, że można by to po prostu wymienić. Łańcuch był wymieniony w zeszłym roku, czyli jakieś 1,5 tys. km wcześniej. 

Budżet? w granicach rozsądku, myślałem o Deore lub Deore xt jako całość. Koło też może pójść pod nóż, jeśli będzie miało to sens.

A w ogóle, to dzięki za zainteresowanie.

Napisano

Kaseta Shimano CS- HG400 lub wyższa ( trwałość jest ta sama więc nie wiem czy w tym rowerze warto dopłacać do 100 g. niższej wagi) jeśli masz zapas na przerzutce to możesz wybrać wersję większą - są trzy 11 - 32, 34 lub 36.

Łańcuch najlepiej jak najlepszy, co najmniej CN-HG 53 a najlepiej CN-HG 93 niewiele droższy a lepszy.

Napisano

Czyli reasumując:

- zostaje piasta.

- nowy łańcuch.

- nowa kaseta - wg fachowców wystarczy taka, jak była, ale ostatnia moja prośba: jaki będzie symbol tej obecnej kasety,  ale w wyższej grupie (deore lub lepiej deore xt)?

Napisano
Cytat

nowa kaseta - wg fachowców wystarczy taka, jak była, ale ostatnia moja prośba: jaki będzie symbol tej obecnej kasety,  ale w wyższej grupie (deore lub lepiej deore xt)?

Bo naprawdę nie ma powodu przepłacać :) 
Jak obecna jest wymieniana po 6 latach - to przy kasecie 9r wymiana co rok czy dwa lata nie jest dużym kosztem ;) - kilka gram przy tego typie roweru i tak nie robi różnicy.

A jak obecnie nie używasz największej zębatki, to możesz spróbować kasety 11-28T.