smw44199 Napisano 4 Lutego Napisano 4 Lutego (edytowane) Mam ramę z takim gniazdem: 1-1/8 ; 1-1/2 Mam amor (powietrzny suntour od Gianta Roama Disc 1 2024) z prosta rurą: Jak to "pożenić" ? Bo zgłupiałem, są jakieś redukcje? Jakbyście podali mi link byłbym wniebowzięty 😉 Z góry dziękuję i miłego dnia wszystkim 👍 EDIT: Coś takiego mi potrzeba: https://allegro.pl/oferta/redukcja-sterow-tapered-1-1-2-1-1-8-stery-1-5-28-6-przejsciowka-adaprer-15277330608?srsltid=AfmBOorEg6xZgN54jDGd23gaHPekxkXFQOWucvHaDCNkA0JOGZ82_8C2 ? EDIT2 Tylko są jakieś kąty, czego, tej redukcji? Edytowane 4 Lutego przez smw44199 Cytuj
smw44199 Napisano 4 Lutego Autor Napisano 4 Lutego Dobra już wiem OCB, sztuczna inteligencja się przydaje do przeszukiwania sieci 👍 Sprawa jest prostsza niż mi się wydawało. Jeżeli ma ktoś jakąś konkretna poradę do mojego "problemu" to chętnie wysłucham 😉 Cytuj
kazafaza Napisano 4 Lutego Napisano 4 Lutego (edytowane) Ta podlinkowana powyżej bieżnia jest pod maszynowe łożyska - a u Ciebie widze kulki. To niestety nie zadziała. Najłatwiej byłoby kupić dolna miskę pod prostą sterówkę, daj proszę fotę ramy a najlepiej rok i model (jeśli to co innego niż Giant Roam Disc 1 2024). Jeśli tam jest główka 44mm to możesz kupić EC44 i linkowaną wyżej redukcję (masz wtedy opcje powrotu do tapera) albo ZS44 która będzie tylko pod 1 1/8" p.s.: kąty - masz z reguły kąty 36* i 45* a odnoszą się one do osadzenia łożyska na bieżni oraz w misce. Również określane jako kąt wewnętrzny i kąt zewnętrzny. Edytowane 4 Lutego przez kazafaza 1 Cytuj
smw44199 Napisano Czwartek o 09:38 Autor Napisano Czwartek o 09:38 (edytowane) @kazafaza To teraz tak, bo w sumie sie trochę zgubiłem, myślałem, że już wszystko wiem i przysłowiowa d... Jeszcze raz. Amor ma rurę sterową 1/1,8 cala, gniazdo w ramie 1/1,2 1/1,8 (https://pl.aliexpress.com/item/1005008715872073.html) Mam gniazdo pod widelec tappered. Łożyska mam takie IS4252ST (https://pl.aliexpress.com/item/1005006127103143.html) wchodzą w gniazda jak należy. Teraz na widelec nabijam to (z tą redukcją czerwoną) Łożysko siedzi w ramie i jak założę widelec to będzie taki efekt, że będzie luz między wewnętrzną bieżną łożyska, a widelcem, tam ma być jakaś redukcja niwelujące ten luz? 1- rura sterowa 2- luz (tak wiem, rysunek z tych profesjonalnych 😁) To jest widelec od Giant Roam Disc 1 który chcę zaadoptować do ww ramy Edytowane Czwartek o 09:39 przez smw44199 Cytuj
leejoonidas Napisano Czwartek o 10:05 Napisano Czwartek o 10:05 (edytowane) Główkę ramy masz pod stery IS42/IS52, czyli masz stery zintegrowane. Obecnie masz w ramie łożyska maszynowe o średnicy zewnętrznej góra 42mm, dół 52mm, które wchodzą bezpośrednio do główki ramy. Ta redukcja podlinkowana przez Ciebie z Allegro będzie pasowała pod warunkiem że twoje dolne łożysko wewnątrz ma kąt ścięcia 45 stopni. Wyciągnij to łożysko i przeczytaj co jest napisane z boku łożyska. Jeśli jeszcze nie masz łożysk sterowych do tej ramy, to kup takie jak napisałem powyżej IS42/IS52, czasami w komplecie z łożyskami jest redukcja z 1/1,5" na 1/1,8". Firma Neco czasami oferuje taką redukcję w komplecie ze sterami. Stery z linku poniżej mają już tą redukcję w komplecie. https://allegro.pl/oferta/stery-zintegrowane-dartmoor-blink-is42-is52-czarne-16005097999?utm_source=google&utm_medium=product-carousel&utm_campaign=product-listing&utm_content=%2Fkategoria%2Fczesci-stery-16449%3Fstring%3Dis42%2Fis52 Edytowane Czwartek o 10:17 przez leejoonidas 1 Cytuj
kazafaza Napisano Czwartek o 10:22 Napisano Czwartek o 10:22 OK, zmyliły mnie kulki jak sądzę z oryginalnego zestawu. Jeśli kąty się zgadzają, na co zwrócił uwagę @leejoonidas, to wrzucasz czerwoną redukcję na rurę sterową amorka, następnie wrzucasz na to czarną bieżnię, (oba elementy z foty 1) aplikujesz wszystko w rower* i cieszysz się świetnie wykonaną robotą 😉👍 Powodzenia! * gdzie uprzednio osadziłeś z powrotem łożysko z foty 2 Inna opcja: https://allegro.pl/oferta/bieznia-sterowa-redukcyjna-1-5-tapered-na-1-1-8-14399473221 1 Cytuj
smw44199 Napisano Czwartek o 13:46 Autor Napisano Czwartek o 13:46 (edytowane) Dobra Panowie, dziękuję za rozjaśnienie sytuacji. Mam dwa komplety łożysk od chińczyka i naturalnie napisów na łożysku człowiek nie uświadczy, ale juz rozumiem. Łożysko po wewnętrznej stronie bieżni ma pewien kąt ścięcia 30 lub 45* i do tego trzeba dopasować bieżnię która osadzimy na dole rury sterowej. Sprawdziłem ta cała czarna idealnie pasuje. Nakładam ją teraz na rurę sterową (uprzednio wywalam starą). fot1 fot2 fot3 Teraz pozostaje mnie nurtująca kwestia: Włożyłem rurę sterową: i w miejscu 2 nie ma luzu, bo przylega do rury sterowej redukcja. Super, ale czy wewnętrzna bieżnia łożyska ma nie mieć kontaktu z rurą sterową? Czyli na rurze sterowej (poprzedni rysunek do d.._) jest osadzona bieżnia, ale nurtuje mnie to miejsce 4. Tam wewnętrzna bieżnia łożyska nie ma kontaktu z rurą sterową, czy tam mam być? Edytowane Czwartek o 13:49 przez smw44199 Cytuj
kazafaza Napisano Czwartek o 13:53 Napisano Czwartek o 13:53 Nie, łożysko opiera się na bieżni, sterówki nie tyka 1 Cytuj
smw44199 Napisano Czwartek o 13:53 Autor Napisano Czwartek o 13:53 (edytowane) Czerwone to rura sterowa (na czarną 1 nie patrzcie, bo źle narysowałem) 1 minutę temu, kazafaza napisał: Nie, łożysko opiera się na bieżni, sterówki nie tyka Mistrzu o to chodziło !!! Czyli jak nie jest to skręcone od góry odpowiednio, to na dole lata jak "żyd po pustym sklepie" 😁😉 Edytowane Czwartek o 13:56 przez smw44199 1 Cytuj
kazafaza Napisano Czwartek o 14:21 Napisano Czwartek o 14:21 No mnie więcej tak to wygląda, luz na łozyskach kasujesz górną śrubą (przez nabitą gwiazdkę) i voila! 1 Cytuj
smw44199 Napisano Czwartek o 14:44 Autor Napisano Czwartek o 14:44 Najlepsze jest to, że byłem przekonany, że ta rama Gianta ma widelec tappered dopóki go nie zdemontowałem 😁 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi