smw44199 Napisano Poniedziałek o 22:05 Napisano Poniedziałek o 22:05 (edytowane) Mam taką korbe: Cues 4000 (na zdjęciu 6000, ale to szczegół 😉) Kilkukrotnie zdejmowałem i zakładałem korbę. Dzisiaj podczas zdejmowania zerwałem aluminiowy gwint w korbie (ten po stronie zębatki, gdzie wkręcamy ściągacz). Miałem typowy chiński ściągacz o taki: Koniec końców ściągnąłem korbę ściągaczem do łożysk, ale w osi (rura przelotowa) jest gwint, czy są jakieś inne typy ściągaczy do takiej korby, żeby wykorzystać ten gwint w osi? Edytowane Poniedziałek o 22:07 przez smw44199 Cytuj
zekker Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu A w jaki sposób chciałbyś ten gwint w osi wykorzystać do ściągania korby? Mi nie przychodzi nic do głowy jakby to miało wyglądać. Standardowe ściągacze są najprostszą konstrukcją jaką można zrobić i nikt nie kombinuje z seryjną produkcją czegoś innego. Standardowa awaryjna metoda, to młotek i coś sztywnego, żeby wybić od strony ramy. Cytuj
StrayRider Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Cytat Koniec końców ściągnąłem korbę ściągaczem do łożysk, ale w osi (rura przelotowa) jest gwint, czy są jakieś inne typy ściągaczy do takiej korby , żeby wykorzystać ten gwint w osi? Jeżeli chodzi Ci o to jak zdemontować korbę z wykorzystaniem gwintu (nr 1 - rysunek poniżej), to ... Cytat czy są jakieś inne typy ściągaczy do takiej korby Zasada w ściągacza jest taka sama: 1.Oczyszcić gwint przed wkręceniem ściągacza. 2.Zwiększona uwaga przy wkręcaniu. 3.Użyć ściągacz o "lepszej" jakości, np: Ściągacz do korb PARK TOOL CCP-22 Ściągacz do korb SHIMANO TL-FC10 Ściągacz do korb Topeak Universal Crank Puller Dodatkowo należy sprawdzić czy ma się odpowiedni ściągacz do odpowiedniego systemu(typu suportu) czy ściągacz nie uszkodzi gwintu nr 3, tj. rozmiar trzpienia w ściągaczu - w jaki sposób opiera się na osi: (można wkręcić w suport śrubę o innym typie śruby,. lub jeśli suport do wymiany to aż tak nie trzeba uważać ) Cytuj
smw44199 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu @StrayRider chyba nie doczytałeś mojego posta 😉 18 godzin temu, zekker napisał: Standardowa awaryjna metoda, to młotek i coś sztywnego, żeby wybić od strony ramy. Młotek to nie jest dobre narzędzie na taką operację. Tak jak pisałem ściągacz do łożysk załatwił sprawę Co do pytania, to faktyczne teraz pomyślałem, że wkręcenie czegoś w oś mi nic nie da 👍😉 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi